HOKEJ ŽIVĚ: Česko v derby udolalo Slováky 3:2

Aleš Vávra Aleš Vávra
6. 5. 2011 22:20
Sledujte online reportáž ze zápasu osmifináové skupiny E na mistrovství světa mezi českými hokejisty a Slovenskem. Češi mají na kontě šest bodů a pokud zvítězí, postoupí do čtvrtfinále. To Slováci si nepřinesli do osmifinále ani bod, a protože nyní ztrácejí na poslední postupové místo pět bodů, musejí nutně bodovat.
Foto: Reuters

Minuta po minutě

- To je pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a budu se těšit v neděli odpoledne, kdy se český tým utká s Ruskem. Přeji pěkný zbytek večera. 

- Jaromír Jágr si vítězným gestem poklepal na hruď a míří i s ostatními českými hráči podat ruce soupeři. 

- Počtvrté na šampionátu zní bratislavskou Orange arénou česká státní hymna. Modro-červeno-bílá vlajka stoupá ke stropu hokejového chrámu. 

- Nejlepšími hráči zápasu vyhlášeni Lubomír Višňovský a Martin Havlát. 

- Slovensko je po třetí porážce v řadě v kritické situaci. Naopak Češi už mají jisté čtvrtfinále a vedou skupinu. 

60. Češi se ubránili, je konec. 

60. Další tlak Slováků Češi přečkali. Uběhlo deset sekund, zbývá jich dvanáct. 

60. Dvaadvacet sekund před koncem normální hrací doby si bere Alois Hadamczik oddechový čas. 

60. Velký tlak slovenského týmu ukončil prudkou ranou obránce Višňovský. Pavelec si připsal možná klíčový zákrok. 

60. Dorážku Višňovského střely promarnil Demitra. 

59. Minuta a půl do konce, Halák opustil branku. Slováci zkusí power play. 

58. Slováci snižují na 3:2 a ještě zdramatizují zápas. Cibák vybojoval za brankou puk, poslal ho do brankoviště a SUROVÝ nebyl pokrytý. 

57. Češi působí nesmírně sebevědomým dojmem. V obraně jsou klidní a jistí, v útoku důrazní a neúnavní. 

56. Eliáš najížděl v tandemu s Havlátem a zvolil ránu. Obránce Podhradský tečoval do ochranné sítě. 

55. Slováci sedí sklesle na střídačce. Ani hecíř Glen Hanlon a jeho burcování už zdá se nepomůže. 

54. Voráčkova střela zápěstím těsně minula levou šibenici slovenské svatyně. 

53. Důrazný Zedník vyjel před Pavelce a ostře dorážel. Česká družina svého brankáře ubránila. 

52. Vyloučený Plekanec už je na ledě. 

52. Češi vedou ve statistice střel na branku 36:20. 

52. Ou, to byla srážka. Nagy narazil Zbyňka Michálka velmi tvrdě na mantinel. Michálek se tězce zvedal, ale nakonec je v pořádku. To Nagy srážku odnesl krvavým zraněním v obličeji a míří do kabiny. Potřebuje ošetření. 

51. Višňovského pumelici od modré vytěsnil mimo tři tyče bleskovým semaforem Pavelec. 

50. Při signalizované výhodě za faul Plekance na Šatana se do velké šance dostal Stümpel, ale neuspěl. Slováci budou hrát přesilovku. 

49. V obranném pásmu chyboval slovenský bek Štrbák, který umožnil střelu Průchovi. Ránu ještě dojel dorážející Frolík, Halák ale chybu svého spoluhráče napravil. 

48. Pavelec betony zlikvidoval nebezpečný pokus Gáboríka. 

47. Milan Michálek zaútočil po levém křídle a před brankou hledal znovu Eliáše. Slováci měli tentokrát štěstí. 

46. Snový úvod třetí třetiny vlil novou krev do žil českých fanoušků. Ty v současné chvíli jasně přehlušují slovenskou většinu v hledišti. 

45. A je to 3:1. Druhý útok opět neskutečně řádí. Halák neudržel nahození od modré čáry a před ním zůstali osamocení Eliáš s Michálkem. Oba naráz praštili do kotouče a ten skončil v brance. Jako střelec gólu označen Patrik ELIÁŠ. 

44. Jágr s Červenkou předvedli další ostrý výpad do slovenské obranky, gólový efekt ale jejich akce neměla. 

43. Místo Hubáčka nastupuje ve čtvrtém útoku Petr Průcha, který se na ledě začal objevovat již v průběhu druhé třetiny. 

42. Česko vede 2:1. Šťastná trefa z nulového úhlu. Martin HAVLÁT to zkusil a jeho střela proskákala k údivu všech až do sítě za Halákem. 

41. Třetí třetina začala. 

- Slovensko bojuje a ve druhé třetině dokázalo šťastným gólem vyrovnat. 

40. Skončila druhá třetina. 

39. Plekanec se úžasně prosmýkl mezi beky a před Halákem zkoušel blafák. Neuspěl, ale k dorážce se propracoval Jágr a jeho dorážka se kutálela téměř po brankové čáře. Nakonec se odrazila od levé tyče. 

37. Důležitý zákrok Pavelce. Gáborík se protlačil ke střele z úhlu, mířil mezi betony, gólman Atlanty Trashers byl ale rychle na zemi a připraven. 

37. Višňovského střelu z druhé vlny tečoval Frolík těsně vedle české branky. 

36. Slovenský tým se úspěšně ubránil druhé české přesilovce. 

35. Jágr střílel, Plekanec dorážel v brankovišti netypicky hlavičkou. Obránci ho ale rychle zpracovali a před Halákem ho doslova zalehli. 

34. Havlát předvedl na hranici útočné třetiny šikovnou kličku, po níž ho musel faulovat Radivojevič. Sudím jeho hákování neuniklo a posílají ho na trestnou lavici. Je tu druhá přesilovka Čechů. Netřeba připomínat, jak dopadla ta první. 

33. Obrovský tlak českého týmu vyprodukoval i čtvrtý útok, Halák si musel poradit se sprškou střel. 

32. Hubáček dobře vypálil, před brankou se při dorážce zjevil Novotný, ale neposedný kotouč nezkrotil. 

32. Plekanec se šikovně obtočil kolem branky a vytrvale dorážel na Haláka. Obránci Slovenska ho za to jaksepatří ztrestali. Plekanec skončil po sérii ran na ledě. 

31. Nagy a Šatan postupovali dva na jednoho. Nagy poslal skákavou přihrávku na osamoceného Šatana, ten ale těžký kotouč nedokázal pořádně trefit. 

31. I třetí formace Čechů předvedla v obranné třetině Slovenska slušný kolotoč. K žádné šanci ale nevedl. 

29. Další výborné střídání druhého útoku. Především Eliáš si v útočném pásmu počíná výborně. 

28. Jágr zamotal dva obránce a nezištnou přihrávkou doslova vyzval ke skórování Červenku. Jeho střelu ale na poslední chvíli pravým betonem vytěsnil mimo slovenský brankář Halák. 

26. Střelu slovenské osmašedesátky obránce Jurčiny od modré čáry chytil Pavelec. 

26. Halák pokryl Havlátovu střelu. 

24. Odpovědět mohl Milan Michálek, který se po rychlé akci zjevil sám v oblasti před Halákem. Jeho střela ovšem mířila příliš vysoko. 

23. Slovensko vyrovnává na 1:1. Pavelec měl zakrytý výhled a Ladislav NAGY svým třetím gólem v turnaji rozjásal slovenské fanoušky. 

22. Český tým je kompletní, přesto se stále musí bránit tlaku slovenské pětice. 

21. Pavelec bezchybný proti prudké střele Gáboríka, který si nebezpečně vyjel od pravého mantinelu. 

21. Pokračuje slovenská přesilovka, domácí tým se usadil před Pavelcem. 

21. Začala druhá třetina 

- V Košicích hrají v rámci skupiny F Švédové s Francií. Po první třetině favorit vede přesvědčivě 3:0. 

- Po úvodním vzájemném opatrném oťukávání dostala hra v závěrečných pěti minutách potřebný náboj. Češi měli více šancí a díky proměněné přesilovce si užívají jednogólové vedení. 

20. Ve zbylém čase už Slováci nestihli nic vymyslet. První třetina skončila. 

20. Rolinek fauloval Nagyho a rozhodčí neváhá s jeho vyloučením. Český kapitán se ještě zlobí, má pocit, že slovenský útočník pád přihrál. Celá situace končí drobnou strkanicí. Je tu přesilovka Slováků. Rozdělí ji první přestávka. 

19. Na druhé straně Karel Rachůnek obětavě skočil do střely Mariána Gáboríka. 

18. Zvýšit mohli ve velkých šancích Červenka a Plekanec, ale v zakončení neměli dostatek štěstí. Češi hrají po gólu skvěle. 

18. Česko využívá přesilovku a vede 1:0. Od modré pálil prudce Eliáš a jeho ránu ze vzduchu tečoval do sítě obránce Marek ŽIDLICKÝ. 

17. Židlický, Havlát, Eliáš, Milan Michálek a Marek jsou na ledě a tlačí slovenský tým do hluboké defenzívy. Dobrou příležitost měl Havlát, ale neuspěl. 

17. Dvě minuty za hrubost vůči Tomáši Rolinkovi dostává slovenský útočník Ladislav Nagy. Češi si zahrají poprvé v početní výhodě. 

15. Obrovská šance českého týmu. Milan Michálek našel na pravém křídle úplně samotného Havláta, který najížděl z boku sám na Haláka. Zkusil krátkou bekhendovou kličku a trefil slovenského gólmana do prsou. 

14. Čtvrtý útok Frolík, Hubáček, Novotný teď desítky vteřin sympaticky motal Slováky v jejich obranném pásmu. Avšak bez zakončení. 

12. Český tým je kompletní. Slovenská přesilovka vypadala velmi nebezpečně, Češi mohou být rádi, že velkému tlaku dokázali odolat. 

11. Ze slovenského tlaku se zrodila velká příležitost. Demitra přistrčil nakrátko puk Mariánu Hossovi a ten donutil Pavelce k prvnímu výraznému zákroku. 

10. Demitra se nerozpakoval a vypálil ostrou bombu od modré čáry. Pavelec nemusel zasahovat, ránu zblokovali bekové. 

9. Češi budou hrát první oslabení. Za hru v šesti lidech. A kouč Hadamczik se hodně divoce rozčiluje, evidentně nesouhlasí s rozhodnutím hlavních sudích. Na trestnou lavici míří Martin Havlát. 

8. Druhý český útok je jako tradičně velmi aktivní. Eliáš hledal zpoza branky před Halákem Milana Michálka, obránci ale dobře zasáhli. Akci zakončil střelou do lapačky slovenského gólmana Karel Rachůnek. 

7. A velkou šanci si vypracovali i Češi. Dlouhou přihrávku zachytil Michael Frolík a střílel prakticky ze stejné pozice, jako předtím Šatan. Připravený Halák chytil kotouč letící z Frolíkovy hokejky do výstroje. 

5. Velká šance Slováků. Stümpel obešel Rolinka a našel mezi kruhy osamoceného Šatana. Jeho střelu naštěstí v poslední chvíli zblokoval Voráček. Pavelec nemusel zasahovat. 

4. Český tým se v uplynulém času častěji drží v útočné třetině. 

2. I druhý útok Čechů vyzkoušel brankáře Haláka. Tentokrát střílel Patrik Eliáš. 

1. Český tým začal náporem, který vedl Jaromír Jágr. Česká legenda nebezpečně vystřelila, Červenka se ale už k dorážce neprobil. 

1. Utkání právě začalo. 

- Bouřlivá kulisa zaplněné arény vítá na ledě české borce v červených dresech. Po nich nastupují Slováci, kteří budou hrát v bílém. 

- Rozhodčí: Burchell (Kanda), Kurmann (Švýcarsko) - Arm (Švýcarsko), Dedioulia (Bělorusko) 

- Sestava Česka: Pavelec - Michálek, Rachůnek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec- Červenka, Plekanec, Jágr - Eliáš, Michálek, Havlát - Rolinek, Marek, Voráček - Hubáček, Novotný, Frolík - Průcha.  

- Sestava Slovenska: Halák - Baranka, Jurčina, Podhradský, Štrbák, Majeský, Višňovský, Graňák, Cibák - Gáborík, Zedník, Demitra - Stümpel, Šatan, Nagy - Bartečko, Handzuš, Hossa Marian - Surový, Hossa Marcel, Radivojevič.  

- Trenér Slováků Glen Hanlon reaguje na prohry svých svěřenců několika změnami ve složení útoků. Marián Hossa opustil elitní formaci, ve které ho nahradil Richard Zedník. Hossa bude hrát s Michalem Handzušem ve třetí lajně. V české sestavě je jen jedna změna. Roli sedmého beka bude plnit Ondřej Němec, který byl dopsán na soupisku. 

- Němci dnes prohráli s Finskem až po samostatných nájezdech a díky zisku bodu se dostali v tabulce osmifinálové skupiny E před českým tým. Němci získali 7 bodů, Češi za výhry nad Dánskem a Finskem o bod méně. Slovensko prohrálo s Německem i Ruskem a zatím nemá ani bod. 

- Dnešní zápas je dvanáctým duelem Česka proti Slovensku na MS v historii. Češi z prestižních derby vyšli vítězně hned osmkrát. Naposledy se oba soupeři na světových šampionátech potkali v roce 2009 ve švýcarském Klotenu. A Slováci na tohle střetnutí nevzpomínají vůbec rádi, prohráli totiž drtivým skóre 0:8. 

- Dobrý večer, vítejte u další z řady online reportáží z hokejového světového šampionátu. Tentokrát je na programu úvodní zápas českého národního týmu v osmifinálové fázi turnaje. Soupeřem Čechů bude domácí Slovensko. Duel v bratislavské Orange aréně začne ve 20:15. 

 

Právě se děje

Další zprávy