Po ráně od Ruutua jsem se trochu vzbudil, žertoval Jágr

ČTK ČTK
5. 5. 2011 7:00
Hadamczik: Finové chtěli Jágra odrovnat
Jaromír Jágr se svíjí na ledě
Jaromír Jágr se svíjí na ledě | Foto: Reuters

Bratislava - Jaromír Jágr se ve třetím utkání na mistrovství světa poprvé zapsal mezi střelce.

Zápas proti Finsku bude stejně jako na olympiádě v Turíně spojený s faulem Ruutua na českou hvězdu. Zatímco v únoru 2006 Jágra na mantinel drsně narazil Jarkko, dnes v Bratislavě jej fauloval jeho mladší bratr Tuomo.

Devětatřicetiletý Jágr však tentokrát dopadl po souboji s finským hráčem lépe, po nárazu na mantinel se zvedl a zápas dohrál.

Čtěte také:
Neskutečný výkon Pavelce zařídil Čechům výhru nad Finy

Před více než pěti lety pro něj duel po faulu skončil, s krvavým šrámem na hlavě musel odstoupit."Relativně mi to pomohlo. Trochu jsem se vzbudil," komentoval Jágr po zápase s nadhledem situaci ze začátku třetí třetiny.

"Myslím si, že bylo štěstí, že jsem na poslední chvíli dal hlavu do strany. Nestál jsem přímo, ale stranou. Trochu mě pak ale bolela hlava," přiznala největší hvězda českého týmu.

"Pleky začal minulý rok posilovat, proto mě mstil"

Fakt, že jej opět drsně fauloval Ruutu, neřešil. "Teď to byl jinej. Ono je to těžké. Je to trošičku moje chyba, jak se tam postavím. Myslím si, že jsem docela silnej na mantinelu a vidíš to. Když tě člověk chce trefit, tak tě trefí kdykoliv. Já jsem ho ani neviděl," uvedl Jágr.

Jaromír Jágr
Jaromír Jágr | Foto: Lukáš Drštička

Pomohlo mu, že je "kus" chlapa a váží více než sto kilogramů.

"Na jednu stranu je to výhoda, že ustojíš více soubojů. Zase když to neustojíš, tak větší váha letí do mantinelu," řekl ke své hmotnosti.

V roli mstitele se na Ruutua okamžitě trochu nečekaně vrhnul útočník Tomáš Plekanec.

"On začal minulý rok hrozně posilovat. Já jsem ho viděl na Kladně a říkal jsem si, jestli něco nebere. Je daleko silnější, než byl. A nejen to tak vypadá, dokonce i trénoval," smál se Jágr.

"Jsem rád, že jsme všechno vyhráli"

Tři minuty po Ruutuově faulu se slavný kladenský odchovanec zapsal poprvé na šampionátu mezi střelce.

"Zatím jsem se moc dobře necítil. Doufám, že se to zlepší. Psychicky ti to určitě pomůže, protože z tebe spadne tlak. Určitě je tam teď větší pohoda. Další zápas ale začíná od nuly," řekl Jágr.

Český tým na mistrovství neztratil ještě ani bod, Jágr to však nepřeceňuje.

"Jsem rád, že jsme v pozici, v jaké jsme, ale všechno se může otočit. Doufám ale, že se to nestane a budeme pokračovat ve vítězných zápasech," uvedl a ocenil výborné výkony brankáře Ondřeje Pavelce.

Hadamczik: Být Jágr menší, má zlomený vaz

I trenér Alois Hadamczik po zápase ocenil Pavelcův výkon i výkon finského brankáře Petriho Vehanena.

Foto: Reuters

"Oba byli ozdobou zápasu a zejména Ondra byl výtečný. Celkově to bylo hodně kvalitní utkání se spoustou osobních soubojů a maximálním nasazením od všech hráčů," uvedl Hadamczik.

Důraz Finů považoval v určitých momentech za přehnaný.

"Šli po nás více, než je zdrávo. Zákrok na Jágra byl na pět minut a do konce. Být tam menší hráč, mohl si zlomit vaz," řekl Hadamczik k situaci v 41. minutě, kdy českou hvězdu narazil hlavou na mantinel Tuomo Ruutu.

Řadu vyhrocených soubojů musel podstoupit i útočník Tomáš Plekanec. "Šli po něm, protože je to výborný hráč. Chtěli ho vyvést z rovnováhy, což se jim ale nepodařilo. Atakovali ho místy až zbytečně," podotkl.

"Rozhodně nejsem v klidu, protože to není dobré"

Důležitým momentem zápasu byl podle Hadamczika první gól, který český tým uklidnil.

"Celkově jsme ale lépe kombinovali," řekl. Při závěrečném drtivém tlaku Finů byl prý vcelku klidný. "Vedli jsme 2:0 a tak zkušenému mužstvu, jaké máme, musíte věřit," konstatoval Hadamczik.

Český tým zatím na MS vyhrál všechny zápasy, reprezentační kouč si ale uvědomuje, že pro další část turnaje to nic neznamená.

"Kdybychom se spokojili s tím, že máme nahrané body, tak by to byla velká chyba. Rozhodně nejsem v klidu, protože to není dobré. Jsem spokojený, ale do dalšího utkání půjdeme s velkým respektem. Ale i se sebevědomím," řekl Hadamczik, který před zápasem proti Slovensku dopíše na soupisku obránce Ondřeje Němce.

 

Právě se děje

Další zprávy