HOKEJ ŽIVĚ: Češi vyválčili výhru, Finsko zdolali 2:1

Sport Sport
4. 5. 2011 21:55
Sledujte online reportáž ze zápasu skupiny D hokejového MS mezi Finskem a Českem. V Bratislavě jde nejen o první místo ve skupině, ale také o body do osmifinálové skupiny. Pokud Češi vyhrají, utkají se v pátek večer v derby se Slovenskem. Pokud prohrají, v pátek odpoledne je čeká souboj s Němci.
Foto: Sport

Minuta po minutě

- Děkuji za pozornost a v pátek večer se těším nashledanou. 

- Bratislavskou Orange arénou zní česká státní hymna. 

- Česko se tedy utká v pátek ve 20:15 s domácím Slovenskem v prvním zápase osmifinálové části turnaje. 

- Ondřej Pavelec nakonec přišel o druhou nulu po sobě, ale mrzet ho to nemusí. Český tým především díky němu porazil skvěle bruslící Finy 2:1 a vyhrál základní skupinu D. Pavelec vyhlášen nejlepším hráčem Česka. 

60. Utkání skončilo. Česko poráží Finsko 2:1. 

60. Finové snižují na 2:1. Devatenáct vteřin před koncem prostřelil Anssi SALMELA hradbu těl před sebou i brankáře Pavelce. Ještě bude horko. 

60. Velkou šanci měl Pesonen, ale netrefil. 

60. Běží poslední minuta zápasu, Finové stále se šesti bruslaři ve hře. 

59. Ruutu je teď ošetřován, teče mu krev z brady. Škoula ho zasáhl zblízka kotoučem. 

59. Pavelec si připsal další dva úspěšné zákroky. Do konce zápasu chybí necelé dvě minuty. 

58. Finové si vzali oddechový čas. A zkusí hru bez brankáře. Vehanen zůstává na lavičce. 

58. Čeští se hokejisté se opět bránili, a poté vyrazili do rychlého protiútoku. Plekanec ani Červenka ale velké šance neproměnili. Mohlo být definitivně rozhodnuto. 

56. Ani tato přesilovka Suomi branku nepřinesla. Český národní tým odolává, gólman Pavelec má nadosah druhou vychytanou nulu po sobě. 

55. Další neskutečný tlak Finů ukončil Eliáš, který vyvezl puk z pásma a pak ho vyhodil. Vzápětí Pavelec zlikvidoval střelu Salmely. 

54. Finové hráli dlouho v šesti proti pěti, protože rozhodčí signalizoval výhodu po faulu Čáslavy na Pesonena. Při výhodě se opět vyznamenal Pavelec, který stihl vytěsnit levým betonem gólovou střelu Immonena. Finové budou hrát další přesilovku. 

52. Ve vlastní třetině chyboval Voráček a nabídl nadějnou střeleckou pozici Altonenovi. Ten naštěstí nezamířil přesně. 

51. Češi jsou kompletní. Přečkali další přesilovou hru Finů, která tentokrát nebyla zase tolik nebezpečná. 

49. Na trestné lavici je Milan Michálek, Finové zahajují svou čtvrtou přesilovku v zápase. 

49. Slovenskou Orange arénou probíhá česká "mexická" vlna. 

48. Průcha mohl sám před brankou potrestat špatné vyjetí brankáře Vehanena, obránci ho ale na poslední chvíli zblokovali. 

47. Jágra je plné kluziště. Teď nejprve rozehrál akci, pak se k němu kotouč vrátil a útočník Omsku zakončoval z nebezpečné pozice. Vehanen tentokrát jeho střelu kryl. 

44. Další fantastický zákrok Ondřeje Pavelce. Tentokrát se sám před poloodkrytou brankou ocitl Immonen, česká jednička je ale dnes k nepřekonání. 

43. Česko vede 2:0! A je to první gól Jaromíra JÁGRA na šampionátu. On i Červenka zůstali neobsazení před finským brankářem, nejprve dorážel Červenka, úspěšný ale byl až Jágr, který se trefil přesně pod víko finské branky. 

43. Jágr teď dvakrát výborně připravil svým spoluhráčům dobré střelecké pozice, jak Krajíček, tak Plekanec ale místo střely přihrávali. 

41. Rachůnkovu povedenou ránu po kombinaci s Eliášem vyráží Vehanen mimo svou svatyni. 

41. A je to tu zase. Tuomo Ruutu napodobil někdejší zákrok Jarkko Ruutua a u mantinelu tvrdě srazil zezadu Jaromíra Jágra. Českou osmašedesátku přijel ihned pomstít Tomáš Plekanec a na ledě se strhla mela. Ruutu dostává dvouminutový trest za vražení na hrazení. Jágr je v pořádku a český tým bude hrát přesilovku. 

41. Začala třetí třetina utkání. 

- V Košicích vede Švédsko po dvou třetinách nad Američany 4:1. 

- Čeští hokejisté mohou být po závěrečném drtivém tlaku Finů rádi, že už jsou v kabině. Jinak ale odehráli druhou třetinu v mnohem lepším světle, než úvodní část. Jejich úvodní aktivita podpořená řadou střel vyvrcholila přesilovkovým gólem Milana Michálka. 

40. Druhá třetina skončila. 

40. Jednu vteřinu před koncem ještě dokázal Mikko Koivu vystřelit, Pavelec byl připraven. 

39. Česká čtveřice byla pod enormním tlakem Finů a odehrála fantastické střídání. Její snahu podpořil několika jistými zákroky Ondřej Pavelec. 

38. Opět výtečný Pavelec podržel svůj tým při náporu Finů. 

37. Karel Rachůnek bude dvě minuty sedět na trestné lavici. Sudí ho trestají za držení Nokelainena. Čtvrtá finská formace opět potrápila Čechy. 

37. Dvakrát potlesk pro Pavelce. Nejprve vyrazil ránu Niskaly, poté jistě přikryl puk u své levé tyče. 

36. Obránce Salmela zaútočil po levém křídle a jeho rána skončila na boční síti. 

33. Finská pětice je kompletní. I Češi dokázali odehrát velmi slušnou přesilovku. 

32. Jágr s Červenkou si několikrát vyměnili kotouč a první jmenovaný svým typickým způsobem vyjel od pravého mantinelu a zápěstím nebezpečně vystřelil. 

31. Altonen dostane dvě minuty za nedovolené bránění a přesilovku bude hrát pro změnu Česko. 

31. Český tým přečkal těžké oslabení. Je v plném počtu. 

30. Finové hrají přesilovku skvěle. Teď několik desítek vteřin točili Čechy v jejich obranném pásmu. Čeští hráči už byli velmi unavení, naštěstí opět spolehlivě zasáhl brankář Pavelec. 

29. Pavelec famózním způsobem zachránil! Tuomo Ruutu zůstal naprosto osamocený u pravé tyčky, Pavelec se ale bleskově přemístil a Finovu střelu zpacifikoval. 

29. Češi budou hrát v oslabení. Dvě minuty dostává obránce mistrovského Třince Lukáš Krajíček, který hákoval Nokelainena. 

28. Červenka zapracoval v rohu kluziště a vyzval k ráně od modré Škoulu. Před brankou byl osamocený Jágr, ale neprosadil se. Pěkné momenty hráčů Avangardu Omsk. 

26. Finové odpovídají náporem. Nebezpečně střílel Lepistö, poté touš skvěle vybojoval kapitán Rolinek a osvobodil český tým. 

25. Česko vede 1:0. Havlát, Eliáš a Michálek odehráli skvělou přesilovku, výborně si vyměňovali místa a Židlický ve finále našel před brankou osamoceného Milana MICHÁLKA, který se trefil přesně. Střelu ještě tečoval jeden z Finů. 

23. Dvě minuty za nedovolené bránění si půjde odsedět Fin Nokelainen. Přichází další přesilovka Čechů. 

22. V závěru přesilovky se Česko dostalo přece jen do šance, Voráček z otočky ale nedokázal přesně zakončit. Vzápětí pálil tvrdě obránce Židlický. 

22. Vehanen chytá střelu Zbyňka Michálka jedenáct vteřin před návratem vyloučeného finského hráče na ledovou plochu. 

21. Přesilovka pět na tři úspěšná nebyla, pokračuje výhoda Čechů jednoho muže na ledě. 

21. Začala druhá třetina. 

- Rozhodčí rozdali tresty za závěrečnou bitku. Jan Marek dostal dvě plus deset, jeden z Finů menší trest. 

- Finové v první třetině český tým přestříleli a byli přece jen o něco aktivnější. 

20. První třetina skončila. 

20. Plekanec vypálil po závěrečné siréně, což se Finům vůbec nelíbilo a zahrnuli ho sprškou ran. Na ledě se strhla mela, hokejisté už ale v poklidu odjíždějí do kabin. 

20. Obrovskou chybu vyrobil v rohu za Pavelcem Karel Rachůnek, Komarov se snadno dostal sám před českou branku. Gólman Atlanty ale odolal i nepříjemným dorážkám Pihlstroma. Komarov Pavelce fauloval, Češi si zahrají přesilovku pět na tři. 

20. Eliáš po sérii přihrávek tvrdě vypálil od modré, ale pouze do Vehanena. 

19. Český tým bude hrát přesilovku. Jakub Voráček odvážně vnikl do útočného pásma a vynutil si faul Puistoly. 

18. Finové lépe bruslí a jsou lepším týmem. 

17. Velkou šanci Finů spálil Granlund, který mohl pálit z mezikruží do odkryté branky, ale špatně trefil puk. 

16. Židlický pěkně zamotal puk v útočné třetině, místo střely ale zvolil přihrávku na Frolíka, který byl z úhlu a nemohl Vehanena ohrozit. 

15. Kapanen střílel a Lahti dorážel z bezprostřední blízkosti. Pavelec zvládl včas srazit betony k sobě. 

14. Mikko Koivu naštěstí pro Čechy minul napůl odkrytou Pavelcovu klec. 

13. Finové se na delší čas usadili v útočném pásmu a zatápěli české obraně. Výraznější šance se však z jejich tlaku nezrodila. 

12. Oba týmy jsou v plném počtu. 

11. Patrik Eliáš parádně zamotal Finy v jejich obranném pásmu, nabídl šanci Rachůnkovi, jeho střelu ale srazili obránci. Rachůnek puk dojel a vrátil přihrávku před branku zpět Eliášovi. Ani ten však nebyl úspěšný. 

10. Finský obránce Valivaara seknul přes hokejku Rolinka a síly na ledě se vyrovnají. 

9. Kotouč poskakoval v nebezpečné oblasti těsně před českou brankou. Obránce Marek Židlický si musel pomoci faulem Komarova a Češi budou hrát poprvé v oslabení. 

7. Frolík unikl finské obraně stejně jako proti Dánům, Češi postupovali dva na jednoho. Frolík se rozhodl pro střelu, brankář Vehanen byl na místě. 

6. Bude se hrát ve čtyřech na obou stranách. 

6. Po Komarovově střele, kterou do výstroje chytil Pavelec, se před českou branku odehrála první potyčka finského hráče se Židlickým. 

5. Uf, to byla nebezpečná situace! Čáslava nechtěně podkopl Pavelce, který se vydal za branku pro puk. Český brankář na poslední chvíli dokázal betonem přikrýt prostor u své levé tyče. 

4. Altonenovu střelu na poslední chvíli zablokoval obránce Židlický. 

4. Po třech minutách a dvaceti vteřinách svižného hokeje přichází první přerušení. Nahození Finů chytil do lapačky Pavelec. 

3. Voráček ze zadu bruslí podkopl jednoho ze soupeřů, rozhodčí byli naštěstí pro český tým benevolentní. 

2. Nebezpečným závarem odpověděli Finové. Pavelec měl při střele z úhlu trochu štěstí. 

1. Češi hned zahrozili výraznou šancí. Havlát přihrál Škoulovi a ten nabídl puk na teč Červenkovi. Puk těsně minul klec finského brankáře. 

1. Utkání právě začalo. 

- Hokejisté obou týmů se projíždějí po ledě. Finové nastupují v bílých dresech, Češi v červených. 

- Čeští fanoušci už zaplnili Orange arénu v Bratislavě a opět vytvoří svému týmu domácí prostředí. 

- Český tým musí naposledy zvládnout hru na šest obránců. Dalšího beka by měl trenér Alois Hadamczik zařadit na soupisku už před pátečním zápasem osmifinálové skupiny. Naopak Finové k dnešnímu zápasu nastupují hned s osmi obránci. 

- Rozhodčí: Reiber (Švýcarsko), Sterns (USA) - Valach (Slovensko), Dediulia (Bělorusko) 

- Pravděpodobná sestava Česka: Pavelec (Štěpánek) - Z. Michálek, Rachůnek - Židlický, Škoula - Krajíček, Čáslava - Červenka, Jágr, Plekanec - M. Michálek, Eliáš, Havlát - Marek, Rolinek, Voráček - Frolík, Hubáček, Novotný - Průcha. Trenér: Alois Hadamczik.  

- Pravděpodobná sestava Finska: Vehanen (Lassila) - Lepistö, Salmela - Valivaara, Niskala - Väänänen, Puistola - Kukkonen, Jaakola - M. Koivu, T. Ruutu, Aaltonen - N. Kapanen, Pihlström, Lahti - Pesonen, Immonen, Granlund - Nokelainen, Pyoralä, Komarov. Trenér: Jukka Jalonen.  

- Přečtěte si, co si o zápasu myslí Vladimír Martinec: Martinec: Češi mají před Finy úctu. Ale i silnější tým  

- Souboj Česka s Finskem rozhodne o vítězi základní skupiny D, tedy o tom, který z týmů bude mít v osmifinálové skupině lepší výchozí pozici. Čechům se zatím daří o něco více než Finům. Mají 6 bodů za dvě vítězství, zatímco Suomi o bod méně. S Lotyšskem totiž zvítězili až po samostatných nájezdech. 

- Dobrý den, vítám vás u třetího zápasu obhájců titulu na světovém šampionátu na Slovensku. Čeští hokejisté se od 20:15 utkají v Bratislavě ve skupině D s Finskem, které na nedávných Českých hokejových hrách v Brně porazili 2:1. Dobrou vzpomínku mají i na loňské MS v Německu, kdy po výsledku 2:1 po samostatných nájezdech vyřadili Finy ve čtvrtfinále. Ve stejné fázi naopak Češi podlehli Finům 0:2 na hrách ve Vancouveru. 

 

Právě se děje

Další zprávy