Švédové, Rusové? Horším soupeřem jsou vyhřezlé plotýnky

Miloslav Lubas
14. 4. 2011 8:00
Český hokejový lékař poveze na MS ´óbrbednu´
Jaromír Jágr - navzdory velkým problémů se zády dovedl loni Čechy k titulu
Jaromír Jágr - navzdory velkým problémů se zády dovedl loni Čechy k titulu | Foto: Reuters

Praha - Co se může postavit českým hokejovým šampionům do cesty za obhajobou loňského zlata kromě ruských bohatýrů, slovenských zbojníků, švédských Vikingů nebo kanadských jezdců?

Zraněné a rozbolavělé kolenní a kyčelní klouby. Zlomené prsty. Vyhřezlé plotýnky. Bloky kolem bederní páteře. Vykloubená ramena.

Při triumfu na minulém MS měla česká hokejová medicína hodně práce například s brankářem Vokounem a útočníky Jágrem a Rolinkem.

Čtěte také:
Hadamczik potvrdil osm posil z NHL včetně Havláta

Lékař reprezentace, ortoped Radomír Holibka, poveze do Bratislavy obrovskou bednu se zdravotnickými proprietami. Našli byste je v ordinacích od praktického lékaře přes internistu až po chirurga.

"Ta bedna je asi metr a půl dlouhá a metr široká i vysoká," řekl Aktuálně.cz Holibka.

Kam nechodí fyzioterapeut, tam chodí lékař

Další objemné zavazadlo poputuje na slovenské MS s fyzioterapeutem Michalem Trucem. „Moje práce přichází na řadu až tehdy, když na bolesti nestačí on," upozornil Holibka.

Tomáš Vokoun vypadá jak z gumy. Ale páteř, ta je z kostí
Tomáš Vokoun vypadá jak z gumy. Ale páteř, ta je z kostí | Foto: Reuters

Při loňském šampionátu v Německu trápila bederní páteř Jágra i Vokouna, Rolínka zase rameno. "U Vokouna pramenily problémy s bederní páteří z častých rozštěpů a rozkleků, při nichž si brankáři namáhají extrémně pánev," vysvětlil Truc.

Fyzioterapeut například upravuje hokejistům zablokované klouby nebo jim pomáhá od svalových bolestí, jež vyplývají z přetěžovaní pohybového ústroji.  "Zjednodušeně řečeno, vracím tělu svalovou rovnováhu," vysvětlil Truc.

Dělá s hokejisty mimo jiné kompenzační cvičení a věnuje se jim několik hodin denně. Spoléhá nejen na své ruce, ale okrajově rovněž na přístrojovou terapii, kam patří například elektroléčba či ultrazvuk. Hokejistům ulevují také speciální tejpovací obvazy na přetížené klouby a svaly.

Bolest hokejistů je proti jiným lidem nicotná 

Podle Holibky mají hokejisté mnohem nižší práh bolesti než obyčejní lidé a také než ostatní sportovci. "Například fotbalisté nebo házenkáři jsou choulostivější," prozradil Holibka.

Reprezentační lékař upozornil, že hokejisté se dokážou překonat a bruslit a vrhat se do soubojů i poškozenými kolenními vazy. Zpevňují si je ovšem specilními čtyřbodovými ortézami.  

Akrobat Tomáš Rolinek. Jeho ramenu ale pády nesvědčí
Akrobat Tomáš Rolinek. Jeho ramenu ale pády nesvědčí | Foto: Reuters

"A Jágr hrál na mistrovstrví světa ve Vídni v roce 2005 s přeraženým malíčkem, což musela být obrovská bolest," připomněl Holibka.

Liberecký útočník Mojmír Musil nastupoval v roce 2002 v play off první ligy se zlomeným nártem a bolest zaháněl mimo jiné svou pověstnou slivovicí.

"Právě v play off nebo na mistrovstvích světa a na olympiádách se hokejisté přemáhají nejvíc. Ale neléčená zranění se jim později většinou vymstí," prohlásil Holibka. "Trpí především vážnými artrózami kolenních a kyčelních kloubů."

Čtěte také:
Kanadu na MS povede Hitchcock. Už má Nashe a Spezzu

Například sedmatřicetiletý zlínský obrance Martin Hamrlík bojuje v extralize s artrózou třetího - tedy nejhoršího stupně.

"Někteří lidé říkají, že hokejisté berou obrovské peníze, a závidí jim," poznamenal Holibka. "Ale když vidím, jak vypadá jejich zdraví třeba v pětatřiceti čytyřiceti letech, tak mně napadá, jestli by těch peněz neměli dostávat ještě víc."

Zranění na MS? Kramáry jsou prý dobrá nemonice

Holibka pracuje jako ortopodický chirurg ve Fakultní nemocnici v Olomouci. U reprezentace působí první rok, letos se u ní střídá se zkušenějším kolegou Zdeňkem Ziegelbauerem. Zraněné české, ale i slovenské hokejisty a fotbalisty však Holibka léčí a operuje již dlouhá léta.

Pokud by se v Bratislavě komukoliv z českých hokejistů něco vážného stalo, Holibka se nebojí, že by mu v nemocnici Na Kramároch neposkytli prvotřídní péči. "Na Slovensko jezdím operovat pět let a mají tam dobré chirurgy i vybavení," podotkl.

Truc pracuje jako fyzioterapeut jedenáct let ve Fakultní nemocnici v Motole. Na klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství ho vede světoznámý fyzioterapeut docent Pavel Kolář. Truc se věnuje skoro deset let české mužské a ženské reprezentaci v běhu na lyžích.

 

Právě se děje

Další zprávy