Finále mohlo vypadat jinak: zákrok na Jágra byl čistý

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
26. 5. 2010 11:13
Sudí uznal, že neměl pískat Jemelinův bodyček
Foto: Reuters

Praha - Byl tvrdý Jemelinův zákrok na Jaromíra Jágra ve finále letošního hokejového mistrovství světa zákeřný faul, nebo šlo o klasický bodyček?

Takové diskuze se rozhořely v hokejových kruzích po skončení finálového utkání, v němž ruský obránce Alexej Jemelin deset minut před koncem zápasu u české střídačky tělem podrazil českého forvarda Jaromíra Jágra.

Finský rozhodčí Jari Levonen v utkání zákrok posoudil jako pád pod nohy s úmyslem zranění (clipping) a ruskému hráči dal deset minut před koncem pětiminutový trest (spojený s trestem do konce utkání), čímž obhajujícím šampionům o polovinu zkrátil možnost dohnat dvougólovou ztrátu . Podle mnohých šlo o rozhodující moment třetí třetiny, ne-li celého zápasu, který Češi nakonec vyhráli 2:1.

Čtěte také:

Ruský fanoušek se zabil skokem z okna po prohře s Čechy
Jágr o poslední minutě: Být hokejový divák je strašný
Nečekaný zlatý triumf. Češi zastavili i ruskou mašinu

Ten samý rozhodčí přitom ve středu přiznal, že po shlédnutí videozáznamu došel k názoru, že osudný zákrok, po němž Jágr již do hry nezasáhl, byl podle všeho čistý.

"Jemelinův zákrok byl v rámci pravidel. K tomu jsem došel po skončení zápasu u videa. Ale nebylo to jednoznačné, Jágr totiž utrpěl zranění kolena. Bohužel se rozhodčí v takovýchto momentech nemohou podívat na videozáznam," konstatoval Levonen pro finské periodikum Yle.

"V této situaci Levonen, který byl souboji Jágra a Jemelina nejblíž, okamžitě signalizoval vyloučení. Poté jsme se všichni poradili a přijali jsme jeho interpretaci situace i trest, jenž navrhl," dodal druhý hlavní rozhodčí utkání Vladimír Baluška.

Omluvou pro Levonena může být to, že "pád pod nohy" byl mezi hokejové přestupky zaveden relativně nedávno (2002) právě kvůli nebezpečným zákrokům na kolena hráčů, při nichž postižení často utrpěli vážná zranění.

Podle nového výkladu pravidel je jako čistý bodyček označen takový zákrok, kdy bránící hráč míří boky nad kolena protihráče, naopak "pád pod nohy" se píská ve chvíli, kdy obránce skočí pod nohy (kolena) protihráče takzvanou "stoličkou".

Prohlédněte si detailně Jemelinův zákrok na videu zde:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A tento zákrok Darcyho Tuckera na Michaela Pecu v roce 2002, který byl příčinou zavedení pravidla o "pádu pod nohy", NHL rozeslala sudím jako oficiální ilustraci tohoto faulu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy