Satisfakce i pro Růžičku: Omluvenky? Už to neřešte

Ivo Pospíšil, ip
24. 5. 2010 16:30
Nemá cenu jim nic vzkazovat, míní loučící se kouč
Vladimír Růžička se rozloučil vítězstvím
Vladimír Růžička se rozloučil vítězstvím | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Právě on byl před zahájením turnaje pod palbou největší kritiky. V lize se Slavií neuspěl a někteří fanoušci nad složením jeho nominace lehce zdvihali obočí. 

Na pozitivní náladě nepřidal kouči Vladimíru Růžičkovi ani fakt, že ho měl po mistrovství světa vystřídat ve funkci Alois Hadamczik.

Čtěte také: Zlatí hoši jsou doma. S fanoušky slaví na ´Staromáku´

Schylovalo se k tomu, že jeho "druhá éra" na lavičce reprezentace bude označována jako neúspěšná a bez medaile.

Jenže zkušený kouč si nechal to nejlepší na konec. Při své rozlučce způsobil s podceňovaným týmem ryzí senzaci a nečekaně vyhrál světový titul.

Zopakoval tak svůj úspěch z roku 2005. I tehdy dostal český tým na vrchol a přenechal ho kolegovi Hadamczikovi.

"Reprezentaci teď už trénovat nebudu, v dalších sedmi letech určitě ne," cituje Růžičku ČTK.

"Nemůžu si přát víc než končit výhrou na mistrovství světa. Hráčům patří hrozný dík za to, co předvedli. Byly to pro všechny strašné nervy, ale kluci ukázali světu, jak se má hrát hokej. Bojovností a snahou se vyrovnali i velkým hvězdám," sdělil novinářům těsně po příletu.

Reprezentační kouč se musel ještě před startem šampionátu vyrovnat s množstvím omluvenek. Ti, kteří nakonec dostali jeho důvěru, se však naplno odměnili. Růžička se proto nechtěl k minulosti příliš vracet.

"Nemá cenu to rozebírat, nemá cenu jim co vzkazovat. Jsem jenom rád za to, že kluci, co byli tak podceňovaní, dokázali něco velkého. To bylo jediné, co mě při mistrovství zajímalo," zářil spokojeností.

Podle něj je však stále co zlepšovat. Jasně to totiž dokázaly letošní výsledky, kdy se mnohdy dařilo i podceňovaným outsiderům.

"Do mládeže se musí dávat víc peněz, musíme si hráče znovu poctivě vychovat, protože jen tak je neseženeme. Je to jen a jen o práci, nedá se to dělat jen tak, že někdo řekne do novin, že je v hokeji všechno špatně," uzavřel respektovaný lodivod.

 

Právě se děje

Další zprávy