Pátý pokus přejít propast. Zvládneme to, věří Bukač

Ivo Pospíšil, ip
20. 5. 2010 14:50
Bukač favorizuje Rusy. I Češi mají šanci, říká
Jakub Klepis je podle Bukače velmi platným hráčem
Jakub Klepis je podle Bukače velmi platným hráčem | Foto: Sport

Praha - Bude to dobré, pokud ještě přidáme, věří Vladimír Růžička pár desítek minut před startem klíčového zápasu celého mistrovství.

Česko do zápasu s Finskem nastoupí v sestavě: Vokoun - Rozsíval, Čáslava, Němec, Blaťák, Rachůnek, Gřegořek, Mojžíš - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - M. Růžička, Koukal, Hubáček.

Soupeř postaví do hry tyto hráče: Rinne - Nummelin, Puistola, Niskala, Vatanen, Kukkonen, Jaakola, Mäenpää - Immonen, Miettinen, J. Jokinen - Aaltonen, Kontiola, S. Kapanen - Hytönen, Korpikoski, Pihlström - Hahl, Santala, Komarov - Osala.

Čtěte také: Hrajete jako Slováci, vzkazují Čechům Finové

Český tým má za sebou dvě úspěšné generálky. Také v zápasech s Lotyšskem a Kanadou musel bodovat a vyšlo to. Nyní k postupu potřebuje vyhrát. Je to pokus poprvé od roku 2006 přejít před čtvrtfinále na velkém turnaji. Čtyři předchozí skončily krachem.

Může to vyjít: poprvé od stejného roku jsme totiž na MS nebo na olympiádě porazili někoho ze silné šestky. V úspěch věří i bývalý trenér Luděk Bukač. 

Bukač: Schůdná cesta

Vítěz dvou světových šampionátů poukázal v rozhovoru pro Aktuálně.cz na poměrně překvapivé složení některých čtvrtfinálových dvojic a přiznal, že by se národní celek mohl po prázdných letech konečně probojovat do boje o medaile.

"Otevřela se nám veliká možnost, vždyť z té druhé skupiny postoupily některé týmy, které by nás neměly ohrožovat," připomněl Bukač poněkud překvapivý úspěch Dánska a Německa.

Sledujte zápas v našem on-line přenosu - ZDE

Domácí reprezentace přitom ve čtvrtek vyzve Švýcary, zatímco vítěz skupiny E Rusko musí zdolat Kanadu.

Na tým Vladimíra Růžičky čeká v repríze čtvrtfinále z olympijských her Finsko. A Bukač věří, že se prohra z Vancouveru 0:2 opakovat nebude.

"Měli bychom je zdolat. I oni měli v průběhu turnaje určité problémy. Jsou sice dobře organizovaní, ale postrádám u nich tu útočnou sílu prosadit se. Takové problémy sice máme i my, ale máme alespoň v týmu hráče, kteří to dokážou. Navíc je pro nás klíčové, že jsme zvládli poslední duely s Lotyšskem a Kanadou," tvrdí bývalý reprezentant.

Podle něj by to pak měli být Češi, kteří se budou od úvodních minut pokoušet o útočnější hru. Pokud uspějí, narazí v další fázi na lepšího z dvojice Švédsko - Dánsko.

"Finové budou hrát zataženě. My až tak defenzivně hrát určitě nebudeme. Domnívám se, že od začátku převezmeme iniciativu," míní respektovaný expert.

Favoritem je Rusko, zlepšují se ale i Švédové

Povedeným tahem kouče Růžičky bylo i posunutí Jakuba Klepiše a Petra Vampoly k Jaromíru Jágrovi. Kladenský odchovanec hrál totiž na mistrovství dlouho v řadě s Romanem Červenkou a jejich spolupráce nebyla až tak produktivní, jak se očekávalo.

V posledním duelu s Kanadou se ale prosadil jak Jágr, tak i Klepiš.

"U hráče jako je Jágr se to nemusí stavět jak kdo pomůže jemu, ale také jak on pomůže ostatním. Klepiš je navíc hráč, který snese přísnější měřítko. Kvalitní výkony odvádí i brankář Vokoun," chválí Bukač.

Zámořský celek konec posledního zápasu neusnesl a po vypjatém závěru se ještě na ledě strhla velká mela.

"Toto do hokeje nepatří. Jejich současné mužstvo je ale plné mladých hráčů a oni vždy hrají s ohromným nasazením. Když ale vědí, že nedokážou ten nepříznivý stav zvrátit, tak ta jiskra může přeskočit velmi rychle," domnívá se zkušený pedagog. 

A celkový favorit turnaje? Podle Bukače je to pochopitelně dosud neporažený tým.

"Rusko má podle mě nejzkušenější tým, ale i Švédové se také zlepšují. Naopak Dánsko udělalo maximum a další překvapení už neudělá. Švýcaři a Němci mohou pak už jen překvapit. Stejně tak i my," uzavřel Bukač.

 

Právě se děje

Další zprávy