Jágr dostane nového spoluhráče. Červenka jde pryč

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
17. 5. 2010 14:24
Na olympiádě Češi porazili Lotyše 3:2 v prodloužení
Foto: Reuters

Kolín nad Rýnem - Vladimír Růžička už podruhé během šampionátu v Německu mění složení elitní formace. A tentokrát odnesl rošádu Roman Červenka.

Trenéři oznámili tuto sestavu: Vokoun - Rozsíval, Čáslava, K. Rachůnek, Gřegořek, Němec, Blaťák, Mojžíš - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček - M. Růžička.

K Jágrovi do první řady přichází místo Červenky Vampola. "Nepřemýšlím nad tím, protože bych z toho byl možná trošku nervózní. Snažím se takové věci neřešit, hrál jsem v Plzni s Martinem Strakou, který je také jedním z nejlepších hráčů českého hokeje," podotkl Vampola. "Asi trošku bude tlak, posunul jsem se do první pětky, nějaká větší zodpovědnost tam bude, ale nebojím se toho."

Růžička ví, že jeho výběr nutně potřebuje v utkání s Lotyšskem vyhrát, jinak vypadne už v osmifinále.

Červenka padá z prvního útoku kvůli nevýrazným výkonům - v prvních čtyřech utkáních nasbíral jediný bod za asistenci při Blaťákově gólu proti Švýcarsku.

Čtěte také:

Růžička byl zklamaný. Výkony nedokážu vysvětlit, říká
Češi podruhé prohráli. Klepiš: Švýcaři byli hladovější
Rusko stále neporažené. Švédsko zdolalo Kanadu
Švédové ani Finové další překvapení nepřipustili

Lotyšsko je po porážce Norů přímým konkurentem Růžičkova výběru o čtvrtfinálové místo.

V případě české výhry ve večerním utkání by pak stačilo, aby Lotyši podlehli dosud neporaženému Švýcarsku a Češi budou mít jistý postup do vyřazovací části turnaje ještě před posledním zápasem skupiny F proti Kanadě.

Statisticky vzato by mělo být Lotyšsko pro Čechy snadným soustem, neboť v dosavadních šesti utkáních Středoevropané ani jednou neprohráli s celkovým skóre 18:8.

Jenže například na letošních olympijských hrách ve Vancouveru ukázali svěřenci Olega Znaroka, že Čechy umí potrápit, když favorizovanému týmu podlehli v osmifinále až v prodloužení (2:3).

Z českého výběru olympijská utkání s Lotyši (Češi na tohoto soupeře narazili už v základní skupině, kdy jej porazili 5:2) pamatuje jen pět hráčů, naopak v kádru Lotyšů je hned čtrnáct "pamětníků".

"Na olympiádě jsme s nimi hráli s hráči z NHL a víme, že nás teď čeká hodně těžké utkání. Ale pro nás tady není žádné utkání lehké," je si vědom Růžička.

Zápas nebyl nikterak vyostřený, občas se však nějaká šarvátka vyskytla
Zápas nebyl nikterak vyostřený, občas se však nějaká šarvátka vyskytla | Foto: Reuters

"Lotyši dobře bruslí, jsou rychlí a my k tomu musíme přistoupit jako v zápase se Švédskem. Nemůžeme si dovolit hrát první třetinu jako proti Švýcarsku," míní dosluhující reprezentační kouč.

Navíc letos rozhodně o překvapení na úkor favoritů na šampionátu není nouze, jak i vůči Čechům dokázali například Norové (s těmi si Lotyšsko poradilo po výsledku 5:0).

"Pokud budeme mít dobrou výkonnost, tak je porazíme. Musíme hrát kompaktně, chytřeji, agresivně, dynamicky, nikam se zbytečně nehnat, neotvírat obranu, spíše z ní vycházet a dát první gól. To je tady na mistrovství světa hrozně důležité," prohlásil před zápasem Petr Hubáček, forvard Komety Brno.

Bitva o čtvrtfinále mezi Čechy a Lotyši startuje ve 20:15.

 

Právě se děje

Další zprávy