Jágr: Bída, když nikoho neporazíme. Bývalo to jiné

Sport Sport, ČTK, Red Spo
8. 5. 2009 15:00
Jágr: Někde nám ujel vlak. Ať se začne u mládeže
Skleslý Jaromír Jágr (vpravo)
Skleslý Jaromír Jágr (vpravo) | Foto: Reuters

Bern - Jaromír Jágr se vrátil do reprezentačního týmu, aby pomohl národnímu mužstvu k úspěchu na mistrovství světa, nakonec se však ani díky němu nepovedlo zlomit sérii čtvrtfinálových nezdarů.

Česko ve čtvrtek večer prohrálo v klíčovém zápase turnaje stejně jako před rokem se Švédskem a hvězdný útočník po utkání sportovně přiznal, že zcela zaslouženě.

"K ničemu nás nepustili. K ničemu. Při přesilovkách přesně věděli, co hrajeme, a moc šancí nám nedali. I při hře pět na pět byli všude rychlejší. Buďme upřímní, oni byli lepší. Kdybychom postoupili, to bychom museli mít z pekla štěstí," řekl zklamaný Jágr.

Čtěte více: Trpký konec. Sen o české medaili zase zničili Švédové 

Přestože už bylo více než hodinu po zápase, duel se mu hodnotil těžko.

"Na nějaké vyjádření a posouzení, jak zápas vypadal, je moc brzo," uvedl sedmatřicetiletý hráč.

Hráli jsme my špatně?

Osobní odpovědnosti se ale nebránil. "Samozřejmě, já mám největší zodpovědnost. V nejdůležitějším zápase jsem se neprosadil. To by bylo trošičku srabské, pokud bych řekl, že za to nemůžu," uvedl Jágr.

Švédové měli hru českého týmu dokonale zmapovanou a byli na ni připraveni. Například i přesilové hry bránili bez větších problémů.

"Určitě věděli, jak je hrajeme. Pak jsme to trochu změnili a měli jsme určité šance. Víš, jak to je. Oni dostali dvakrát výhodu pět na tři. My měli jednu čtyři na tři a to už se míchalo se sestavou. Buď my jsme hráli špatně, nebo oni hodně dobře. Těžko soudit," pokrčil rameny slavný kladenský odchovanec.

Čtěte dále: Mají z nás komplex, Jágr byl neviditelný, zní od Švédů

Jágr osobně zažil čtvrtfinálovou prohru na světovém šampionátu počtvrté v kariéře. V roce 1994, 2002 a naposledy v Praze 2004.

"Doma to ale bylo úplně něco jiného. Vedli jsme 2:0, měli jsme to dobře rozehrané. Tentokrát jsme byli v těžké situaci od začátku. Nevyvinuli jsme si žádný tlak, který by přinášel nějaké extra šance," porovnal Jágr poslední dvě zkušenosti.

Musí se začít u mládeže

Česká reprezentace nezvládla čtvrtfinále na MS potřetí za sebou. "Pořád je to víceméně věc jednoho utkání, ale je pravda, že poslední dobou se nám rozhodující momenty moc nedaří. Například tady jsme ze silných soupeřů nikoho neporazili," dodal.

Čtěte více: Marek: Měli jsme na medaili. Co se stalo? Fakt nevím

"Nechci ale říkat názor, s kterým bych potom nesouhlasil, když se nad tím člověk hlouběji zamyslí. Určitě na tom nejsme hokejově tak jako třeba před deseti lety, to určitě ne. To je jediný, co na to můžu říct. To není žádná věda, to ví každý," uvedl.

I devítinásobný vítěz ankety Zlatá hokejka pro nejlepšího českého nebo československého hokejistu sezony si ale dobře uvědomuje, že by měly přijít změny.

"Musí začít někde úplně jinde, u mládeže. Jedna generace je dávno pryč, zbyli tady jen poslední hráči. A když se podíváš na juniory, ti dostávají kotle každý zápas. Někde nám ujel vlak," řekl Jágr.

Čtěte také: Růžička: Důvod k rezignaci? Ne. Vlak nám neujel

Problém je podle něj i ve stylu hokeje, který české týmy hrají. Netlačí se před branku a často kombinují v rozích. "S nejsilnějšími čtyřmi pěti mančafty se nemůžeme srovnávat. Dříve jsme hráli hokej, který mohl konkurovat těm nejlepším," uvedl.

Vancouver? Minimální šance

Další velký turnaj čeká celý svět příští rok v únoru na olympiádě ve Vancouveru. Jágr však prý u toho nebude. "Šance, že bych tam byl, je minimální," řekl Jágr, který předpokládá, že reprezentační tým budou tvořit hlavně hráči z NHL.

Nepřemýšlí o olympiádě v tom smyslu, že by se chtěl v zámoří představit v lepším světle než letos na MS.

"Jak bych odpověděl... Já se nechci někde ukazovat. Já jel na mistrovství, protože jsem měl pocit, že tomu mužstvu můžu pomoct. Ale v rozhodujícím momentu jsem nepomohl," vysvětlil.

Čtěte více: Zklamání je velké, je po všech nadějích, hlesl Čajánek

Žádná unáhlená rozhodnutí ale nechtěl dělat. "Teď jsem hrozně unavený a mrzí mě, že jsme vypadli. Zítra to může být úplně jiný," řekl Jágr, který žádný konec kariéry v národním týmu neohlásil.

"Po takovém zápase nechce hrát za reprezentaci nikdo. Ale zítra už to bude něco jiného," dodal Jágr.

 

Právě se děje

Další zprávy