Trpký konec. Sen o české medaili zase zničili Švédové

Ivo Pospíšil
7. 5. 2009 22:33
Švédsko - Česko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Brankář Gustavsson byl často nepřekonatelnou hradbou
Brankář Gustavsson byl často nepřekonatelnou hradbou | Foto: Reuters

Bern - Je konec, sen o medaili se rozplynul. Češti hokejoví reprezentanti prohráli ve večerním čtvrtfinálovém střetnutí se Švédskem 1:3 a jejich naděje na zisk cenného kovu definitivně zhasla.

Reprezentační výběr doplatil v klíčovém utkání především na neproměněné přesilové hry. Zatímco soupeř v nich vstřelil své dvě branky, český celek nezužitkoval ani jednu z devíti možných.

Čtěte také: Růžička špehoval trénink Švédů. Ti se bojí Jágra

Důležité střetnutí celého mistrovství mělo v Bernu velice strhující úvod. Už po dvaadvaceti vteřinách hry byl za zdržování vyloučen švédský obránce Tarnström a svěřencům Vladimíra Růžičky se nabídla výhoda přesilové hry.

Během ní prověřila jako první pozornost brankáře Gustavssona posila z NHL Patrik Eliáš, ale útočník New Jersey Devils nasměroval svou střelu jen do hrudi skandinávského gólmana.

Ostrý vstup však čekal na druhé straně i Jakuba Štěpánka. Ten musel vzápětí po chybě Rachůnka čelit nájezdu Perssona, ale i on udržel od začátku čisté konto.

Přečtěte si také: Češi před pomstou Švédům: Žádné nervy, pomůže chytrost

Český celek působil zpočátku aktivnějším dojmem, blízko úvodní trefy byl i Plekanec, jenže proti němu zasáhl Gustavsson dobře betonem.

Ve druhé části řádil Weihandl

Jinak ale utkání doprovázelo přílišné množství vyloučených, které brzdilo jinak rychlému spádu hry.

Švédové se snažili přetavit početní výhody ve vedoucí branky, zvláště pak při Blaťákově vyloučení zmáčkli český výběr v jeho obraném pásmu, Štěpánka ovšem zatím nepřekonali.

Závěr první třetiny pak zcela ovládli Češi. Do obrovské šance se nejprve dostal drzým průnikem Kotalík a v posledních vteřinách byl blízko vedoucí brance také dorážející Židlický.

Ani jeden z nich však puk do sítě dostat nedokázal.

Úvod druhé části začal lépe opět výběr Vladimíra Růžičky, jenže po faulech Rolinka s Michálkem měli hráči „Tre Kronor" možnost dvojnásobné přesilové hry. A tuto šanci také zužitkovali.

V samotném závěru početní výhody se dostal do nadějné střelecké pozice Mattias Weinhandl a prudkou střelou švihem překonal Štěpánka - 0:1.

Češi se okamžitě vrhli za vyrovnáním a blízko kýžené brance byl po Jágrově odražené ráně Hemský, jenže Gustavsson se dokázal v nepřehledné situaci včas zorientoval a dorážku agilního útočníka vyrazil.

Nepomohla ani střelecká převaha

Vidina nepříznivého stavu donutila reprezentaci k zintenzivnění střelby a v polovině utkání byl ukazatel gólových pokusů jasně ve prospěch českého týmu 21:9.

Byli to však Švédové, kteří měli ale vyloženější šance, tak jako Weinhandl s Erikssonem v polovině hry. Své brejky však útočníci skandinávského celku dotáhnout do úspěšného konce nedokázali.

Co se však Švédům dařilo, byly přesilové hry. Po vyloučení Jakuba Klepiše měli hokejisté „Tre Kronor" další výhodu početní převahy a tu nemilosrdně zužitkovali.

Po povedené kombinaci střílel opět tvrdě Weihandl, jehož pokus vyrazil Štěpánek jen před sebe a dorážející Tarnström už měl lehkou pozici - 0:2.

Šanci na zdramatizování měli Češi v úvodu poslední části při další přesilové hře, ale během ní neuspěl ani Jaromír Jágr, proti kterému zasáhl spolehlivý Gustavsson.

Židlický trefil v důležitou chvíli jen břevno

Ten byl následně překonán až po střele Eliáše, ovšem v důležitý moment ho tentokrát zachránila tyčka.

Češi ale nevzdali situaci ani za další nepříznivé situace a jiskřičku naděje vykřesali ve chvíli kdy to nikdo nečekal, v oslabení třech proti pěti.

Více také: Takhle Švédové přečetli hru Čechů. Chtějí opakovat Rigu

Po zaváhání švédské defenzivy ujel do brejku Rolinek s Čajánkem a druhý jmenovaný rozjásal skleslé české fanoušky v hledišti.

Růžičkův tým okamžitě vycítil šanci a aktivní hrou si později vynutil přesilovku, ve které byl blízko kýženému vyrovnání Židlický, ale jeho „pumelenice" se odrazila jen od břevna a dojíždějící Hlinka se už k dorážce nedostal.

Švédi se dostali v tu chvíli pod tlak, ale ten později dokázali zkušeným držením kotouče tlumit a Češi měli jen málo šancí na další ohrožení Gustavssona.

A když tři minuty před koncem překonal Štěpánka také nečekaným nahozením kapitán Kenny Jönsson bylo o postupujícím již definitivně rozhodnuto.

Výsledek:

Švédsko - Česká republika 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky:
24. Weinhandl (Johansson), 39. Tarnström, 58. Jönsson - 49. Čajánek (Rolinek)
Švédsko: Gustavsson (Liv) - Oduya, Tarnström, Johansson, Gunnarsson, Jönsson, Stralman, Grossman, Akerman - Wallin, Nilson, Huselius - Martensson, Eriksson, Weinhandl - Thornberg, Omark, Harju - Berglund, Andersson, Persson
ČR: Štěpánek (Mensator) - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Blaťák, Polák, Němec - Čajánek, Jágr, Hemský - Plekanec, Michálek, Eliáš - Hlinka, Klepiš, Vašíček - Červenka, Kotalík, Marek - Rolinek, Olesz
Zápas jsme sledovali minutu po minutě ON- LINE ZDE:

 

Právě se děje

Další zprávy