Plzeň posílí Gulaš a Balej, Spartu Gawryletz

Sport ČTK Sport, ČTK
2. 5. 2012 16:00
Nové posily oznámily také České Budějovice a Kometa Brno

Plzeň - Hokejisty extraligové Plzně posílí útočníci Milan Gulaš a Jozef Balej, kteří doposud působili v Českých Budějovicích respektive v Brně. Dalších jedenáct hráčů včetně Tomáše Vlasáka nebo Ondřeje Kratěny prodloužilo s Indiány smlouvy nebo podepsalo nové kontrakty.

Šestadvacetiletý Gulaš byl v končící sezoně nejproduktivnějším hráčem Jihočechů. V 55 zápasech včetně play off nasbíral 43 kanadských bodů za 17 branek a 26 asistencí. Třicetiletý Balej pomohl Kometě k postupu do finále extraligy, v 42 duelech vstřelil pět gólů a přidal čtyři asistence.

Smlouvy s plzeňským klubem prodloužili Vlasák, Kratěna, Nicholas Johnson, Jakub Lev, Ondřej Havlíček, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, St. Pierre a Pavel Sedláček. Nové kontrakty podepsali Jiří Marušák a Václav Pletka, kteří v končící sezoně na západě Čech hostovali.

Čtěte také: Kalla míří do Slavie, posiluje Sparta i Třinec

V klubu naopak končí Pavel Vostřák, Dušan Andrašovský, František Kaberle, Petr Přikryl, Pavel Mrňa, Jan Dresler, Jan Stránský a dvojice Jaroslav Modrý, Jiří Vykoukal, kteří ohlásili konec hráčské kariéry.¨

Plzeň stále nevyřešila otázku složení trenérského týmu, poté co hlavní kouč Marian Jelínek odešel do Liberce. Existuje ale možnost, že mužstvo povedou dosavadní asistenti Milan Razým a Michal Straka.

"Varianta, že to zůstane jim dvěma, je hodně pravděpodobná. Milan s Michalem tady byli s Marianem, nastavili nějaký trend, tu práci dělají kvalitně," uvedl majitel, generální manažer i kapitán v jedné osobě Martin Straka pro MfDnes. Jasněji by mělo být v tomto týdnu, Plzeň zahájí 7. května oficiálně přípravu na novou sezonu.

Spratu posílí Kanaďan Gyawryletz

Třetí posilou hokejistů Sparty pro příští extraligovou sezonu se stal kanadský obránce Travis Gawryletz, který dosud působil v Karlových Varech. Šestadvacetiletý hráč se stal třetí zámořskou akvizicí Pražanů, za které budou i nadále hrát Troy Milam a Alex Foster.

Foto: Jakub Šafránek

"Je to hokejista, kterého jsme dlouho sledovali, a hodně si od něj slibujeme," uvedl sportovní manažer Patrik Martinec v tiskové zprávě Sparty.

"Pozorovali jsme ho ve Varech prakticky celou uplynulou sezonu, velmi nás svými výkony zaujal a jsme rádi, že se nám ho povedlo přivést na Spartu," řekl Martinec.

Rodák z kanadského Trailu, kterého v roce 2004 draftovala Philadelphia, ale v NHL si nikdy nezahrál, nastoupil v extraligové sezoně k 55 zápasům s bilancí čtyř branek a 13 asistencí.

Před Gawryletzem Sparta angažovala brankáře Marka Schwarze a útočníka Zdeňka Bahenského.

Sáblík posílil Mountfield

Dres hokejistů Českých Budějovic budou v příští sezoně nově oblékat brankář Lukáš Sáblík, slovenský obránce Peter Frühauf a jeho krajan, útočník Rastislav Dej. Na jihu Čech bude pokračovat i kapitán František Ptáček, který podepsal s klubem novou smlouvu.

Petr Čajánek z Dynama Moskva (vlevo) se snaží přelstít karlovarského Miroslava Dubna (uprostřed) a brankáře Lukáše Sáblíka v závěrečném zápase tradičního Spengler Cupu.
Petr Čajánek z Dynama Moskva (vlevo) se snaží přelstít karlovarského Miroslava Dubna (uprostřed) a brankáře Lukáše Sáblíka v závěrečném zápase tradičního Spengler Cupu. | Foto: Reuters

"Jsme moc rádi, že se nám podařilo smlouvu prodloužit také právě s Františkem Ptáčkem. Díky svým zkušenostem a lidským charakterem je totiž ideální osobností k tomu, aby vedle sebe v obranné dvojici vychoval mladého obránce," uvedl generální manažer Zdeněk Blažek na klubovém webu.

Jihočeši věří, že Ptáček pomůže do týmu zabudovat například juniorského beka Lukáše Kříže, jenž stejně jako útočník Michal Švihálek s klubem také podepsal novou smlouvu. "Lukáš Kříž dostane velkou příležitost vybojovat si stabilní místo v užším kádru," řekl asistent sportovního manažera Petr Sailer.

Brankář Sáblík, který přichází stejně jako Dej z Karlových Varů, bude plnit roli dvojky za reprezentačním gólmanem Jakubem Kovářem. "Dosavadní dvojka Pavel Kantor pro svůj další růst musí v příští sezoně pravidelně chytat seniorskou soutěž, aby se mohl stát nástupcem Jakuba Kováře," uvedl Sailer. Kantor by měl působit v první lize.

Do nové českobudějovické koncepce podle Sailera zapadají i Dej a Frühauf, který hrál naposledy ve Slovanu Bratislava. "Peter je zkušený obránce, ofenzivně laděný s dobrou střelou. Proto by se nám mohl velice hodit do přesilových her. Po dohodě s hlavním trenérem Peterem Draisaitlem jsme se rozhodli jej angažovat," řekl Sailer na adresu beka, který v minulosti krátce hrál v Třinci.

Hoviho má nahradit v Kometě Falter

Hokejisty Komety Brno posílí brankář Martin Falter, který naposledy působil v pražské Spartě. Do Brna přichází jako náhrada za finského gólmana Sasu Hoviho, s nímž vedení klubu neprodloužilo smlouvu. Do Komety míří také brněnský odchovanec útočník Jan Hruška, jenž v minulé sezoně oblékal ve slovenské extralize dres Skalice.

Foto: Aktuálně.cz, Eduard Erben

"Falter je spolehlivý brankář. Prokázal to ve Spartě a také v Kladně. Měl by tvořit kvalitní dvojici s Jirkou Trvajem," řekl ČTK manažer Komety Pavel Zubíček.

Osmadvacetiletý Falter si zachytal ve čtvrtfinále play off i v jednom zápase proti Kometě, kdy zaskočil za Tomáše Pöpperleho. Spartu ale od porážky 1:3 tehdy nezachránil. V Brně teď podepsal dvouletou smlouvu s opcí. "To rozhodlo. Chtěl bych mít stabilnější zázemí. S Trvajem se znám už ze společného působení ve Vítkovicích, neměl by být mezi námi žádný problém," poznamenal Falter.

Šestadvacetiletý Hruška nabídku Komety uvítal. "Z Brna pocházím, takže jsem o této možnosti tajně uvažoval. Ale netušil jsem, že se ji podaří tak rychle realizovat. Měl jsem i jiné nabídky, ale ta brněnská měla přednost," uvedl Hruška.

 

Právě se děje

Další zprávy