"Smolař" Venera: S jídlem roste chuť. Titul byl blízko

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
21. 4. 2012 7:00
Venera prohrál jako trenér i své třetí finále
Zdeněk Venera jako trenér neuspěl ani ve třetím finále
Zdeněk Venera jako trenér neuspěl ani ve třetím finále | Foto: Eduard Erben

Brno - Vyřadili první i druhý tým základní části extraligy, na ten třetí však už hokejisté Komety Brno ve finále play off nestačili. V šestém zápase série podlehli na svém ledě Pardubicím 1:5 a celkově pak 2:4 na zápasy.

Přesto mohli "Komeťáci" odcházet z ledu se vztyčenou hlavou. Jako prvnímu týmu se jim povedlo postoupit z předkola play off až do jeho finále, navíc jako první porazili dva nejvýše nasazené týmy. Do Brna pak vrátili finále play off po 41 letech.

Nejsmutnějším ze všech na brněnské střídačce byl asi Zdeněk Venera, který jako hlavní trenér neuspěl ani ve svém třetím finále. V roce 1999 nestačil jeho Zlín na Vsetín, v roce 2008 pak s Karlovými Vary nestačil na pražskou Slavii

Čtěte také:
Zápas jsme sledovali v online reportáži
Po dvou letech slaví titul Pardubice. Celkem už pošesté
VIDEO Hráči Pardubic řádili: Pohár patří stejně do Labe
Koukal: Velká radost. Vůbec jsme ve finále nemuseli být

"Poté, co se sezona nevyvíjela dobře, jsme dali mužstvo dohromady. Postup do předkola play off byl obrovskou úlevou, z hráčů všechno spadlo. Mohlo se stát cokoliv, nakonec z toho bylo finále," řekl na tiskové konferenci po zápase čtyřiapadesátiletý trenér.

"Když jsme zachránili play off, mužstvo se semklo"

Venera, který přišel před sezonou ze Zlína, dokázal s Kometou hned v první sezoně postoupit do extraligového play off, což se žádnému z jeho předchůdců na střídačce nepovedlo.

"Když jsme měli v prosinci sérii proher, dobře mi nebylo. Mužstvo se ale semklo, začalo vyhrávat, a když jsme v předposledním kole porazili Mladou Boleslav a odvrátili hrozbu dalšího play out, z kluků to spadlo," připomněl, že Kometa musela v obou předchozích sezonách po návratu do extraligy hrát ve skupině o udržení.

"Když jsme v předkole vyřadili tři nula na zápasy Kladno, kluci si uvědomili, že mohou hrát s každým. To se potvrdilo v zápasech proti Spartě a Plzni. Říká se, že s jídlem roste chuť. Nás proto nyní v první řadě mrzí, že to nevyšlo a nedosáhli jsme na titul," doplnil.

Kometě, která jako první extraligový tým v historii dosáhla na metu dvaceti zápasů v play off, docházely ve finálové sérii síly, musela se totiž obejít bez pěti zraněných útočníků, několik dalších hráčů hrálo se sebezapřením. 

"Odehráli jsme dvacet náročných zápasů v play off. Těžko můžeme očekávat, že někdo se po takové sérii obejde bez zranění. To s tím souvisí. Je ale pravda, že tolik zraněných najednou jsem ale nezažil," dodal Venera.

Trvaj: Druhé místo je pro nás i pro lidi veliká odměna

Po zmíněné sérii proher před Vánoci vsadil Venera místo Sasu Hoviho v brance na velezkušeného Jiřího Trvaje, který nedávno oslavil osmatřicáté narozeniny. Ten se mu za to odměnil vynikajícími výkony a postup do finále byl především jeho zásluhou.

"Po základní části bychom stříbrnou medaili brali. Vždyť jsme se dostali do předkola play off na poslední chvíli. Ale titulu jsme nakonec byli blízko," řekl po zápase novinářům Trvaj, který vybojoval stříbrnou medaili i s Vítkovicemi před deseti lety.

Jiří Trvaj
Jiří Trvaj | Foto: Eduard Erben

"Letos to bylo o něčem jiném. Prali jsme se do posledního zápasu, parta byla skvělá. Lidi nás podporovali celou dobu a my jim za to děkujeme. Druhé místo je pro nás i pro ně veliká odměna," dodal.

Hodně ho mrzel fakt, že i když Kometa neprohrála v základní hrací době ani jeden z úvodních čtyř finálových zápasů, stav byl vyrovnaný 2:2 na zápasy. Dvakrát totiž Pardubice vyhrály na samostatné nájezdy.

"K výhrám v těch dvou zápasech jsme měli blízko. Ve čtvrtém zápase jsme ještě pět minut před koncem vedli. Nájezdy nám nevyšly, to ale k play off patří. Po bitvě je každý generál. Hovimu jsme věřili, chytat nájezdy umí. Nevyšlo to."

"Bohužel v tom posledním zápase rozhodly přesilové hry, ve kterých jsme inkasovali góly a už jsme nedokázali zápas otočit. Škoda, na ten sedmý zápas bysme si věřili," dodal Trvaj.

Divíšek: Už nebylo kde brát a Pardubice to odehrály zkušeně

Hodně smutný byl po zápase nejproduktivnější hráč play off Tomáš Divíšek, který s dvaceti asistencemi vytvořil nový rekord play off.

Tomáš Divíšek
Tomáš Divíšek | Foto: Eduard Erben

"My jsme se snažili, tlačili jsme se do nich. Ale už opravdu nebyly síly na zvrat. Chtěli jsme, bohužel už to ale nešlo. Teď to bolí. Já jsem hrozně rád, že jsem mohl hrát tady v tomhle mančaftu. Poslední dva měsíce jsem si neskutečně užíval," řekl dvaatřicetiletý útočník.

"Všichni kluci bojovali. To jsem opravdu nezažil, aby dvacet lidí takhle dřelo pro tým. Dokázali jsme hrozně moc. Je škoda, že jsme to nedotáhli. Ale už nebylo kde brát a Pardubice to odehrály zkušeně," dodal.

Právě v Pardubicíh, kde bydlí, vybojoval v roce 2005 dosud svůj jediný extraligový titul. I proto měl velkou motivaci svůj někdejší tým a spoluhráče porazit.

"Je hrozně brzo na nějaký hodnocení. Teď jsem strašně zklamanej, že jsme nevyhráli. V Pardubicích jsem byl mistr, ty pocity jsou rozdílný. Bylo to úžasný, ale chtěli jsme ten velkej pohár. Bohužel se nám to nepovedlo. Ale lidi jsou úžasní. Já k tomu nemám slov."

"Příští rok můžeme vypadnout v předkole. Takovej je sport"

Podle něj rozhodl o vítězi fakt, že Pardubice měl čtyři silné útoky.

"Na rozdíl od nás měli čtyři kompaktní útoky, který měly dost sil. I když jsme je občas přehrávali, tak oni si hráli pořád to svoje. Třeba když jsme tlačili, tak ujeli a dali dvě branky. Tam měli o trochu navrch, měli to sehrané. My jsme celý play off odehráli, když to řeknu přehnaně, na čtyři útočníky. Ke konci už síly chyběly."

"Udělat zase finále je hrozně těžký. Letos jsme viděli, jak jsme se dali dohromady někdy v lednu. Chytli jsme neskutečnej lauf. Finále tady bylo hlavně díky Trvkovi, ten nás tam dotáhnul. Chyběl kousek a měli jsme titul. Příští rok můžeme vypadnout v předkole. Takovej je sport," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy