Růžička: Musel jsem to vychytat, abych to klukům vrátil

Zuzana Hronová Jaroslav  Šindelář Zuzana Hronová, Jaroslav Šindelář
10. 4. 2012 5:30
Brankář Pardubic inkasoval gól z půlky hřiště
Martin Růžička inkasoval gól z půlky hřiště, pak ale chytil všechny tři nájezdy
Martin Růžička inkasoval gól z půlky hřiště, pak ale chytil všechny tři nájezdy | Foto: Zuzana Hronová

Pardubice - Čtyřikrát hokejisté Pardubic v prvním finálovém zápase play off proti Kometě Brno vedli, přesto vždycky o své vedení přišli.

V tom čtvrtém případě k tomu došlo velice lacině, pardubický brankář Martin Růžička totiž v 55. minutě inkasoval po nahození obránce Tomáše Žižky od červené čáry.

Nejlepší brankář play off, co se týče úspěšnosti zákroků, však své zaváhání odčinil, když v samostatných nájezdech vychytal všechny tři pokusy soupeře, a Pardubice se díky tomu ujali vedení v sérii 1:0.

Čtěte také:
Pardubice zvládly úvodní finále. Drama rozhodly nájezdy
Zápas jsme sledovali v online reportáži
Divíšek: Kdybych nedělal kraviny, museli jsme vyhrát

"Na ten gól (na 4:4) jsem se nekoukal a ani se koukat nebudu. Nechtěl jsem si nechat ten puk skočit přede mnou, tak jsem si pro něj šáhnul a on přede mnou bohužel skočil," řekl novinářům čtyřiadvacetiletý gólman.

"Cítil jsem, že to musím klukům vrátit. Chtěl jsem, ne, věděl jsem, že prostě už nic nepustim. Nechtěl jsem, abysme to prohráli takovymhle gólem. V nájezdech jsem věřil, že vyhrajem. Prostě jsem věděl, že to klukům musím vrátit za tu chybu. Musel jsem to vychytat."

V sezoně se přitom Pardubicím na rozdíl od soupeře v samostatných nájezdech vůbec nedařilo, dosud v nich vyhrály jen tři duely z jedenácti.

"Kluci mě podrželi a já jim to chtěl vrátit. A když jsem chytil poslední pokus, bylo to trošku zadostiučinění. Jeden den si to užijeme a zítra začneme nanovo," dodal Růžička.

Žižka: Škoda, že jsme toho nevyužili. Gólman byl nalomenej

Samotný střelec přiznal, že jeho úmyslem bylo, aby Růžička puk chytil, a Kometa tak získala buly před jeho bránou.

Radost hokejistů Komety z gólu Tomáše Žižky
Radost hokejistů Komety z gólu Tomáše Žižky | Foto: Zuzana Hronová

"Chtěl jsem nějak dostat puk na gólmana a udělat buly. Takový náhodný góly v play off padaj. Stává se to. Chytal to do lapačky a ani nevím, kudy to tam propadlo. Obránce udělá chybu, brankář udělá chybu, útočník taky. To je hokej," přiznal po zápase Žižka.

"Škoda, že jsme toho nevyužili, protože už byl potom možná brankář nalomenej, ale zázračně se z toho zdrchal," dodal obránce Komety.

Svému spoluhráči naopak nechce nic vyčítat kapitán Pardubic Petr Koukal, který proměněným nájezdem rozhodl o výhře svého týmu.

"Že to měl Růža chytnout, tak to věděl každej na zimáku i u televize, takže mu nemá cenu něco říkat, to by ho akorát člověk sundával dolů. Spíše jsme se hecovali a snažili jsme se na to nemyslet. Růža chytil další čtyři pět gólů," pochválil Růžičku Koukal.

Koukal: Člověk musí věřit, ale znám své mužstvo

Devětadvacetiletý mistr světa z roku 2010 se přiznal, že provedení nájezdu, které předvedl proti Sasu Hovimu, měl dopředu naplánované.

"Měl jsem to rozmyšlený předem, nejsem zas až takovej snajpr, abych reagoval na gólmana. Rozmyslel jsem si to a udělal jsem to," popisoval svůj úspěšný forhendový blafák s vykroužením až k mantinelu.

Petr Koukal
Petr Koukal | Foto: Zuzana Hronová

"Že jsme uspěli v nájezdech, tak to jsem si opravdu oddech'. Člověk musí věřit, ale znám totiž svoje mužstvo," dodal s úsměvem.

Koukala překvapilo, že se po opatrných dvou třetinách hra tolik změnila.

"Byla to šachová partie, která se ve třetí třetině trošku zbláznila. Říkal jsem před třetí třetinou, že to bude o jednom gólu, kdo dá gól, tak vyhrál. No a my tam tři dáme a ještě tři načepujem. To byl trošku zlej sen. Brno vždycky hned vyrovnalo a vůbec se na to nenadřelo," mrzelo pardubického útočníka.

"Čtyřikrát jsme vedli, čtyřikrát góla dostali po naší hrubý chybě, na to si musíme dát zítra pozor. Góly byly po našich velkejch chybách. Druhej i třetí jsme dostali po vyjetí zpoza branky a nahrávce na volnýho hráče," pokračoval v kritickém tónu.

"Brno hraje dobře vzadu, čeká na brejky a má výbornýho Divocha (Divíška) s Leošem (Čermákem), který jsou silný na puku. Doufám, že tolik branek padat dál nebude. I když na druhou stranu, pokud ano a my vyhrajeme, tak to vadit tolik nebude," dodal Koukal.

"Tahle prohra nás nesmí zlomit"

Naopak Žižku mrzelo, že Kometa nezužitkovala k výhře svou střeleckou převahu, a také fakt, že on a jeho spoluhráči udělali spoustu chyb, které Pardubice trestaly.

"Byl to vyrovnanej zápas. My jsme sice dotahovali, ale nebyl tam nějakej rozdíl. Vyhrálo šťastnější mužstvo. My jsme v prodloužení nedali gól, i když jsme tam možná měli více šancí. Pardubice nás trestaly za chyby. Měly výborný přesilovky, ty sehrály fakt výborně, my se z toho musíme poučit a zítra nastoupit s čistou hlavou."

Věří, že jeho tým nezlomí ani fakt, že Kometa poprvé v letošním play off v úvodním duelu série prohrála.

"Ukázali jsme ale, že máme sílu a charakter. Tohle nás nesmí zlomit. Zítra to bude zase od nuly a snad urveme vítězství," dodal Žižka s tím, že Kometa uspěje stejně jako v sériích s Kladnem, se Spartou a s Plzní.

 

Právě se děje

Další zprávy