Peníze fuč. Manažeři extraligy loví v prázdném rybníku

Sport Sport
6. 3. 2012 14:00
Kluby se bouří, vedení APK tají výsledky tendru

Praha - Výsledek tendru, v němž Asociace profesionálních klubů ledního hokeje hledá dodavatele desítek milionů pro extraligový hokej, je stále tajný.

Některým klubům to už začíná vadit, navíc začínají prosakovat informace, že výběrové řízení, v němž má hokej najít náhradu za agenturu BPA, v podstatě krachuje.

Generální manažer Vítkovic Petr Husička napsal prezidentovi APK LH Ladislavu Blažkovi dopis, v němž se podivuje, že stále není známo, kolik firem se do tendru přihlásilo. 

Čtěte také:
Extraliga uvažuje, že stáhne výpověď smlouvy s ČSLH
BPA zaplatila klubům. Teď hokeji odpočte miliony

"Nechtěli jsme znát žádné konkrétní údaje, pouze tyto základní informace. Proto mne velmi překvapilo Vaše sdělení, že do pátku nám z důvodu možného úniku informací nedáte žádné informace," píše Husička Blažkovi.

"Táži se Vás, pane prezidente, z jakého titulu a oprávnění představenstvo takhle rozhodlo? Kdo Vám dal mandát rozhodovat o tom, co můžou vědět generální manažeři čtyř klubů a dalších deseti ne?" ptá se v dopise dále Husička.

Zbyla jen firma z golfového prostředí

Podle informací, které Aktuálně.cz získalo od zdroje blízkého vedení APK, se nakonec z pětice firem, o nichž se spekulovala, přihlásila jediná - Goram.

Je to firma z golfového prostředí, které už loni na podzim nabízela hokeji za marketingová práva 120 milionů. Informaci o tom, že Goram je jediný, kdo se přihlásil, se nepodařilo potvrdit z druhého zdroje.

"To říct nemohu," uvedl na dotaz Aktuálně.cz, kolik firem nabízí peníze pro hokej, Antonín Vansa, asistent ředitele APK LH.

Pokud Goram nabídl zmíněných 120 milionů korun a nikdo jiný se nehlásí, pak nikdo nesplnil podmínky tendru. Vedení extraligy totiž jako základní kritérium stanovilo sumu 160 milionů.

BPA podle známých informací dodává do hokeje necelých 100 milionů korun.

Další firmy se zřejmě zalekly nepodepsané smlouvy s ČSLH

Hospodářské noviny v pondělí, ještě před uzávěrkou tendru, napsaly s odvoláním na společnost KPMG, že o extraligový hokej je nebývalý zájem.

O tom, že vstoupí do hry, uvažovala pětice firem. Kromě Goramu ještě Vermex (napojený na Gazprom), Infront, Ufa (partner KHL) a nejmenovaná švédská firma.

Podle informací Aktuálně.cz však nakonec zmínění zájemci ustoupili od svého původního úmyslu se přihlásit.

K tomuto kroku zřejmě přispěly nejasnosti o podobě soutěže v příštím roce.

APK LH stále nemá uzavřenou novou smlouvu s hokejovým svazem, není tak jasné, zda prosadí odmítaný nápad na uzavřenou extraligu, nebo zda se se svazem nakonec dohodne na nějaké formě smlouvy podobné té, podle níž obě organizace spolupracovaly od roku 2000.

 

Právě se děje

Další zprávy