Je Kusý neplatič? Smírčí komise zkoumá případ Melichar

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
21. 12. 2011 9:30
Zbyněk Kusý: Koupili jsme dům, který se rozpadl
Zbyněk Kusý odmítá Českým Budějovicím zaplatit, protože Josef Melichar neodehrál za Pardubice jediný extraligový zápas
Zbyněk Kusý odmítá Českým Budějovicím zaplatit, protože Josef Melichar neodehrál za Pardubice jediný extraligový zápas | Foto: Ondřej Roubínek

Pardubice/České Budějovice - Vedení hokejistů Českých Budějovic oficiálně potvrdilo zprávu, s kterou přišel před dvěma týdny deník Insider ve spolupráci s Aktuálně.cz. 

Po hokejistech Pardubic požadují zaplatit 360 tisíc korun za to, že jihočeský klub pustil do Pardubic obránce Josefa Melichara.

A protože generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý za Melichara peníze vydat nechce, předaly Budějovice případ smírčí komisi Asociace profesionálních klubů ledního hokeje.

"Vedení HC MOUNTFIELD v souvislosti s postoupením hráčských práv obránce Josefa Melichara do Pardubic postupovalo naprosto v souladu s platným přestupním řádem a proto nemá jediný důvod pochybovat o platnosti smlouvy," stojí v tiskové zprávě jihočeského klubu. 

Čtěte také:
Extraligu smutek nezastavil, Sparta je zpátky v čele
Šéfové klubů se dohodli. Chtějí uzavřít extraligu

Hokejoví právníci případ projednávali už minulou středu, verdikt ale nevynesli.

"Rozhodnutí nepadlo, vyžádali jsme si další podklady od klubů," řekl Aktuálně.cz Stanislav Šulc, ředitel APK LH. Jaké doklady jsou třeba, odmítl uvést.

Josef Melichar, dvaatřicetiletý obránce s velkými zkušenostmi z NHL i české reprezentace, v létě přestoupil na východ Čech, ale z osobních důvodů ukončil kariéru, aniž by za Pardubice odehrál jediný extraligový zápas.

Josef Melichar
Josef Melichar | Foto: ČTK

České Budějovice vystavily podle smlouvy o postoupení hráčových práv Pardubicím fakturu na 300 tisíc korun plus DPH (celkem 360 tisíc), ale Kusý ji dosud odmítá zaplatit.

"Jedná se o stejný případ, jako kdybyste nám prodali rodinný dům, který se následně po podpisu smlouvy rozpadl," argumentuje však v dopise pro České Budějovice Kusý, který před dvěma týdny zveřejnil deník Insider.

"Na mém názoru se nic nemění," potvrdil Kusý Aktuálně.cz.

Českobudějovický odchovanec, který v NHL odehrál v barvách Pittsburghu, Caroliny a Tampy Bay 354 zápasů, v minulé sezoně působil nejdříve na jihu Čech a sezonu dohrál ve švédském Linköpingu.

Poté, co uzavřel smlouvu o ročním hostování v Pardubicích, požádal východočeský klub o její zrušení.

Budějovice: Melichar Pardubicím patří, jinak by nevymáhaly pokutu

Budějovice trvají na tom, že jim peníze za Melichara patří. Generální manažer klubu František Joun v dopise do Pardubic už dříve argumentoval, že "je sice lidsky pochopitelné", že klub (Pardubice) neuplatnil vůči Melicharovi žádné sankce, ale z právního hlediska nechtějí Budějovice odnést něco, za co nemohou.

František Joun
František Joun | Foto: hokejcb.cz

Pardubice se s Melicharem dohodly, že pokud by v průběhu následující roku (2012) nastoupil za jakýkoliv klub, zaplatí smluvní pokutu milion korun.

"Víte, já se vůbec divím, že po nás Budějovice ty peníze chtějí. Pokud jde o milionovou sankci, tak kdyby se náhodou stalo, že na ní dojde, já bych ji samozřejmě postoupil Budějovicím," uvedl Kusý pro Aktuálně.cz.

Jenže Budějovice argumentují pravým opakem. "Tím, že Pardubice přistoupily na ukončení hráčské smlouvy dohodou, jen dokazuje, že vlastní hráčská práva Josefa Melichara do konce probíhající sezony," stojí v tiskové zprávě Mountfieldu.

Na celém případě je sporná ještě jedna věc - a k ní si podle všeho nejspíš vyžádala smírčí komise dodatečné podklady.

Kusý staví svou argumentaci na tom, že Melichar de jure zůstal "budějovický", protože Pardubice nepožádaly svaz o zaregistrování smlouvy s Melicharem.

Znamená to, že pokud by býval Melichar neukončil kariéru a za Pardubice hrál, pak by se opakovala aféra s neoprávněnými starty hokejistů z minulé sezóny. Tehdy skončila odpočty bodů.

 

Právě se děje

Další zprávy