Hlinka: Hrát poprvé proti Spartě? Celé to na mě dolehlo

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
21. 10. 2011 9:00
Hlinka zápasem na Spartě ukončil angažmá v Plzni
Jaroslav Hlinka už v sobotu nastoupí v dresu švédského Linköpingu
Jaroslav Hlinka už v sobotu nastoupí v dresu švédského Linköpingu | Foto: Jakub Šafránek

Praha - Čtvrtým rokem zakončil Jaroslav Hlinka své působení v české extralize už v říjnu. Důvodem je jeho působení ve švédském Linköpingu, kde kvůli daňovým úlevám pravidelně nastupuje až od konce tohoto měsíce.

Hlinka se s extraligou rozloučil čtvrteční předehrávkou 14. kola extraligy na ledě pražské Sparty, kde jeho Plzeň prohrála 1:4, díky čemuž se Sparta posunula do čela tabulky.

Přitom právě na Spartě mistr světa z roku 2001 a čtyřnásobný vítěz extraligy vyrůstal a až do letošní sezony v žádném jiném českém týmu nehrál. Byla to tak jeho premiéra proti svému mateřskému týmu.

Čtěte také:
Sparta válí dál. Porazila Plzeň a vede extraligu

"Určitě je to jiný, než na ostatních stadionech, vyrůstal jsem tady. Odehrál jsem tu první ligový zápas, určitě to zvláštní je. Snažil jsem si to nepřipouštět, ale trošku to na mě dolehlo. Hlavně ze začátku. Zápas se pro nás nevyvíjel dobře, bylo to z naší strany nic moc," řekl po zápase novinářům Hlinka, který v listopadu oslaví 35. narozeniny.

Jardo, čím to, že vám to dnes jak herně, tak výsledkově nevyšlo?
Dneska nám toho chybělo víc, dvě třetiny jsme byli jasně horším týmem na ledě. Prohráli jsme tu zaslouženě, musíme si přiznat, že Sparta chtěla víc vyhrát. Trošku mě mrzí, že nám zápas herně nevyšel. V úterý jsem se loučil se skvělými plzeňskými diváky vítězstvím, tak jsem si přál něco podobnýho tady. Bohužel nám k bodům chybělo opravdu hodně. Sparta byla od začátku aktivnější, líp kombinovala a zaslouženě vyhrála.

Připouštěl jste si nějak, že proti Spartě budete hrát poprvé v kariéře?
Od začátku ročníku jsem věděl, že pokud se něco zásadního nestane, tak to bude dnes poprvý. Snažil jsem se nepřipouštět si to, ale musim přiznat, že když jsem tu při rozbruslení vyjel na led, tak to na mě mírně dolehlo. Mrzí mě, jestli se to dneska podepsalo na mém výkonu, ale přeci jen jsem tady hrál velkou část své dosavadní kariéry. Mám ke Spartě určitý vztah.

S jakým pocitem se budete s angažmá v Plzni loučit?
Na Plzeň budu vzpomínat jen v dobrým. Myslim, že šlo o vydařenou štaci. Individuální výkony bych nechtěl moc hodnotit, ale nějakou tu branku jsem vstřelil, nějakou připravil, tak doufám, že se mnou byli alespoň trošku spokojení. Všichni mě tu dobře přijali, byl jsem tady spokojenej. Pocit mám jedině dobrej, myslim, že jsme hráli dobrej hokej, když přičtu i letní evropskou trofej, kde jsme postoupili bez porážky. Moc zápasů jsme během mýho působení neprohráli.

Budete teď už bývalé spoluhráče sledovat na dálku i v Švédsku?
Plzni budu přát, aby se dostala v play off co nejdál a pokud možno vyhrála titul. Když bude mít hodně štěstí a zdravé hráče, šance určitě má.

Jaký je teď váš současný plán?
Půjdu domů, vyspím se, ráno sednu do auta a pojedu do Švédska. Je to nějakejch dvanáct set kilometrů, takže dvanáct nebo třináct hodin cesty. Dá se to, budem se střídat s tátou. Honza Hlaváč hraje ještě v pátek zápas s Kladnem, ten přiletí až po zápase.

A první zápas budete hrát kdy?
V sobotu s Honzou rovnou vykopáváme zápasem (ve Skelleftee). Bude to rychlý, ale ono je to možná lepší než dlouho na zápas čekat.

Dá se nějak srovnat švédská a česká nejvyšší soutěž?
Myslim, že mezi švédskou a českou ligou není moc velký rozdíl. I co se vyrovnanosti soutěže týká. Očekávám, že budeme v play off, rozhodovat se bude v únoru nebo březnu. 

Sledoval vás trenér nebo někdo z klubu při vašem působení v Plzni?
Manažer se tu byl jednou podívat, ale nemyslim si, že by nás nějak vyloženě sledovali. Pro ně je důležitý, jestli jsme zdraví, jestli můžeme hrát. Až na druhým místě je, jestli tu hrajeme a dáváme góly. Za ty tři roky nás s Honzou dobře znaj', věděj, jaký jsme hráči. Vždycky, když mluvíme s vedením klubu, první otázka je, jestli jsme v pořádku, jestli nejsme zraněný. Prvořadé pro ně je, abysme byli v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy