To slavní Rangers nečekali. Nadchlo je české publikum

ČTK ČTK
30. 9. 2011 9:00
Brankář Biron: Uchvátilo mě to. Byli hluční, ale féroví
Fanoušci Sparty při utkání s New York Rangers.
Fanoušci Sparty při utkání s New York Rangers. | Foto: Jakub Šafránek

Praha - Skvělou atmosféru i kvalitu soupeře ocenili hokejisté New Yorku Rangers po přípravném utkání s pražskou Spartou, kterou v Tesla Areně před více než deseti tisíci diváky porazili 2:0.

Pražané si vytvořili proti klubu ze slavné soutěže několik šancí, ale gólmana Martina Birona nedokázali překonat. Náhradník hvězdy Henrika Lundqvista pochytal všech 23 pokusů.

"Uchvátilo mě to. Lidi byli úžasní. Ve druhé třetině jsem měl za zády fanklub Sparty a oni zpívali celou dobu. Byli opravdu hluční, ale féroví. Bylo vidět, že hokeji rozumějí a milují ho. Když se někomu povedla akce, a bylo jedno, jestli to byl hráč Sparty, nebo náš, tak zatleskali," řekl po zápase novinářům Biron.

Čtěte také:

Sparta se statečně rvala s Rangers, ale prohrála 0:2

"Byl to super zápas. Byla to skvělá zkušenost, užil jsem si to. Budu si to dlouho pamatovat."

Sparta v úvodní třetině přestřílela soupeře v poměru 13:5, ale Biron držel čistý štít. Pak Rangers převzali otěže zápasu a jejich gólman byl nadále bezchybný. Za čisté konto byl rád.

"Když je to 2:0, tak to nechcete zakřiknout. Doufal jsem, že to vyjde, chtěl jsem si zvednout sebevědomí. Nehrál jsem celý zápas asi sedm měsíců kvůli zlomené klíční kosti. Jsem rád za tento test," doplnil Biron.

Biron: Jak brankář vychytal Gáboríka, to byla paráda

Sparta jej prý nepřekvapila. "Viděl jsem jejich trénink a bylo vidět, že jsou šikovní a hodně rychlí. Navíc mají skvělého brankáře, hodně je podržel. Jak vychytal Gáboríka, to byla paráda. Líbilo se mi, jak Sparta hrála. Jsem rád, jak jsme na to odpověděli. Nejsme zvyklí hrát na velkém ledě, oni se toho snažili využít," prohlásil Biron.

Foto: Jakub Šafránek

Čtyřiatřicetiletý gólman začínal kariéru v NHL v Buffalu po boku Dominika Haška.

"Pamatuju si naše společné časy. Byl to skvělý učitel a spoluhráč. Hodně jsem se od něj naučil. Nikdy jsem nehrál s hráčem, který by na sobě víc dřel. Každý trénink, na každé maličkosti a pořád na sto procent. Chtěl chytit každou střelu. Byl to jeden z nejlepších brankářů NHL všech dob. Je zajímavé být tady, v jeho domovské zemi," usmíval se Biron.

Dnes dostal příležitost před jedničkou Lunqvistem i proto, že švédský gólman bude chytat v pátek doma v Göteborgu. Tam měli Rangers zamířit hned po zápase, ale kvůli mlze ve Švédsku museli změnit program a vydají se na sever Evropy až v pátek.

Z Prahy si Biron odveze několik suvenýrů, nakupoval i ve fanshopu Sparty. "Koupil jsem malý dres Sparty pro svého syna. Něco maličkého přivezu i své ženě. Točili jsme tam taky video pro stránku klubu. Jmenuje se to Biron Journal. Začali jsme s tím loni, kdy jsem byl zraněný. A určitě s tím budeme pokračovat. Minimálně tady v Evropě," dodal Biron.

Kapitán Rangers Ryan Callahan si zápas také užil. "Fanoušci byli skvělí, přivítali nás tady. Byl to skvělý zápas. Hráli jsme proti dobrému týmu, který podal výborný výkon. My jsme si museli trošku zvykat na větší hřiště," prohlásil Callahan.

Callahan: Sparťané jsou rychlí a šikovní s hokejkou

Ten pamatuje i vystoupení Jezdců v pražské O2 areně z roku 2008 proti Tampě Bay. Dalším hráčem, který se objevil na ledě i dnes, je Brandon Dubinsky. Zbývající dvojice Henrik Lundqvist a obránce Daniel Girardi do zápasu dnes nezasáhla.

Z převahy Sparty v první třetině si Callahan nedělal hlavu. "Hráli dobře, byli rychlí, hráli dobře s pukem a jsou opravdu šikovní s hokejkou. Vlétli na nás před domácím publikem, ale pak už jsme hráli dobře," řekl Callahan a doplnil, že po úterním příletu si už hráči na časový posun v Evropě přivykli. "Udělali jsme dobře, že jsme šli z letadla na trénink, cítíme se stále lépe a lépe."

Skóre zápasu otevřel v 26. minutě Arťom Anisimov, jehož trefa nakonec byla i vítězná. "Samozřejmě mám radost. Každá branka člověka potěší a dodá mu sebevědomí a chuť do další práce," prohlásil ruský útočník, jenž také ocenil atmosféru a diváky.

"Byli úžasní, moc jsme si to užívali. Celý zápas fandili, byly slyšet bubny. Krásný zážitek," dodal Anisimov.

 

Právě se děje

Další zprávy