Zlín se loučil s Rachůnkem, Brod pochodoval za Vašíčka

ČTK Jaroslav  Šindelář ČTK, Jaroslav Šindelář
14. 9. 2011 19:00
Pohřeb Vašíčka proběhne ve čtvrtek

Zlín/Havlíčkův Brod - Zatímco ve Zlíně se tisícovky lidí loučily s místním rodákem Karlem Rachůnkem, v Havlíčkově Brodě se před prvním zápasem místního HC Rebel v nové prvoligové sezoně rozloučili fanoušci s tamním rodákem Josefem Vašíčkem.

Oba hokejisté byli dvěma z 44 obětí havárie letadla Lokomotivu Jaroslavl, které se zřítilo minulou středu těsně po odletu na planovaný první zápas sezony Kontinentální hokejové ligy v Minsku. Mezi zesnulými byli i český útočník Jan Marek nebo Slovák Pavol Demitra.

Ve Zlíně se při příležitosti Rachůnkova pohřbu sešli odpoledne na Lesním hřbitově vedle jeho rodiny a přátel i jeho někdejší spoluhráči z reprezentace, představitelé hokejového svazu i spoluhráči ze Zlína.

Čtěte také:
Zemřel i poslední hokejista Jaroslavle. Rus Galimov
Spekulace: Pilot při hokejové tragédii nevědomky brzdil
ŽIVĚ Lidé se na Staromáku rozloučili se zesnulými hráči

Při smutečním obřadu zazněla i legendární píseň skupiny Queen We Are The Champions, jindy hrávaná při oslavách hokejových vítězství. Na svého bratra vzpomněl v proslovu hokejista pražské Sparty Ivan.

"Pevné rodinné vztahy nenarušila ani vzdálenost, která nás poslední dobou dělila. Cítím, že naše flotila ztratila vlajkovou loď. Je těžké vyjádřit slovy, jak moc nám Kája chybí. V našich srdcích bude žít stále dál. Vím, že by Kája chtěl, aby se svět pro rodinu zase znovu roztočil," pronesl Ivan Rachůnek.

"Přestože měl za sebou velké sportovní úspěchy, zůstal klukem ze Zlína, který si na nic nehrál. Všichni si ho budeme pamatovat v kšiltovce, maskáčích a teniskách," přidal se současný zlínský kapitán a někdejší spoluhráč z reprezentace Petr Čajánek.

Fanoušci Brodu uctili památku Vašíčka před startem sezony

V Havlíčkově Brodě se hodinu před úvodním zápasem 1. ligy se Šumperkem sešlo na Havlíčkově náměstí několik stovek příznivců v černém smutečním oblečení. Před 17:00 pak hromadně odešli k zimnímu stadionu v Kotlině.

Josef Vašíček
Josef Vašíček | Foto: Aktuálně.cz

Hráči domácího týmu pak nastoupili k zápasu s černými páskami na rukávech. Josefa Vašíčka pak všichni hráči a fanoušci uctili minutou ticha.

Rodina, přátelé, spoluhráči z reprezentace a klubu a vedení hokejového svazu se s Vašíčkem rozloučí na místním hřbitovu ve čtvrtek odpoledne.

Jan Marek pak bude mít pohřeb v pátek dopoledne na jindřichohradeckém hřbitově. Z piety k němu bylo odloženo na pátek plánované 1. kolo extraligy.

Havárii letounu Jak-42 poblíž jaroslavlského letiště přežil jen palubní inženýr Alexandr Sizov.

 

Právě se děje

Další zprávy