Ujčík: Když budeme vylučovaní, nemůžeme nikdy uspět

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
5. 4. 2011 10:00
Kritizuje, že jsou Vítkovice zbytečně vylučováni
Viktor Ujčík
Viktor Ujčík | Foto: Zuzana Hronová

Třinec - Přestože se z ligového titulu radoval v roce 1991 jako osmnáctiletý benjamínek v dresu Dukly Jihlava, na další triumf trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík čeká.

Osmatřicetiletý vítkovický útočník přitom drží s 56 zásahy rekord v počtu gólů v play off, mistrovský titul se mu však "úspěšně" vyhýbá. Stejně jako Vítkovicím. Od triumfu v roce 1981 prohrál ostravský klub ve všech čtyřech svých účastech ve finále.

A ani vstup do pátého finálového klání se mu nepovedl. Na ledě vítěze základní části z Třince podlehl v prvním zápase série 2:5.

Čtěte také:
Oceláři zahájili finále výhrou, Růžička překonal rekord

Vítkovicím tak zřejmě uškodilo, že byly méně rozehranější než soupeř, který zdolal v semifinále Slavii až v pátečním sedmém zápase, kdežto Ostravané vyřadili Pardubice už minulou neděli.  

"Nikdo z nás si nemyslel, že by se to projevilo jako nevýhoda pro Třinec v prvním zápase. Přeci jen hrajou doma, je to finále, otočili sérii a taková ta euforie v nich musela zůstat ještě do dneška. Dokázali to dostat do zápasu," řekl Ujčík po zápase  novinářům.

Před zápasem jste mluvil o tom, že hlavním klíčem k úspěchu bude uhlídat třinecké přesilovky. Přesto jste v nich dvakrát inkasovali a prohrávali 0:2...
Co na to říct, v přesilovkách jsme si to prohráli. Ono to ale často vyplyne ze hry, byla tam maximální snaha o důrazný projev u nás ve třetině. Bohužel jsme tam ty fauly udělali. A z toho jsme dostali góly. Třinec prostě ty přesilovky umí.

Jenže těch faulů jste udělali dvakrát více než soupeř a některé byly dost zbytečné...
Je pravda, že jsme dělali nešikovné, nešťastné fauly v útočné třetině. A jak je vidět, ty potom mohou rozhodovat i o vývoji celé série.

Dá se vůbec tak rozjetý soupeř zastavit? Vždyť právě v přesilovkách rozhodl své poslední čtyři zápasy...
Samozřejmě jsme o tom věděli a chystali jsme se na to. Ale když jim to tak lepí, tak se to často odráží k nim a dát gól je pak trochu snazší úloha. Tím nechci shazovat výkon Třince, v přesilovkách hrál moc dobře. A když jsme se mohli dostat na nějaký kontaktní gól, tak se jim hned podařilo dát další a my jsme se do zápasu už nevrátili.

Opět se trefil Martin Růžička, který v letošním play off skóroval už popatnácté. Dá se nějak zastavit on?
Když je proti nám takovýhle střelec, tak to samozřejmě řešíme. Ale pokud budeme hrát oslabení a navíc třeba dvojnásobné, tak se těžko bude hlídat.

Čím to, že kdykoli jste se dostali na dostřel dvou branek, Třinec hned vzápětí odpověděl?
Bylo spousta času, ale my jsme bohužel nedokázali dát další gól a pak jsme tam třeba udělali nějakou chybu a stálo nás to odskočení Třince o tři góly. Oni s tím mužstvem, co mají, si to dokážou pohlídat a už nám nedali čuchnout.

Jaký je podle vás recept na to, aby jste v úterý svého soupeře přehráli?
Ten zítřejší zápas musíme urvat, aby se nám v domácích zápasech mohlo lépe dýchat a pak v těch dalších zápasech by se mohla začít projevovat nějaká jejich únava. Musíme ale mít lepší tlak do brány a přesilovky, musíme se snažit nebýt tak vylučovaní.

Před sérií jste mluvil o tom, že k Třinci nemáte moc dobrý vztah a raději jste se chtěl ve finále utkat se Slavií. Nečekal jste, že na vás budou diváci pískat?
Prostě jsem jen řekl svůj názor a už se k tomu nechci vracet. Prohlásil jsem, že je mi milejší Slavia než Třinec, a za tím si stojím. Zažil jsem tady něco, co se mi nelíbilo, ale není dobré házet všechny do jednoho pytle. Když jsem si měl vybrat mezi Slavií a Třincem, tak volím Slavii. Nehledal bych za tím žádnou senzaci.

 

Právě se děje

Další zprávy