Vítkovice jsou ve finále extraligy. Rozhodly nájezdy

Aleš Vávra Aleš Vávra
27. 3. 2011 22:08
Roman Málek chytil pět nájezdů pardubických
Vítkovice oslavují rozhodující gól, kterým se ocitly jeden krok před finále.
Vítkovice oslavují rozhodující gól, kterým se ocitly jeden krok před finále. | Foto: Zuzana Hronová

Vítkovice - Hokejisté Vítkovic slaví postup do finále play off hokejové extraligy. V pátém semifinálovém zápase na domácím ledě udolaly obhájce titulu Pardubice 3:2 po samostatných nájezdech a celkově zvítězily 4:1 na zápasy.

Domácí byli blízko vítězství už v normální hrací době, po dvou třetinách totiž vedli 2:0. Pardubice ale ve třetí části vyrovnaly a vynutily si prodloužení.

V něm se nic nestalo a tak rozhodovala loterie samostatných nájezdů. Ve skvělých výkonech se v rozuzlení překonávali oba gólmani, Málek a Růžička. Až v páté sérii dokázal Růžičku překonat vítkovický Burger a rozjásal domácí diváky.

Čtěte také:
´Špatné´ pravidlo sebralo Třinci gól naděje
Slavia je blízko další senzaci. Třinec krok od vyřazení
´Nashle v září,´ loučili se Vítkovičtí s Pardubicemi

Vítkovičtí ve snaze rozhodnout utkání co nejdříve, vlétli do zápasu ve velkém stylu. V osmé minutě vstřelili gól, který se zprvu zdál jako naprosto regulérní. Na popud hostů však slovenský rozhodčí přes video zkontroloval postavení branky a gól nakonec neuznal.

Brankář Svoboda, který poprvé v sérii dostal přednost před Růžičkou, při souboji lehounce posunul svou klec, do které pak Petr Pohl skóroval. Opakovala se tak podobná kontroverzní situace ze sobotního utkání mezi Slavií a Třincem. Kvůli podrobnému rozboru videa se nehrálo deset minut.

Po přerušení se domácí těžce vraceli do tempa, pomohla jim ale krásná akce Vrány, který pronikl až před Svobodu a zasunul mu kotouč pod betony do branky.

Neuběhla ani minuta a ochozy jásaly podruhé. V přesilovce umístil Burgrovu přihrávku ze vzduchu do sítě Viktor Ujčík, který zaznamenal už svůj sedmý gól v play off. Pardubice byly evidentně zaskočené a jejich nevýrazné pokusy pochytal spolehlivý Málek.

Vítkovice mohly ve druhé třetině zvýšit svůj náskok, ze série šancí ale nezahřmělo. Snížit mohl na druhé straně Špirko, Málek ale skvěle zasáhl.

Pardubice bleskově vyrovnaly

Ve třetí třetině pak domácí hodně mrzelo, že svůj náskok ve druhé části nedokázali navýšit. Ve 47. minutě totiž v přesilovce přesně dorážel Koukal a Pardubice rozjely kolotoč.

Za 45 vteřin bylo vyrovnáno. Z pravého kruhu se trefil Píša. Aby toho nebylo málo, mohl vzápětí otočit skóre Bartek, sólový nájezd na Málka však neproměnil.

V závěru se zvedly i Vítkovice a mohly rovněž rozhodnout. Vrána ani Ujčík ale před Svobodou neuspěli. V prodloužení se nic podstatného nestalo a tak přišly na řadu nájezdy.

V nich excelovaly oba gólmani, vítkovický Málek pochytal všech pět nájezdů. Růžička, který na dovednostní klání vystřídal Svobodu, nestačil pouze na pátý nájezd Burgra, který efektně proměnil bekhendový blafák.


Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:

HC Vítkovice Steel - HC Eaton Pardubice 3:2 po sam. nájezdech (2:0, 0:0, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Vrána (Klimek, Trnka), 13. Ujčík (Burger), rozhodující nájezd Burger - 48. Koukal (Píša), 49. Píša (Špirko, Kočí). Rozhodčí: Baluška, Ország (oba SR) - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:10. Využití: 1:1. Diváci: 9471 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.

Vítkovice: Málek - Vosátko, Ficenc, Bartoň, Malík, Ovčačík, Trnka, Punčochář, Rehák - Huna, Húževka, Strapáč - Ujčík, Burger, Káňa - Pohl, Vrána, Klimek - Szturc, J. Sýkora, Tomas. Trenéři: Trličík a Moták.

Pardubice: A. Svoboda (na nájezdy M. Růžička) - Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, M. Drtina, Mezei - Kolář, Koukal, Starý - Bartek, Zohorna, Somík - Kůrka, Pineault, Špirko - Kousal, Buchtele, Rákos. Trenéři: Jandač a Hynek.

 

Právě se děje

Další zprávy