Litvínov v předkole porazil Plzeň, raduje se i Slavia

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
23. 2. 2011 21:27
Litvínov - Plzeň 4:2, Slavia - Vary 4:3 SN
Litvínov vede v sérii s Plzní 1:0.
Litvínov vede v sérii s Plzní 1:0. | Foto: Jakub Šafránek

Praha - První vítězství v play off hokejové extraligy si připsal Litvínov, který v úvodním utkání předkola na svém kluzišti porazil Plzeň 4:2 a ujal se v sérii hrané na tři vítězství vedení 1:0.

Nejvýraznější postavou úvodního duelu těchto dvou soupeřů se stal domácí útočník Jakub Černý, který vstřelil dva góly do sítě Luboše Horčičky a jeden za záda vlastního brankáře Martina Volkeho.

V souběžně hraném zápase předkola play off Slavia po velkém obratu porazila Karlovy Vary 4:3 na samostatné nájezdy.

Čtěte také:

Boleslav se obrátila s ´registrační kauzou´ na soud
Šulc a Jech: Základní část extraligy byla povedená

Chemici do zápasu vstoupili skvěle, když už v první minutě využil nedůrazu hostujících beků právě Černý, který nadvakrát prostřelil Horčičku. Už v jedenácté minutě bylo skóre 2:0, neboť přesilovou hru tvrdou ranou z kruhů v gól přetavil Matěj Stříteský.

Plzeň snížila v 38. minutě díky Pavlu Vostřákovi, jenž se prosadil prudkou a pravděpodobně tečovanou ranou skoro od mantinelu. Chemici ovšem ostihli odpovědět ještě ve druhé třetině. V poslední minutě se trefil opět tečovanou střelou Ivan Švarný.

Straka a spol. stáhli náskok domácích ještě jednou na začátku třetí části, kdy Vostřákovu ránu do vlastní branky nešťastně zametl domácí Černý. Ten samý hráč ale v 55. minutě využil další přesilovku Litvínova a dorážkou střely Jareše své zaváhání napravil.

Západočeši se už na obrat nezmohli, i když zkoušeli i hru bez brankáře, a tak Litvínov v sérii vede 1:0. Druhý zápas tohoto předkola se hraje už zítra opět na severu Čech.  

"Dnes nás od začátku hnali diváci, kteří nastavili laťku hodně vysoko a kluci se k tomu přidali. Rozhodly přesilovky. O marodech a zraněných hráčích nemá cenu mluvit, hrajeme s tím, co máme k dispozici. Uvidíme, kdo přijde zítra," uvedl po utkání asistent litvínovského kouče Jiří Kučera.

Slavia otočila duel s Karlovými Vary

Velký obrat předvedla ve svém prvním zápase předkola play off Slavia, která dvakrát s Karlovými Vary prohrávala o dvě branky, ale nakonec porazila Západočechy 4:3 na samostatné nájezdy.

Miroslav Kopřiva se raduje z výhry
Miroslav Kopřiva se raduje z výhry | Foto: hc-slavia.cz

Klíčovou postavou Sešívaných byl útočník Tomáš Svoboda. Ten svými přihrávkami na branky Josefa Vašíčka a Petra Jelínka zařídil snížení na 1:2, respektive 2:3, a po vyrovnání Jakuba Krejčíka na 3:3 se stal i hlavní postavou nájezdů.

V těch se totiž hned v první sérii trefil nad lapačku Lukáše Mensatora. A protože střelci Energie, včetně Petra Kumstáta, jenž se v základní hrací době gólově prosadil dvakrát, v trestných stříleních své pokusy neproměnili, znamenal jeho nájezd vítěznou branku utkání.

"Prvních čtyřicet minut jsme se nemohli dostat do tempa, vůbec jsme nebyli schopní hrát tu hru, kterou teď praktikujeme. Zaplaťpánbůh jsme snížili na konci první třetiny, čímž jsme se dostali do zápasu, a díky povedené hře ve třetí třetině, kdy jsme již hráli vabank, stáhli hru na tři pětky a neměli co ztratit, jsme to dotáhli do prodloužení. Na penalty jsme byli šťastnější," uvedl na pozápasové tiskové konferenci asistent Vladimíra Růžičky Jiří Čelanský.

Předkolo play off hokejové extraligy - 1. zápasy:

HC Benzina Litvínov - HC Plzeň 1929 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Černý (Vopat), 11. Stříteský (Jánský), 40. Lukeš (Švarný, Jánský), 55. Černý (Jareš) - 38. Vostřák (Straka), 42. Vostřák. Rozhodčí: Fraňo, A. Jeřábek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 8:8. Využití: 3:1. Diváci: 5745. Stav série: 1:0.

Sestavy:

Litvínov: Volke - Skuhrovec, Kubát, Gula, Švarný, Stříteský, Jareš, Martinka - Černý, Vopat, Trávníček - Jánský, Heinisch, Lukeš - Majdan, Gerhát, Rindoš - Maxa, Kafan, Zavřel. Trenéři: Kýhos a Kučera.

Plzeň: Horčička - J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Benák, Frolo, Dresler - Vostřák, Straka, Vlasák - Stránský, Jan Kovář, M. Heřman - Lammers, Slaney, Johnson - T. Rachůnek, Plášek, Dvořák - Petruška. Trenéři: M. Jelínek a Razým.

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 4:3 po sam. nájezdech (1:2, 0:1, 2:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Vašíček (T. Svoboda, Kadlec), 42. P. Jelínek (T. Svoboda, Vondrka), 51. Krejčík (Micka, Roth), rozhodující nájezd T. Svoboda - 6. T. Klíma (Sloboda), 18. Kumstát (Skuhravý, Pech), 34. Kumstát (Košťál). Rozhodčí: Šindler, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. Diváci: 3956. Stav série: 1:0.

Sestavy:

Slavia: Kopřiva - Kadlec, Vašíček, Kuboš, Krejčík, Žižka, Kolařík, Roth - Krenželok, Sklenář, Vondrka - T. Svoboda, Třetina, Tomica - Micka, P. Jelínek, J. Doležal - Pospíšil, Jaškin, Poletín - od 21. navíc Klhůfek. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.

Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta, Dobroň, Gřegořek, Sloboda, M. Rohan, Prošek, Trefný - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Sailer, Pech, Zaťovič - Dej, Melenovský, Skladaný - Zucker, T. Klíma, T. Rohan. Trenéři: Baďouček a Pešout.

 

Právě se děje

Další zprávy