Reichlův systém nám neseděl, říká litvínovský kapitán

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
5. 2. 2011 7:00
Litvínov získal proti Spartě všech 12 bodů
Roman Vopat
Roman Vopat | Foto: ČTK

Praha - Ještě před šesti zápasy byli hokejisté Litvínova na 11. místě extraligové tabulky a jejich vyhlídky na play-off nebyly nikterak růžové.

Pak se však na lavičku postavil místo Roberta Reichla jiný litvínovský odchovanec Vladimír Kýhos, mužstvo se díky tomu neskutečně zvedlo a získalo šestnáct bodů.

Díky tomu se Severočeši v tabulce posunuli na osmé místo a na jedenáctou příčku mají čtyři kola před koncem základní části náskok šesti bodů.

Čtěte také:
Plzeň se na dva body proti Kladnu hodně natrápila
Žádný spasitel nejsem, přiznal litvínovský hrdina Volke

"Nemyslím si, že by naše zlepšení pramenilo pouze ze změny trenéra. My jsme v létě měli perfektní letní přípravu pod Robertem Reichlem a to se nám teď vrací. Bohužel systém, který jsme produkovali, nám ne tak úplně seděl," řekl novinářům po výhře v utkání 48. kola na ledě Sparty (3:1) kapitán Litvínova Roman Vopat.

"Nový kouč nás nabádá k víc agresivní hře založené na dobrém napadání a ta nám přináší ovoce," dodal čtyřiatřicetiletý útočník na adresu trenéra Kýhose, pod jehož vedením Severočeši vyhráli pět ze šesti utkání.

Využili jsme toho, že Sparta není v pohodě

Z šesti zmíněných zápasů vyhráli chemici na ledě Sparty hned dvakrát, a završili tak skvostnou sérii proti pražskému týmu v této sezoně. Z dvanácti možných bodů ve vzájemných zápasech jich získali plný počet. 

Foto: Jakub Šafránek

"Hlavně v zápasech tady jsme dokázali využít, že se nenacházejí v úplné optimální pohodě. Na druhou stranu musím uznat, že dneska hráli líp než v předešlém zápase, kdy jsme je naší hrou doslova zaskočili. Zkouší tady řadu mladých kluků a to je dobrý předpoklad do příštích sezon," všiml si Vopat.

Může tak cítit zadostiučinění, protože za Spartu hrál v sezoně 2005/06. Přesto to tak nebere.

"Větší motivaci proti Spartě už necítím, přeci jen je to už dlouho, co jsem tu působil. Navíc jsem za svojí hokejovou kariéru vystřídal řadu klubů, takže o nic speciálního nejde," přiznal litvínovský odchovanec, který čtyři sezony působil v NHL v dresu St. Louis, Los Angeles, Philadelphie a Chicaga.

Za zlepšením je Volke a čtvrtý útok 

Velmi důležitou roli za litvínovským zmrtvýchvstání má podle něj brankář Martin Volke.

"Má vynikající průměr obdržených gólů na zápas, na který když se podíváte, tak máte jasné vysvětlení, kde se vzalo takové zlepšení celého týmu," pochválil Vopat brankářský objev, který přitom ještě před třemi týdny chytal za prvoligové Litoměřice.

Foto: Jakub Šafránek

Velký podíl na zlepšení výkonnosti celého týmu má i častější nasazování čtvrtého útoku během zápasu.

"U kluků je obrovsky vidět, jak si začali na ledě víc věřit. Chtějí za každou cenu splatit do nich vloženou důvěru a já myslím, že se jim to daří. V Třinci dokázali dát rozhodující branku zápasu. V každém střídání se rvou o svoji šanci a to je přesně to, co se od nich čeká. Když k tomu přidají větší průměr využitých gólových šancí, tak to bude pro nás ještě lepší."

Vary? Snad tu špatnou sérii zlomíme

Litvínov čeká před reprezentační pauzou ještě jeden velice důležitý zápas. Pokud v neděli na vlastním ledě porazí Karlovy Vary, s nimiž v této sezoně nezískal ani bod, na 99 % zajistí postup play-off.

"Víme, co je ve hře a také to, že se jim teď příliš nedaří, ale nechci nic předjímat. Budeme hrát hru, která nám nyní přináší body, a věřit, že tu špatnou sérii s nimi zlomíme," dodal Vopat.

 

Právě se děje

Další zprávy