Kontumační aféra hokeje končí. Odhlasováno poměrem 13:1

Sport Sport
26. 1. 2011 22:55
Jen Mladá Boleslav hlasovala jinak než ostatní členové extraligové APK
Ředitel extraligy Stanislav Šulc
Ředitel extraligy Stanislav Šulc | Foto: Jakub Šafránek

Harrachov - Asociace profesionálních klubů odhlasovala poměrem hlasů 13:1, že největší kauza letošní extraligové sezóny - odpočet bodů týmům se špatnými registracemi hráčů - je uzavřenou záležitostí.

Pouze zástupci Mladé Boleslavi, nejvíce postiženého klubu, který aféra stála 22 bodů, se zdrželi hlasování. Zbývajících třináct, včetně Kladna a Plzně, se vyslovilo pro variantu, aby se ke kauze už hokejové kluby nevracely.

Čtěte dále:

Až dosud nebyla Plzeň rozhodnuta, zda se stejně jako Mladá Boleslav nakonec neobrátí například na civilní soud. Nyní tedy podle hlasování na zasedání APK v Harrachově ustoupila a smířila se s odpočtem 19 bodů. Kdyby je měla, pohybovala by se v  současné tabulce ve špičce. Bez nich -  osm kol před koncem základní části - musí bojovat o postup do předkola play-off.

Foto: Aktuálně.cz
Sportbar o extralize: Mohou hrdinové z Nagana říkat rozhodčím sráči?

Představitelé Bruslařského klubu z Mladé Boleslavi zatím odmítli výsledek hlasování komentovat. "Dohodli jsme se tak, že oficiální výstup připraví v brzké době členové představenstva," řekl Aktuálně.cz ředitel klubu Václav Hořejší.

"Kontumační aféra", jak se případu začalo říkat kvůli tomu, že původně ředitel extraligy Stanislav Šulc trval na tom, že jediným možným trestem pro tři provinilce - Boleslav, Plzeň a Kladno - je kontumace jejích zápasů, v nichž nastoupili špatně registrovaní hráči, vlastně znehodnotila celou sezónu. Boleslav přišla o 22 bodů, Plzeň o 19 a Kladno o šest.

Poté, co se na špatné registrace přišlo, objevily se i další případy nesrovnalostí, například v případě Třince a Zlína. Oba tyto kluby však o žádné body nepřišly, protože vedení ligy vyhodnotilo jejich případy jinak než u Plzně, Boleslavi a Kladna.

V případě pochybení při přestupech Martina Adamského a Jana Švrčka nejsou podle APK důvody pro přijetí sportovně-technického opatření. K dalším bodovým odpočtům tudíž určitě nedojde.

"Mladá Boleslav otevřela tu svoji starou kauzu, ale potvrdilo se rozhodnutí valné hromady z minulého jednání. Proběhlo hlasování, v němž bylo 13 klubů pro ponechání rozhodnutí a Mladá Boleslav se zdržela, takže dokonce i Plzeň souhlasila. Této záležitosti už se věnovat nebudeme a považujeme ji za uzavřenou," řekl po skončení jednání ve Špindlerově Mlýně prezident APK Ctibor Jech.

"Ohledně těch nových kauz nepřišly žádné podněty na APK, ale projednávali jsme to čistě z důvodů, které byly uveřejněny v tisku a médiích. Pan ředitel (Stanislav Šulc) podal vysvětlení, jak je celá kauza zaregistrována a jaké k tomu jsou doklady, přičemž valná hromada jednoznačně rozhodla, že věc nebude řešena po sportovně-technické stránce, protože hráči jsou zaevidováni," vysvětlil Jech.

Pochybení v případě přestupu Adamského z Plzně do Třince se přesto dostane před disciplinární komisi APK, neboť valná hromada dala podnět k řízení proti zástupci Plzně v dané věci Jaromíru Zavoralovi, zástupci Třince Pavlu Markovi a řediteli extraligy Stanislavu Šulcovi.

Podle vyjádření APK se však nejedná o neoprávněný start. "Případ bude předán disciplinární komisi, abychom to neuzavřeli jen rozhodnutím o té sportovně-technické stránce, ale i tím o částečném pochybení v administrativě," vysvětlil Jech. Švrčkův případ nepůjde ani před disciplinární komisi, jelikož evidence jeho hostování z Olomouce do Zlína je z usnesení APK v souladu s řády.

 

Právě se děje

Další zprávy