Vedení Varů hrozí radnici: Nevyhánějte nás pryč z města

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
17. 1. 2011 17:10
Vedení hokejistů Energie se nelíbí zkrácení dotací
Hokejisté Karlových Varů
Hokejisté Karlových Varů | Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - Nedobrovolný přesun jednoho z týmů do jiného města ještě hokejová extraliga ještě nepamatuje. Vedení HC Energie však hrozí, že konec této sezony nedohraje v Karlových Varech, ale v nedalekém Sokolově.

V současné době osmý tým tabulky hrozí odchodem z města, protože nové vedení karlovarské radnice hodlá hokejovém klubu zkrátit dotace z osmnácti na jedenáct milionů korun, což je podle generálního manažera Energie Miroslava Vaňka nepřijatelné.

Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála však přijde předloňský mistr v tomto roce jen o 1,5 milionu korun, což ale generální Vaněk rezolutně popírá.

Čtěte také:
Kometa prohrála i s Boleslaví, Plzeň mohutně dotahuje

"V návrhu rozpočtu je pro letošní rok 11,3 milionu korun pro HC Energii. Loni to bylo 12,8 milionu korun. Naopak ale město navýšilo o dva miliony korun grantový systém, z něhož mohou čerpat sportovní kluby další dotace, například na mládežnickou činnost," uvedl pro ČTK Kopál.

Místo toho, aby se hokejisté jedenáct kol před koncem základní části soustředili na uhájení pozic pro play-off, musejí se tak zabývat tím, kde vůbec soutěž dohrají.

Energie prosí fanoušky: Nenechte nás odejít pryč

Klub dokonce už přes oficiální své webové stránky vyzval fanoušky, aby se obrátili na zastupitele a přiměli je k tomu, aby navrhovaný rozpočet nepodpořili.

Karlovarský Miroslav Duben odjíždí na trestnou lavici. Rozhodčí Jeřábek mu vysvětluje proč - za zdržování hry.
Karlovarský Miroslav Duben odjíždí na trestnou lavici. Rozhodčí Jeřábek mu vysvětluje proč - za zdržování hry. | Foto: Ondřej Besperát

"Žádáme vás občany a voliče, fanoušky a příznivce našeho klubu, abyste kontaktovali své zastupitele, aby nepodpořili navrhovaný rozpočet, který v konečném důsledku bude mít za následek ukončení veškeré činnosti našeho klubu v KV Areně a v Karlových Varech. Jak extraligového týmu mužů, tak všech mládežnických kategorií," stojí v prohlášení klubu.

Už v pátek navíc klub nechal prohlášení přečíst během extraligového utkání s Plzní. Největším rozporem podle vedení Energie je fakt, že zatímco kulturním organizacím a akcím chce radnice dotace zachovat nebo dokonce zvýšit, hokej má o peníze přijít.

Pokud karlovarští zastupitelé 25. ledna návrh skutečně schválí, muži se přesunou do Sokolova a většina mládeže do Ostrova nad Ohří. A to přesto, že stadion v Sokolově nesplňuje extraligové podmínky.

Bez dotací nebudeme moci zaplatit nájemné

Podle Vaňka však klub bude vedení extraligy žádat o dočasnou výjimku už pro domácí zápas 46. kola se Slavií, který se odehraje 30. ledna.

Ondřej Němec se radoval ze třetího gólu v brance Slavie v patnácté minutě zápasu.
Ondřej Němec se radoval ze třetího gólu v brance Slavie v patnácté minutě zápasu. | Foto: Ondřej Besperát

"Takto schválený rozpočet je velký problém. Bez podpory města nebude náš klub nebude schopen zaplatit nájemné v KV areně, které je dost vysoké. Existuje i možnost, že bychom museli soutěž prodat," řekl ČTK Vaněk.

"Na to, abychom dohráli sezonu v KV Areně, bychom neměli peníze. Jsme připraveni, že starší dorost i junioři z haly odejdou, jen žákovské týmy by dokončily sezonu v malé hale," dodal generální manažer Energie.

Předloňský extraligový mistr se po dvou porážkách sice stále drží na osmém místě, které zajišťuje postup do předkola play-off, na jedenáctou Plzeň, jež je mimo postupové příčky, má náskok pouze pěti bodů.

V úterý si bude moci Energie vylepšit pozici domácím zápasem s Pardubicemi. Před vlastními diváky se však Varům v této sezoně nedaří, protože prohrály 12 z 20 zápasů. Naopak Východočeši jsou nejúspěšnějším týmem na ledě soupeřů.

 

Právě se děje

Další zprávy