ŽIVĚ Pardubice porazily pod otevřeným nebem Brno 4:2

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
2. 1. 2011 14:55
Přečtěte si první online přenos Aktuálně.cz z nového roku. Hned na úvod roku jsme vám přinesli raritu. Poprvé v historii české extraligy se hrál zápas pod otevřeným nebem. Eaton Pardubice na plochodrážním stadionu ve Svítkově vyhrál v 36. kole extraligy nad Kometou Brno 4:2.
Fanoušci na zápasu Pardubice - Kometa Brno pod otevřeným ledem
Fanoušci na zápasu Pardubice - Kometa Brno pod otevřeným ledem | Foto: Jakub Šafránek

Minuta po minutě

- Dobrý den, zdravím vás u prvního online přenosu Aktuálně.cz nového roku. A hned na úvod vám přinášíme raritu. Poprvé v historii české extraligy se bude hrát zápas pod otevřeným nebem. Eaton Pardubice přivítá na plochodrážním stadionu ve Svítkově v rámci 36. kola extraligy Kometu Brno. Zápas začíná v 12:30. 

- Zápas měl předehru v předzápasu legend obou týmů. Na straně Pardubic nastoupil například čtyřnásobný držitel Zlaté hokejky a trojnásobný mistr světa Vladimír Martinec či mistr světa z roku 1985 Jiří Šejba. Nejstarším účastníkem zápasu byl na straně Brna dlouholetý kapitán československé reprezentace Josef Černý, zahrál si i mistr světa z roku 1972 Richard Farda. Zápas skončil, jak už to v exhibičních zápasech bývá, nerozhodně - 3:3. 

- Oba týmy přicházejí v historických dresech (Pardubice v bílých dresech Tesly z roku 1948 a Brno v modrých dresech ZKL ze sezony 1962/63) po dlouhé cestě útrobami stadionu a ploché dráze na led. Pardubice vede kapitán Petr Koukal, Brno jeho protějšek Kamil Brabenec. 

- Plochodrážní stadion ve Svítkově se slušně zaplňuje. Odhadem je na stadioně, kam se vejde 25 tisíc lidí, už zhruba 15 tisíc, tedy počet fanoušků, kteří si koupili lístky před zápasem, očekává se příchod ještě zhruba dvou a půl tísíce fanoušků. Divácký rekord samostatné české extraligy číní 17 123 fanoušků, kteří předloni dorazili do O2 Arény na rozhodující sedmý zápas finále mezi Slavii a Karlovými Vary. Absolutní rekord v návštěvnosti české nejvyšší soutěže je z roku 1962. Na utkání Spartak Sokolovo - ZKL Brno tehdy dorazilo 18 500 diváků.  

- Hráči obou týmů nastoupili na obě modré čáry a sólista Národní opery Vratislav Kříž zpívá státní hymnu.  

- Sestava Pardubic: Svoboda - Drtina, Kaberle, Kočí, Kolář II., Mezei, Nakládal, Píša - Bartek, Buchtele, Kolář, Koukal, Kousal, Nahodil, Pineault, Radil, Rákos, Somík, Starý, Špirko, Zohorna 

- Sestava Komety: Trvaj - Bičánek, Houdek, Kempný, Malec, Mojžíš, Protivný, Stehlík - Brabenec, Dlouhý, Erat, Hruška, Huml, Kvapil, Meidl, Polodna, Procházka, Svoboda, Svoboda, Veselý 

- Rozhodčí zápasu: Jeřábek, Šindler - Blümel, Gebauer 

1. Zápas právě začal. 

1. Na čestné buly se postavili centři obou prvních útoků Petr Koukal a Radim Hruška, které provedly děti pardubického primátora. 

1. Do branky obou týmů se postavili zkušenější z obou brankářů - pardubický Adam Svoboda a brněnský Jiří Trvaj. Martin Růžička a Sasu Hovi zůstávají zachumlaní do dek na střídačkách. 

2. Brnu chybí kvůli zranění kapitán a nejzkušenější hráč týmu Jiří Dopita, nehrají ani reprezentační útočníci Petr Hubáček a Jozef Balej, či nejzkušenější zadák Komety Pavel Zubíček. 

3. Bohužel se potvrdila nepříjemná předpověď počasí. Už půlhodiny před zápasem začalo hustě sněžit a foukal silný vítr. A nyní se roztrhla sněhová peřina znovu. Teplota navíc stoupla na bod mrazu.  

6. Po počátečním ostychu obou týmů je zde první velká šance zápasu. Brněnský obránce Mojžíš ztratil na útočné modré čáře puk. Pardubice jeli ve třech proti jednomu. Střelu Rákose Trvaj ramenem vyrazil, puk se odrazil ke Špirkovi, ten však před odkrytou bránou kotouč netrefil. 

7. Kometa dala první gól zápasu - 0:1. Vstřelil ho nejproduktivnější hráč Brna Marek Kvapil. Reprezentační útočník Marek Kvapil využil toho, že obránce Kolář špatně rozehrál, puk zachytil mezi kruhy Hruška, ten přihrál Kvapilovi na pravou stranu a Kvapil trefil horní roh odkryté Svobodovy brány.  

10. A je tu další obrovská šance Brna.Po střele Erata zastavil puk na brankové čáře Radovan Somík, odražený puk se dostal před brněnského kapitána Kamila Brabence, ale ten ležícího Svobodu nepřekonal. Sudí Šindler po rychlé poradě s videorozhodčím rozhodl, že gól nebyl. 

10. Hned po poradě s videorozhodčím si hlavní sudí Šindler zavolal oba kapitány. Radil se s nimi, zda má zápas kvůli silnému sněžení přerušit, ale po rozhodnutí obou koučů pokračovat v zápase se hraje dál. 

13. A další velká šance Brna. Somík udělal ve vlastním pásmu hrubku, když se mu puk zastavil ve sněhu, Brabenec byl sám před Svobodou, ale ten stihl sklapnout betony včas k sobě. 

16. Pardubice teď mohly vyrovnat. Bartek vtrhl do brněnské obrany. Tvraj ho ale vychytal a poradil si i s dorážkou Pineaulta. 

17. Brno dává druhý gól - 0:2. Roman Erat vystřelil a po střele mezi Svobodovy betony končí puk těsně za brankovou čárou. Situace po Eratově střele byla velmi netypická. Nikdo z brněnských hráčů ani diváků se neradoval, rozhodčí totiž nevěděli, kde je kotouč. Až zhruba po deseti sekundách ukázal sudí rukou na bránu. Velkou zásluhu na gólu má brněnský útočník Meidl, který obkroužil branky a po jeho posunutí se trefil rozjetý Erat přesně. 

19. A další velká šance Komety. Radek Procházka uháněl z pravé strany sám na Svobodu a trefil pravou tyč pardubické brány. 

20. Skončila první třetina. 

- Na konci třetiny přestalo sněžit a vysvitlo sluníčko. Ve vánici byla lepší Kometa a po zásluze vede dvougólovým rozdílem. 

21. Začala druhá třetina 

21. Do druhé třetiny nahradil Adama Svobodu v bráně Pardubic Martin Růžička. Oba týmy si zároveň převlékly dresy do současných podob. Pardubice mají místo bílých červené dresy, Kometa místo modrých bílé. 

22. Pardubice hned v úvodu druhé třetiny snižují - 1:2. Útočník Kolář zpoza brány přihrál mezi kruhy obránci Kočímu, a i když se mu střela nepovedla, po teči Rastislava Špirka skončil puk mezi Trvajovými betony. 

24. Pardubice vyrovnávají - 2:2. Obrovský tlak v úvodu druhé třetiny vyjádřili pardubičtí hráči druhou brankou během necelých dvou minut. Špirko obral brněnského hráče o puk a Jan Starý mířil přesně k tyči. 

26. Brno se mohlo opět ujmout vedení. Polodna zůstal před Růžičkou zcela sám a po střele Bičánka tečoval puk do Růžičkova krku. Pardubický brankář měl při svém prvním vážnějším zákroku velké štěstí.  

30. Pardubice během necelých deseti minut otáčejí skóre - 3:2. Martin Bartek se uvolnil u pravého mantinelu a střelou švihem překonal Trvaje.  

32. Až ve 32. minutě je tu první vyloučení zápasu. Na trestnou lavici odjíždí za sekání pardubický útočník Somík. 

34. Po zaváhání brankáře Růžičky má Brno v přesilovce šanci vyrovnat. Jaroslav Svoboda z bezprostřední blízkosti puk zvedl a ten olízl břevno pardubické brány.  

35. I když Kometa první přesilovku nevyužila, hned vzápětí má šanci na reparát. Kaberlemu podjely nohy a hokejkou neúmyslně trefil do obličeje brněnského útočníka Procházky. Za hru vysokou holí odjíždí Kaberle na trestnou lavici. 

37. Kaberle je na ledě - Brno nevyužilo ani druhou přesilovku. 

39. Pardubice mohly svůj náskok navýšit. Obránce Nakládal vystihl brněnskou rozehrávku, vydal se dopředu a po kombinaci pardubických hráčů na jeden dotek končí puk po jeho teči těsně mimo. 

40. V závěru třetiny mohla Kometa vyrovnat. Kvapil se propracoval až před Růžičku, na poslední chvíli mu však puk vypíchl obránce Píša. 

40. Skončila druhá třetina. 

- Podle generálního manažera Pardubic Zbyňka Kusého přišlo na zápas 17 140 lidí, byl tedy překonán rekord české extraligy, absolutní rekord však překonán nebyl. Pardubičtí však přesto mohou být spokojeni, podařilo se jim otočit skóre. 

41. Začala třetí třetina. 

44. Pardubice mohly navýšit své vedení. Hned po vhazování se dostal před Trvajem k puku útočník Kolář, ale beton brněnského brankáře přehodit nedokázal.  

50. A další velká šance Pardubic. Po chybě obránce Malce, vyrazili dva útočníci Eatonu do přečíslení. Zohorna se rozhodl zakončit sám, jeho střela z úhlu však šla vedle. 

50. Na řadu přišla netradiční výměna stran přesně v polovině třetí třetiny, aby nebyl jeden z týmů v zápase pod širým nebem znevýhodněn. 

52. Velká šance Komety na vyrovnání - Dlouhý pojede po faulu Píši trestné střílení.  

52. Dlouhý neprovedl nájezd dobře - stav je nezměněn. Bez náznaku blafáku vystřelil na Růžičkovu lapačku, pardubický brankář však byl připraven. 

56. Čtyři minuty před koncem má velkou šanci na rozhodnutí zápasu útočník Kolář. Po chybě Brna v útočném pásmu uhání útočník Kolář spolu se Starým ve dvou na jednoho. Nejdříve naznačil přihrávku, pak vystřelil, ale Trvaj jej vychytal. 

58. Dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny si vybírá lavička Brna time-out. 

59. Začínají poslední dvě minuty třetí třetiny - Trvaj je zatím v bráně. 

60. Začíná poslední minuta - Brno hraje bez brankáře. 

60. Jan Starý posílá kotouč do prázdné brány, je rozhodnuto - 4:2. 

60. Zápas skončil - Pardubice vyhrály 4:2.  

- V napínavém utkání to byl zápas dvou třetin ve dvou různých podmínkách. Při sněhové vánici v první třetině dalo Brno dva góly a vyhnalo gólmana Svobodu z brány. Do druhé třetiny se počasí změnilo, přestalo sněžit a začalo svítit sluníčko. Vedle výměny dresů obou týmů nastoupil do brány Pardubic gólman Růžička, který až do konce zápasu neinkasoval. Jeho spoluhráči spustili v úvodu třetiny uragán, který vedl v obrat skóre na 3:2. Třetí třetina moc šancí nepřinesla, až na 52. minutu, kdy měl velkou šanci na vyrovnání brněnský útočník Dlouhý, trestné střílení však neproměnil. V závěrečné minutě naopak do prázdné brány skóroval podruhé v zápase pardubický útočník Jan Starý a potvrdil zisk tří bodů pro Východočechy. Ti se v tabulce dotáhli na duo Třinec - Liberec a jen kvůli horšímu skóre jsou třetí. Brno zůstává se ztrátou šesti bodů šesté. 

- Tímto se s vámi loučím a u dalšího online přenosu se těším na shledanou. 

 

Právě se děje

Další zprávy