Změna pravidel: Faulovali tě? Tak nájezd pojedeš sám

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
9. 8. 2010 17:30
Časomíra bude nově odčítat odzadu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Aniž by se stačila uchytit pravidla nastavená před minulou hokejovou sezonou, v té nové vejdou v platnost další.

Například trestné střílení bude moci provádět jen faulovaný hráč. Výjimkou by byla jen okolnost, že je faulovaný hráč zraněný. Místo něj by pak jel hráč, co byl v té chvíli na ledě.

Pravidel, která vstoupila v pátek startem Tipsport Cupu v platnost, je víc než dost.

Čtěte také:
Hokejový útočník Bednář začal trénovat s Boleslaví
Hnilička ukončil kariéru, stal se funkcionářem
Odchovanec jim prchnul do zámoří. Vary ho chtějí zpět

Hlídat se budou muset i brankáři. Jakýkoliv faul (například pád pod nohy) na hráče, který se řítí na jeho bránu, bude potrestán trestním střílením.

Navíc už ne každá střela do jejich masky bude důvodem k přerušení hry. Nyní už bude v kompetenci hlavního rozhodčího, zda hru přeruší, či ne.

Zároveň však budou oproti dřívějšku zvýhodněni. Už jim před brankovištěm nemohou znepříjemňovat chytání provokatéři jako například Sean Avery v NHL, kteří budou postaveni čelem k nim a úmyslně jim máchat holemi či rukama před obličejem.

Hráči budou muset po ztrátě helmy opustit led

Hlídat se budou muset i hráči, jimž upadne na led helma. Už si ji nebudou moci připevnit jako dříve, ale budou muset jít ihned střídat.

Podobně jako s hráčem, který provede trestné střílení, nebudou moci trenéři vybírat hráče, který odpyká trest za hráčskou lavici v případě špatného střídání. Na trestnou bude muset vždy hráč, který byl v té době na ledě.  

Navíc hráči budou mít povinnost účastnit se rozbruslení v kompletní výstroji a budou muset mít na sobě pouze zápasové dresy.

Odečítat se bude odzadu jako v NHL

Zpozornět budou muset i čároví rozhodčí. Ochranné pásmo prostřídání hráčů se zmenšilo ze tří metrů na jeden a půl.

Novinky čekají i na diváky. Časomíra už nebude čas přičítat, ale odčítat od 20:00, jak je tomu v NHL nebo na mistrovství světa (ČSLH si ale na tuto sezónu schválil vyjimku a počítat se bude postaru).

Pozor si budou muset dávat i DJové. Pouštět hudbu nebudou moci v době, kdy si jeden z týmů vybere oddechový čas, či pokud bude na ledě zraněný hráč. 

 

Právě se děje

Další zprávy