Bukač: Místo vedení tréninků se u nás věnujeme byznysu

Grafika Grafika, Jaroslav Šindelář
13. 12. 2009 12:30
"Už dorostenci jsou nesmyslně svazováni taktikou"

Praha - Trenér mistrů světa z let 1985 a 1996 Luděk Bukač, kterému se přezdívá hokejový profesor, rozkrývá v rozhovoru pro server aktuálně.cz důvody toho, proč český hokej, potažmo sport zaostává za ostatními státy.

"Všechno je dáno už špatnou výchovou a tréninkem. Tady už se odmala vštěpuje hráčům do hlavy, že musejí vyhrát za každou cenu, i když se tím potlačují jejich individuální schopnosti a dovednosti," rozkryl hlavní problém Bukač.

Pane Bukači, český hokej neprožívá nejlepší období. Jaká je podle vás příčina toho, že zaostáváme za ostatními zeměmi?

"Chyba je už ve výchově. Víte, u nás funguje "příkazový koučink". Hráči na ledě předvádějí přesně to, co jim přikáže trenér. Jenže to je špatně, tím se úplně potlačuje tvořivost. Až na hranici dospělosti poznávají, že oproti hráčům z jiných zemí výrazně zaostávají a musí se snažit manko dohnat.

Čtěte také: Krach na Karjale: Mohou za něj vyloučení i produktivita

A jak by podle vás ideální model výchovy měl fungovat?

Příklad bychom si měli vzít z vyspělých západních zemí, v případě hokeje ze zámoří. Tam i během zápasů trenéři vedou hráče k tomu, aby naplno uplatnili individuální dovednosti. I třeba za cenu porážky. Protože na výsledcích záleží až v dospělosti, kde se hráči taktice doučí. V opačném případě to ale jde jen těžko.

Proč se tedy podobný systém nikdo nepokusil zavést i u nás?

Je to tady tak zažité. Dřív nám důraz na taktiku přinášel výsledky, ale teď už je trend jiný a nám ujíždí vlak. V zámoří se místo dlouhodobých soutěží hrají turnaje, kde trenéři metodou pokus-omyl zkoušejí různé varianty. U nás je všechno upřednostněno výsledku.

V kolika letech se podle vás tento rozdíl nejvíce projeví?

Na hranici dospělosti. Především to jde poznat v prvním kontaktu na reprezentační úrovni. A naši hráči, když pak odejdou do zámoří, se musí naučit něco, co mají ostatní už dávno zažíté. A to je další problém. Místo toho, aby hráči získávali herní jistotu u nás, nedostávají v seniorských týmech příležitost, a proto odcházejí pryč. 

Čtěte dále: Na olympiádu do Vancouveru pocestuje rekordní výprava

Druhou věcí, kterou jste zmínil, je chyba v tréninku. Na jakých případech byste to doložil?

Především je třeba říct, že trenéři dospělých se u nás místo tréninku věnují spíše byznysu. Pro ně je důležité, aby dostali do týmu toho a toho, místo aby vedli hokejisty k lepším výkonům.

A jaký je podle vás správný návod, jak by měli trenéři své hráče vést?

Důležité je naučit hráče vytrvalosti. Jenže u nás to je začarovaný kruh. Všude jinde ve světě jsou v týmu kondiční trenéři, ale tady chybějí. A přestože v jiných sportech jsou, vedou tým atletickými metodami a to je špatně. Nerozumí onomu sportu, naopak trenéři zase nerozumí kondiční přípravě. Jenže u nás prostě nikdo s nikým nekomunikuje.

Takže lékem k uzdravení hokeje u nás je dialog?

Naprosto nezbytně. Tím, že spolu nikdo nekomunikuje, a to i v rámci trenérů mezi sebou, se problémy neřeší. Neotevře-li se rozprava, bude to u nás s hokejem pořád stejné.

A už k takovéto rozpravě někdo dal podnět?

Zdá se mi, že se musí přihodit výrazně větší neúspěch, aby to trenéry a hokejové odborníky vyprovokovalo k rozpravě. Přitom už jsme v reprezentaci třikrát za sebou nepostoupili do semifinále a o naše mladé kluky v zámoří už není zájem. To podle mě bohatě stačí na to, aby zodpovědní lidé zaveleli a vytyčili další cestu. 

 

Právě se děje

Další zprávy