Hašek začal trénovat s Pardubicemi, po 20 letech

ČTK, Red Spo
22. 6. 2009 13:45
"Všechno je pro mě nové, zajímavé", tvrdí Hašek
Dominik Hašek.
Dominik Hašek. | Foto: Reuters

Pardubice - Hokejový brankář Dominik Hašek se může již definitivně cítit jako hráč extraligových Pardubic. Čtyřiačtyřicetiletý gólman se dnes premiérově připojil k týmu vedenému trenérem Václavem Sýkorou a začal se připravovat s novými spoluhráči.

V prostorách východočeského stadionu se jako hráč absolvující letní přípravu objevil po dvaceti letech.

"Myslím, že to je přesně (dvacet let). Pak jsem byl ještě v roce 1990 v Jihlavě," řekl Hašek novinářům po dnešním tréninku. V armádním klubu absolvoval sezonu 1989/90 a následně zamířil do zámoří.

Před několika týdny nečekaně ohlásil svůj comeback do extraligy po roční přestávce mimo hokej. "Všechno je pro mě nové, zajímavé. Tenkrát jsem začínal s klukama až na ledě," zavzpomínal Hašek.

Čtěte také:

Hašek: Chytat v Česku? Rozdíl od NHL na první pohled
Opakování Nagana? Haška láká zase chytat na olympiádě

Hrdina olympijských her v Naganu však dnes nešel do úplně neznámého prostředí. Zázemí ČEZ Areny v minulých letech několikrát navštívil.

"Oproti tehdejší době je všechno je úplně jiné. Byl jsem tady ale v minulých letech, takže to trochu znám," uvedl Hašek.

Z pohledu hráče na ploše se pro něj ale stadion moc nezměnil. "Je to podobné. I když je zrekonstruovaný, tak v zásadě balkóny nebo jižní tribuna jsou v podstatě stejné. Když člověk vyjede na plochu, bude to stejné," uvedl Hašek, který už dostal přidělené i své místo v kabině.

Rozhodl se také, že bude hrát s číslem devět, jako při svých extraligových začátcích. "Plánuji to tak. S třicet devítkou jsem hrál v NHL. Tady to bude stejné jako vždy," řekl Hašek.

Spoluhráči Haškovi nevykají

První vstup do kabiny mezi nové spoluhráče proběhl bez problémů. "Kdykoliv člověk přijde do nového prostředí, tak je to zajímavý pocit. Trénujeme na dvě poloviny, takže ani nevím, jestli jsem se seznámil se všemi kluky.

 

Hašek končil kariéru několikrát. Zatím se ale vždy vrátil
Hašek končil kariéru několikrát. Zatím se ale vždy vrátil | Foto: Reuters

S většinou jsme si ale už podali ruce a začínám kluky poznávat," uvedl pětinásobný vítěz Vezinovy ceny pro nejlepšího brankáře NHL, který má ve sbírce i řadu dalších trofejí z kanadsko-americké soutěže. Dvakrát byl zvolen i nejlepším hráčem.

I přesto, že někteří spoluhráči by mohli být jeho potomky, nikdo Haškovi po příchodu nevykal. "Pokud si pamatuji, tak ne. Jak ale říkám, všichni jsme jedno mužstvo.

První setkání je za mnou a jak začal trénink, tak vše jde stranou," podotkl Hašek, jenž přiznal, že osobně neznal nikoho z nových spoluhráčů. "Kluky jsem viděl několikrát hrát, ale to byli v helmách. Ale ty tváře... To je něco jiného, než když se setkáme osobně," vysvětloval slavný pardubický odchovanec.

Čtěte více:

Potvrzeno! ´Dominátor´ Hašek podepsal Pardubicím
Evergreen: Haškův návrat, díl třetí. Co jej láká teď?

Poprvé se dnes setkal i s Martinem Růžičkou, který by mu měl v sezoně krýt záda z pozice brankářské dvojky. "Když řeknu po pravdě, tak jsem nevěděl, který to je. Slyšel jsem o něm, ale nikdy jsme se neviděli," přiznal Hašek, jenž společně s Růžičkou dnes absolvoval přibližně čtyřicetiminutový speciální gólmanský trénink.

"Bylo to dobré, zablbli jsme si na ploše, udělali pár rychlých pohybů...," pochvaloval si.

Brankářskou přípravu má v Pardubicích na starosti Jaroslav Landsman, se kterým se Hašek dobře zná. "Byl to můj spoluhráč v dorostu," uvedl člen Síně slávy českého hokeje.

Landsmann připravil speciální program, ale zasáhl do něj i samotný Hašek. S Růžičkou si vyzkoušeli jeho oblíbený baseball i nové cviky s basketbalovým míčem. Oba se poté zapojili do basketbalového zápasu s dalšími hráči, ve kterém se radovali z výhry. A předvedl se i Hašek, jenž patřil s šesti body k nejlepším střelcům.

Hašek se nyní bude s Pardubicemi připravovat týden "na suchu", poté se k mužstvu dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru opět připojí až při tréninku na ledě.

 

Právě se děje

Další zprávy