Další farma. V NHL se zhlédla také Mladá Boleslav

rou
29. 5. 2008 16:50
Extraligový nováček vloni spolupracoval s Benátkami
Hokej - ilustrační foto
Hokej - ilustrační foto | Foto: Reuters

Mladá Boleslav - Stále více českých hokejových klubů přichází na výhody "farmářského" systému, tak jak jej fanoušci znají ze zámořské NHL.

Nejnověji se na spolupráci dohodl extraligový nováček z Mladé Boleslavi s prvoligovým Vrchlabím.

Oba týmy si už ale vyzkoušely spolupráci s o ligu níže postaveným klubem v minulé sezoně. Tehdy ještě prvoligová Boleslav úzce spolupracovala s Benátkami nad Jizerou, zatímco Vrchlabí mělo dohodu s Libercem.

Jenže Benátky postoupily do druhé nejvyšší soutěže a dohodly se právě s Bílými Tygry. Následoval tedy logický krok a Vrchlabí se domluvilo s Boleslaví.

"Vedle sportovních důvodů je tu ještě důvod obchodní. Všichni vědí, že právě ve Vrchlabí má pobočný závod firma Škoda Auto," konstatoval předseda představenstva Mladé Boleslavi Jan Plachý.

Pro Středočechy skýtá spolupráce s podhorským klubem možnost více využívat hráče, kteří se pohybují na hraně extraligového kádru.

Není to odkladiště hráčů, říká Šindel

"Domluva je taková, že čtyři hráči budou ještě v průběhu letní přípravy uvolněni do Vrchlabí, kde budou kmenově působit," citují boleslavské stránky sportovního ředitele Jaromíra Šindela.

Systém farem je dobře známý ze zámořské NHL, v Česku začala podobnou spolupráci Slavia spolu s Havlíčkovým Brodem, postupně se přidávají další. Třeba Pardubice se doplňují s prvoligovým Hradcem Králové.

"Je pravdou, že tento model přebíráme. Nechtěli bychom ho ale nazývat farmou. Prostě a jednoduše jsme hledali prostor pro naše hráče, kteří budou na hraně kádru a nebo se budou potřebovat někde například rozehrát po zranění," líčí Šindel.

"Věřím, že právě tuto strategii pochopí i samotní hráči. Musí chápat, že je nikdo sportovně řečeno nepopravil. Dostanou příležitost předvést se v prvoligové soutěži a vždy budou mít možnost se vrátit," ujišťuje bývalý hokejista.

Vrchlabí by naopak mělo ze služeb boleslavských hokejistů profitovat výsledkově. "Oproti uplynulé sezoně jsme navýšili cíle a našim přáním bude postoupit minimálně do druhého kola play off," prozradil sportovní ředitel HC Vrchlabí Aleš Kmoníček.

Pro hokejisty Vrchlabí může být také velkou motivací říci si svými výkony o možnost ukázat se v extralize.

 

Právě se děje

Další zprávy