Začíná hokejová extraliga. Bez Vsetína a s baráží

Ondřej Roubínek
12. 9. 2007 11:30
Sledujte hokejové přenosy s Aktuálně.cz
Sparta bude podruhé v řadě obhajovat extraligový titul.
Sparta bude podruhé v řadě obhajovat extraligový titul. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejvyšší česká hokejová soutěž odstartuje ve středu prvním zápasem - podle plánu.

Vedení extraligy si mohlo definitivně oddechnout v pondělí. Soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 totiž oznámil, že zamítl žádost hokejového Vsetína o předběžné opatření, které mělo odložit start soutěže až do vyřešení celé kauzy.

Extraliga tak může začít. Po třinácti letech bez hokejistů Vsetína, který byl z nejvyšší soutěže vyloučen. Jinak extraligu nečeká nijak přelomový ročník - zásadní změny se udály před rokem a většina z nich se osvědčila.

Do extraligy se vrací baráž

Největším rozdílem tak bude závěr sezony pro poslední čtyři týmy tabulky po základní části. Ty se utkají čtyřkolově každý s každým a mužstvo, které skončí na posledním místě, pak čeká baráž. V ní se střetne poslední extraligový tým s vítězem první ligy o udržení, respektive o postup do nejvyšší soutěže.

"Pro extraligové týmy bylo poněkud nešťastné končit sezonu kolem 20. února," vysvětluje zavedení nového prvku ředitel extraligy Stanislav Šulc. Ten si také slibuje, že kvůli prodloužení sezony si kluby nebudou moci dovolit vyprodávat kádr, podobně jako třeba letos Vsetín.

Další Vsetín už vedení extraligy připustit nehodlá - čtěte ZDE

"S největší pravděpodobností by neměl nikdo ztratit ambice na udržení soutěže, a kluby si tak nebudou moci před hrozící baráží dovolit prodávat klíčové hráče," uvedl Šulc na předsezonní tiskové konferenci.

V dodatečné fázi sezony platí stejná pravidla jako v základní části a týmům se započítávají všechny body a výsledky.

Přesouvání zápasů je daň za moderní arény

Hracími dny extraligy budou pátek a neděle, s vloženými úterními koly. Ale ředitel Asociace profesionálních klubů ledního hokeje upozorňuje, že hodně zápasů se odehraje v jiných termínech.

"Stále více týmů hraje v krásných víceúčelových halách, kde ale hokej musí někdy ustoupit komerčnějším akcím," vysvětluje Šulc časté přesouvání zápasů. K tomu přispěl i fakt, že Pardubice svůj stadion přestavují a na začátek sezony odehrají 11 zápasů na hřištích soupeřů.

"Další posuny přijdou na přelomu roku, kdy se hraje v Pardubicích a v Liberci světový šampionát dvacítek. Liga totiž poběží i přes mistrovství, takže si to vyžádalo nějaké změny," pokračuje Stanislav Šulc.

Dva miliony diváků

Marketingový partner soutěže agentura BPA  si pochvaluje růst návštěvnosti na extraligových stadionech a v následující sezoně by chtěl přitáhnout na hokej více než 2 miliony fanoušků.

Rozhodčí? Měli by být neviditelní, přeje si jejich šéf - více ZDE

K propagaci hokeje má přispět i nový projekt generálního partnera extraligy, společnosti O2. Ta chystá přímé obrazové přenosy z každého kola, které budou k dispozici na internetu i na mobilních telefonech. Operátor bude přenášet domácí zápasy osmi týmů - Znojma, Plzně, Liberce, Vítkovic, Zlína, Českých Budějovic, Sparty a Pardubic.

Zbývající šestice hal by měla být postupně vybavena kamerovým systémem i potřebným připojením a zařadit se do programu přenosů také.

V prvním zápase se ve středu představí České Budějovice na ledě pražské Slavie. Zápas začíná v 17:30 a vy jej můžete sledovat na Aktuálně.cz v podrobné on-line reportáži.

 

Právě se děje

Další zprávy