Bokroš nespí a dal si slivovici. Ve Zlíně se něco děje

Jan Čada ml.
8. 10. 2007 12:56
Zlín utrpěl další těžký debakl. Co bude dál?
Foto: Ondřej Besperát

Zlín - Momentálně až osmé místo v extralize, 22 nastřílených branek (horší jsou jen Pardubice a Kladno), 33 obdržených (spolu s Litvínovem a Kladnem úplně nejhorší).

Řeč je o Zlínu. Ještě nedávno to bývala nedobytná pevnost, a ikdyž se vydala na cizí kluziště, dát jí gól bylo nemožné.

Dnes by to možná dokázali i dorostenci. Trenér RI Okna Zlín Ernest Bokroš na takovou situaci není vůbec zvyklý. Ve Zlíně získal v roce 2004 historický titul, rok nato při výluce v NHL stříbro, pak dvakrát vypadl ve čtvrtfinále, ale vždy po boji s následně  mistrovskou Spartou.

O víkendu prohrál jeho tým doma ošklivě s pražskou Slavii 2:7, ale nebyla to žádná premiéra, pokud jde o debakly v letošní sezoně. Superhořký utrejch vypil Zlín v Třinci (2:8) i Českých Budějovicích (1:6).

Osmačtyřicetiletý slovenský kouč tuší, že se něco děje

A: Jak jste po výprasku od Slavie spal?

"Mizerně, což se mi nestává. Dlouho jako nikdy jsem nemohl usnout, musel jsem si na zklidnění dát stopku slivovice. To už musí být velká výjimka"

A: Našel jste příčiny toho posledního selhání?

"Našel, ale nešlo jen o zmiňovaný zápas."

A: A to...

"Těch příčin je celá řada, nešlape nám první pětka, hrajeme hurá hokej, kádr není tak kvalitní, jak bych si představoval."

A: Brankář Murín dostává nezvykle moc branek. Má formu?

"Ičo (přezdívka brankáře Murína - pozn. red.) chytá tak, jak hrajeme v obraně - a to je v současnosti velmi, velmi mizerně. I tak zkušený brankář nevydrží čelit soustavnému tlaku a individuální chyby napraví dvakrát třikrát, pak prostě kapituluje, ale za jeho kvalitu vám ručím."

A: Balaštík - staronová hvězda - nejdříve na úvod setnul Spartu, ale teď mu to moc nejde. Čím to?

"Jeho čas přijde, zatím ovšem nezáří celá první pětka. Nově musí zažít některé stereotypy, zraněný byl Leška, Hamrlík, ale také lídr druhé pětky Martin Čech. Mladí jsou nadějní, ale zápasy musí rozhodovat zkušení"

A: Pro Vás je to určitě těžká zkouška - teď se vlastně ukáže, jaký jste trenér. Tým máte možná porpvé ve zlínské kariéře jen průměrný, ale určitě nechcete v tabulce ještě níž. Jak tedy ze současné bídy ven?

"Ať se na nás diváci zlobí nebo ne, musíme ubrat na atraktivitě, končí hurá hokej, osvědčený recept zní: důsledná obrana, méně krásy i gólů, více bodů."

Foto: Ondřej Besperát

A: Kádr působí jakýmsi šedivým dojmem. Nikdo nevyčnívá v kanadském bodování, nikdo nezáříDá se s tím něco dělat?

"Však také chci na schůzce s vedením klubu iniciovat příchod dvou zkušených hráčů, obránce a útočníka."

A: Co v úterý? Hrajete s Plzní, to tu posily ještě nebudou...

"Budeme hrát na tři lajny, mladí musí chvíli počkat, ať se předvedou ti nejlépe placení.  Když to nepůjde, nemám problém bavit se s hráči, zdali by jim třeba nepomohlo, když jim vedení klubu sáhne na peníze"

A: Ve Zlíně jste pátou sezónu, smlouvu máte do jejího konce, už přemítáte o tom, co dál?

"Uvidíme, jaro je daleko, ale smlouvy se nepodepisují až na jaře. Láká mě leccos, třeba slovenská reprezentace, je tu Vancouver 2010 i MS 2011 na Slovensku. Zajímavé angažmá by bylo i v Rusku, ale ve Zlíně zažívám výborné roky, takže určitě neutíkám."

 

Právě se děje

Další zprávy