Real chce zlomit prokletí "Barca" a přiblížit si titul

Antonín Vavrda Antonín Vavrda
21. 4. 2012 10:50
Barcelona - Real Madrid začíná v sobotu ve 20:00
Kdo bude úspěšnější ze střelců 41 ligových gólů - Lionel Messi, nebo Cristiano Ronaldo?
Kdo bude úspěšnější ze střelců 41 ligových gólů - Lionel Messi, nebo Cristiano Ronaldo? | Foto: Reuters

Barcelona - Dva nejlepší týmy planety. Souboj, který poutá po celém světě  pozornost stovek milionů lidí a je pravidelně vysílán téměř do dvouset zemí. Vážení fotbaloví fanoušci, bitva FC Barcelona versus Real Madrid je tu.

Místo: Camp Nou. Čas: 20:00 hodin. Věc: duel 34. kola španělské Primera Division. Ligový souboj číslo 164. Na první pohled nudná a suchá data.

Věřte, že v sobě skrývají ale mnohem více. Na největším čistě fotbalovém stadionu v Evropě (kapacita Camp Nou je 99 354 diváků) se odehraje souboj dvou nejlepších týmů současnosti. A také jednoznačně nejsledovanějších.

Čtěte také:
Barca na Chelsea propadla z efektivity a veze si prohru
Real prokletí nezlomil. Gómez rozhodl o výhře Bayernu
VIDEO Marcelo měl být vyloučen, zlobí se hráči Bayernu
Ronaldo má za své kopačky dostat boty pro Oktoberfest
Čech: Za tu obětavost jsme si vyhrát zasloužili
Ouvej, oba giganti padli. Poradí se Messi s Meleckým?

Na domácí straně parta katalánského patriota Pepa Guardioly, obhájce titulu, aktuálního vítěze Ligy mistru i šampióna šampiónů (vítěze MS klubů) a druhého týmu letošního ročníku španělské ligy s 81 body.

Na straně druhé celek extravagantního José Mourinha, nejúspěšnější fotbalová fabrika všech dob, aktuální vítěz španělského poháru a lídr ligy s 85 body.

Xavi: Je to takové buď, anebo

Anebo jinak: nejlepší obrana a druhý nejlepší útok ligy s 41 gólovým Lionelem Messim v čele proti druhé nejlepší obraně a nejlepšímu útoku domácí soutěže s 41 gólovým Cristianem Ronaldem.

Těžko hledat lahodnější fotbalové menu na (nejen) sobotní večer.

Xavi Hernández může zlomit klubový rekord v El Clásiku
Xavi Hernández může zlomit klubový rekord v El Clásiku | Foto: Reuters

"Sobota je extrémně důležitá pro oba týmy. Je to takové buď, anebo. Jako když si hodíte mincí," pronesl před soubojem barcelonský Xavi, který pokud vběhne na trávník, stane se barcelonským rekordmanem v počtu startů proti Realu.

Dosud se 31 starty dělí o první místo s legendárním Joanem Segarrem.

"Budeme hrát stejně jako v posledních třech zápasech na Camp Nou. Bez ohledu na výsledek nás poté čekají ještě další čtyři zápasy, vše máme ve svých rukou," prohlásil na předzápasové tiskové konferenci Aitor Karanka, asistent madridského José Mourinha.

"Když se podíváme na fakta, čísla a data, náš tým převádí na hřišti velkou show. Myslím, že si zasloužíme být šampiony," nehledal tradičně příliš diplomatický slovník před El Clásikem jeho nadřízený.

Karanka: Náš tým není unavený

Je sice pravdou, že Real vyslal v letošním ročníku Primera Division na branku o 14 střel více než Barcelona (270:256), ovšem v posledních dvou měsících katalánský gigant stáhl náskok svého rivala o šest bodů a vrátil se zpět do hry o čtvrtý mistrovský titul v řadě.

Podaří se Aitoru Karankovi (uprostřed) a Josému Mourinhovi vymyslet recept na Barcu?
Podaří se Aitoru Karankovi (uprostřed) a Josému Mourinhovi vymyslet recept na Barcu? | Foto: Reuters

Podle některých odborníků jednoduše dochází madridským "pusinkám" síly. To ale Karanka rázně odmítá.

"Tým není unavený. Myslím, že v sestavě nastává dostatečná rotace. Navíc v takovém zápase únavu nikdo pociťovat určitě nebude," odhání podobné hypotézy, kterým nahrála i úterní porážka 1:2 v prvním utkání semifinále Ligy mistrů na půdě Bayernu Mnichov.

Bavorský celek vstřelil vítězný gól až v nastavení zápasu a zdálo se, že je na tom v závěru zápasu skutečně lépe fyzicky. Jenže ani Barcelona nevstupuje do zápasu s vítězným zápasem v nohou.

Na Stamford Bridge hrála o 24 hodin později než Real v Mnichově a navíc Messi a spol. taktéž prohráli - tentokrát 0:1 s Chelsea.

A kouč Guardiola stejně jako Mourinho rozhodně své opory nešetřil, do zápasů v Lize mistrů zasáhly všechny hvězdy obou týmů.

Real vyhrál v lize Clásico před čtyřmi lety

Přesto je nálada v katalánské metropoli o nějaké to procento lepší. Důvod? Není těžké hledat dlouho.

Real v lize porazil Barcelonu naposledy 7. května 2008 (4:1), vítězství na horké půdě stadionu Camp Nou je ještě o půl roku starší - z 23. prosince 2007 (0:1).

Od té doby vyhrál "bílý balet" nad svým odvěkým rivalem pouze jednou - na penalty v loňském finále španělského poháru. Při poslední návštěvě Barcelony v rámci domácí soutěže na podzim roku 2010 si odvezli Mourinho a spol. domů potupného "bůra".

Že by podobnou nadílku dostal Real i tentokrát se předpokládat nedá, přesto jsou domácí, kteří na svém stadionu neprohráli už 56 zápasů, favoritem.

Jak vše nakonec dopadne, bude jasné krátce před sobotní 22. hodinou. A čtenáři aktuálně u toho mohou být díky online reportáži, která odstartuje ve 20:00 hodin. Zápas vysílá i stanice Sport 1.

 

Právě se děje

Další zprávy