Platini si plácnul s odbory fotbalistů, mají nová práva

Luděk Mádl Luděk Mádl
19. 4. 2012 16:50
UEFA a FIFPro podepsaly revoluční dohodu
Foto: Big Bang Media

Brusel - Michel Platini, šéf UEFA, našel společnou řeč s FIFPro, jakýmisi odbory profesionálních fotbalistů. Uzavřeli společnou dohodu, která nařídí spoustu nových povinností pro evropské fotbalové kluby.

O co jde? Podle čerstvé dohody uzavřené v Bruselu, musí nyní všechny profesionální kontrakty mezi klubem a hráčem obsahovat některé standardní náležitosti.

O fotbalu čtěte více:

Například se kluby musí zavázat k tomu, že fotbalistům zajistí další vzdělávání coby přípravu na budoucí povolání, po skončení kariéry.

Kluby také musí hráčům zajistit odbornou lékařskou péči. A navíc musí archivovat evidenci hráčských zranění.

Poborský: Vzdělávání a lékařská péče, za to bojujeme

"Standardy v oblasti vzdělávání a zvýšené lékařské péče pro hráče jsou témata, za která v ČR dlouhodobě bojujeme. Teď již tyto standardy budou samozřejmostí," komentoval dohodu Karel Poborský, předseda České asociace fotbalových hráčů. Ta je českou "pobočkou" FIFPro.

Právě v Praze by se měl za několik týdnů konat kongres FIFPro, organizačně ho připravuje Markéta Haindlová, místopředsedkyně ČAFH, která je zároveň předsedkyní Odvolací a revizní komise fotbalového svazu. Haindlová nechyběla ani v Bruselu, kde se dnes nová smlouva mezi UEFA a FIFPro podepisovala.

Kluby budou hradit i pojištění a penzijní fondy

Tato dohoda zmiňuje mj.  i "nezadržitelnou tendenci" k pracovněprávnímu vztahu mezi hráčem a klubem a zabývá se rovněž nutností zdravotního pojištění a penzijních fondů pro hráče.

Pro případné spory mezi hráčem a klubem by měl být složen rozhodčí sportovní orgán, spravedlivě složený ze zástupců hráčů i klubů.

 

Právě se děje

Další zprávy