Vzpomínka na Horníka. Čínský sudí zfixloval hod mincí

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
21. 12. 2011 12:00
Chuang Ťün-ťie podváděl v zápase Manchesteru United

Hongkong - Pamatujete si na tento úryvek z divadelní hry Ivánku, kamaráde? "Je třeba pořešit los, Milane, abysme se na tom hřišti stihli rozkoukat." "Jasně, draku."

Úsměvný přepis nahrávky rozhovoru mezi někdejším sportovním manažerem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem a bývalým prvoligovým rozhodčím Milanem Šedivým by mohl mít další verzi.

Někdejší čínský rozhodčí Chuang Ťün-ťie se před soudem přiznal mimo jiné k tomu, že v roce 2007 podváděl při hodu mincí před exhibičním duelem mezi místním Šen-čenem a Manchesterem United.

Chuang Ťün-ťie podle agentury Reuters zmanipuloval los za 100 tisíc hongkongských dolarů (asi 250 tisíc korun). V zápase, v němž rozehrával domácí tým, však jednoznačným poměrem 6:0 zvítězili United.

Čtěte také:
Polsku hrozí korupční skandál, vyšetřován i šéf svazu

Fotbalový sudí se také přiznal k tomu, že vzal úplatky za ovlivňování domácích i mezistátních zápasů, za což si měl vydělat v přepočtu asi 4,8 milionu korun.

Celkem zmanipuloval Chuang Ťün-ťie, který byl v roce 2009 v nominaci na cenu pro nejlepšího čínského rozhodčího, dvě mezistátní utkání a šest duelů v čínských soutěžích.

Z korupce je obviněn i jeho kolega Čou Wej-sin, který mu měl úplatky zprostředkovat.

Chuang Ťün-ťie i Čou Wej-sin vypovídali u soudu kvůli rozsáhlé korupci v tamním fotbale. Ještě tento týden bude před soudem vypovídat více než dvacet bývalých funkcionářů a rozhodčích, včetně exviceprezidenta čínské federace Jang Ji-mina či Lu Tuna, který rozhodoval zápasy na mistrovství světa v roce 2002.

 

Právě se děje

Další zprávy