Sivokův Besiktas vrátil kvůli korupci turecký pohár

ČTK ČTK
14. 7. 2011 21:12
Ve vazbě je už více než třicet podezřelých
Fotbalisté Besiktase se radují z gólu v síti Tiraspolu. Druhý zleva je Ricardinho (2nd L), dále pak Rodrigo Tello (velvo), Batuhan (vpravo) a Serdar Kurtulus (druhý zprava).
Fotbalisté Besiktase se radují z gólu v síti Tiraspolu. Druhý zleva je Ricardinho (2nd L), dále pak Rodrigo Tello (velvo), Batuhan (vpravo) a Serdar Kurtulus (druhý zprava). | Foto: Reuters

Istanbul - Besiktas Istanbul dnes vrátil národní fotbalové federaci Turecký pohár, dokud nebudou jeho zástupci očištěni od podezření z korupce.

V rámci korupčního skandálu v tureckém fotbale byli obviněni trenér českého obránce Tomáše Sivoka v Besiktasi Tayfur Havtucu a soud poslal do vazby i zástupce ředitele klubu Serdara Adaliho.

Jedním ze zápasů, které policie vyšetřuje, je podle médií i finále Tureckého poháru, v němž Besiktas porazil Büyüksehir 4:3 v penaltovém rozstřelu. V normální hrací době skončil zápas 2:2, když jednu trefu zaznamenal i Sivok.

Čtěte také:
Kvůli korupci v Turecku jde do vazby i Sivokův trenér
Korejský lék proti korupci: detektor lži a vyšší platy
Fenerbahce jako Juventus? Turecko žije korupční kauzou

"Oznámili jsme federaci, že pohár vracíme. Znovu si ho vezmeme, až budou obvinění proti nám smetena ze světa," uvedl předseda Besiktase Yildirim Demirören podle agentury Anatolia.

Kvůli podezření z korupce se dosud ocitlo ve vazbě přes třicet lidí včetně prezidenta úřadujícího šampiona Fenerbahce Azize Yildirima, který čelí obvinění ze zmanipulování 19 zápasů. Zadržen byl také Sadri Sener, předseda vicemistra Trabzonsporu, kam má namířeno obránce Ondřej Čelůstka z pražské Slavie.

Od turecké federace podezřelým klubům zatím nehrozí žádné sankce, protože vedení se rozhodlo počkat, až od vyšetřovatelů obdrží potřebnou dokumentaci. Svaz také odmítl návrhy několika klubů, aby byl do vyřešení případu odložen začátek nového ligového ročníku.

 

Právě se děje

Další zprávy