Anglie neuspěla. Předseda FIFA ve středu zvolen bude

Sport ČTK Sport, ČTK
1. 6. 2011 11:50
Angličané a Skotové chtěli volbu odložit
Sepp Blatter. Bude znovuzvolen do čela Mezinárodní fotbalové federace?
Sepp Blatter. Bude znovuzvolen do čela Mezinárodní fotbalové federace? | Foto: Reuters

Curych - Středeční volba prezidenta Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) proběhne podle plánu.

Kongres FIFA v Curychu zamítl návrh anglického a skotského svazu, které chtěly hlasování o několik měsíců odložit, aby byl čas na prošetření korupčních skandálů, které volbu provázejí.

Návrh anglické Fotbalové asociace totiž podpořilo pouze 17 delegátů, stejný počet se zdržel hlasování a 172 členů kongresu bylo proti. Dva delegáti nemohli hlasovat. K odložení voleb bylo potřeba 75 procent hlasů kongresu.

"Korunovace bez soupeře nám dodá pouze vadného vítěze," řekl agentuře Reuters šéf anglické Fotbalové asociace David Bernstein.

Čtěte také:
Podle Haška je aktuální situace ve FIFA velmi vážná
Do korupčního skandálu je údajně zapleten i šéf Blatter

Kandidátem na prezidenta FIFA je pouze její současný šéf Sepp Blatter, který je v čele světového fotbalu od roku 1998. "Dostali jsme ránu a já osobně pořádnou facku. Něco takového už nechci zažít," řekl Blatter.

Prezident FIFA ve své řeči také slíbil, že pokud bude zvolen, chce změnit způsob volby pořadatelů světových šampionátů. Podle Blattera by mělo místo členů výkonného výboru o organizátorech turnajů hlasovat 208 delegátů členských svazů federace.

Volba pořadatelů mistrovství světa je terčem kritiky od přidělení turnaje v roce 2018 Rusku a o čtyři roky později Kataru. Prosincovou volbu provázel korupční skandál a potrestáni byli dva členové výkonného výboru.

Viceprezident FIFA Jack Warner navíc přišel s obviněním, že Katar si pořadatelství koupil.

Blatter: Myslel jsem si, že žijeme ve světě fair play

Jeho jediný konkurent Mohamed bin Hammám kvůli údajné korupci svou kandidaturu stáhl. Katarský funkcionář čelí obvinění, že se kvůli volbě pokusil podplatit lídry konfederace pro Severní a Střední Ameriku CONCACAF v čele s Warnerem.

Oba muži byli v neděli suspendováni etickou komisí a Bin Hammám kvůli tomu nebyl vpuštěn na kongres. Komise vyšetřovala i Blattera, který podle Bin Hammáma přehlížel údajné korupční praktiky, nakonec ho však očistila.

Mohamed bin Hammám.
Mohamed bin Hammám. | Foto: Reuters

Jednašedesátý volební kongres FIFA však provázejí silná slova a velké emoce.

Blatter, který se o post nejvyššího muže světového fotbalu uchází již počtvrté, uznal, že situace uvnitř Mezinárodní fotbalové federace je kritická.

"Myslel jsem si, že žijeme ve světě fair play, respektu a disciplíny, ale musím s politováním říci, že už si to nemyslím. Pyramida FIFA je nyní nestabilní. Otřásla se ve svých základech a to je velké nebezpečí," prohlásil Blatter při vítání 208 delegátů kongresu.

"Při agendě kongresu nás čeká hodně práce. Budu mluvit o skrytém nebezpečí a řeknu svůj názor, jak tomuto nebezpečí čelit a jak fotbal může znovu v budoucnu plnit roli sjednocovatele národů," dodal Blatter.

Švýcarská prezidentka: Není čas na defenzivu

Švýcarská prezidentka Calmyová-Reyová však nabádala k rychlému řešení. "Je nezbytné, aby FIFA prošla reformou a získala zpět plnou důvěru. Nenechte peníze, aby zničily vaše ideály," uvedla Calmyová-Reyová.

"Teď není čas na defenzivu ve stylu catenaccia, ale na odvážnou ofenzivu, která přinese góly v podobě větší transparentnosti, jednoty, respektu, tolerance a týmového ducha," dodala prezidentka státu, v němž FIFA sídlí.

Jacques Rogge
Jacques Rogge | Foto: Reuters

K současné situaci ve FIFA se vyjádřil i prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge, který vývoj událostí přirovnal k problémům v MOV po přidělení pořadatelství olympijských her 2002 Salt Lake City.

"FIFA nyní čelí problémům, kterými jsme si my prošli před třinácti lety. Olympijský výbor se nakonec ukázal uvnitř silnější, než se zdálo. Jsem přesvědčen, že i FIFA komplikovanou situaci zvládne," řekl Rogge.

Naopak bývalý člen výkonného výboru a německá fotbalová legenda Franz Beckenbauer hodnotí pověst FIFA jako vážně poškozenou.

"Jsme na cestě do krize. Nikdo nemůže věřit svému sousedovi. To je pro mě smutné," uvedl Beckenbauer s tím, že nadále věří současnému prezidentovi Blatterovi.

"Je to dobrý prezident. FIFA je jeho dítě, proto žárlí, když někdo mluví o FIFA špatně," dodal v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra dějiště v kongresu v Curychu.

Prezident by měl vládnout kratší dobu

S přáním volbu odložit přišla i mezinárodní organizace Transparency International (TI) bojující s korupcí.

"Měli by volbu odložit, všechno pořádně pročistit a teprve po nějakém čase volit znovu," řekla agentuře Reuters Sylvia Schenková z TI.

Prezident FIFA Sepp Blatter při návštěvě v Durbanu
Prezident FIFA Sepp Blatter při návštěvě v Durbanu | Foto: Sport

"Pochybuji, že to dokážou vyřešit interně. Už se o to pokusili několikrát, a vždycky selhali. Ty poslední případy se nedostaly na veřejnost díky práci etické komise, ale hlavně díky médiím," dodala.

Podle odbornice TI na sport by pomohlo omezení funkčního období prezidenta FIFA.

"Když máte ve funkci někoho velmi dlouho, bude všechny příliš dobře znát... Proto je lepší mít kratší funkční období," uvedla Schenková. Blatter vede FIFA od roku 1998.

Podobně mluvil také jeden z členů etické komise FIFA Les Murray. Podle australského funkcionáře potřebuje federace rozsáhlou reformu.

 

Právě se děje

Další zprávy