Podle Haška je aktuální situace ve FIFA velmi vážná

ČTK ČTK
31. 5. 2011 9:30
Podle Haška korupční skandály volbu šéfa oddálí
Ivan Hašek
Ivan Hašek | Foto: Jakub Šafránek

Curych/Praha - Za velmi vážnou označil současnou situaci v Mezinárodní fotbalové federaci (FIFA) předseda ČMFS Ivan Hašek.

Ten se účastní kongresu FIFA v Curychu, na kterém se řeší obvinění z korupce a probíhá boj o moc před volbou prezidenta. I přes napjatou atmosféru Hašek věří, že se středeční volba uskuteční.

Rozbuškou současných událostí ve vedení světového fotbalu bylo obvinění uchazeče o prezidentský post Mohameda bin Hammáma, že se snažil koupit si přízeň konfederace CONCACAF v čele s Jackem Warnerem.

Čtěte také:
Do korupčního skandálu je údajně zapleten i šéf Blatter
Šéf FIFA Blatter korupci nepřehlížel, rozhodla komise

Oba to však využili k protiútoku na současného prezidenta FIFA Seppa Blattera, který podle nich o možném korupčním jednání věděl, ale nic nepodnikl. Warner dokonce vyzval k ukončení Blatterovy vlády.

Neumím posoudit, na čí straně je pravda

Etická komise však Blattera očistila, naopak Warnera s Bin Hammámem suspendovala.

"Dnes jsem byl na jednání se zástupci UEFA a přišel tam i předseda FIFA pan Blatter. Vysvětlil nám celou situaci, jaká tam teď panuje, a byl k dispozici na otázky," uvedl Hašek v pondělí večer v rozhovoru s ČTK.

"Je to politika, neumím posoudit, na čí straně je pravda, protože jsem u těch jednání nebyl. Těžko teď hodnotit. Myslím si ale, že ještě dost věcí vypluje na povrch, protože ta situace je velmi vážná," míní šéf českého fotbalu.

Sám je prý zvědav na to, co přinesou vyjádření předsedy CONCACAF Warnera.

"Pan Warner se nechal slyšet, že jeho prohlášení budou jako cunami, které by mělo zatřást s šéfem FIFA. Na druhou stranu se všichni ptali, jak silné to cunami bude," řekl Hašek.

Je tam tlak, aby se volby oddálily

Bin Hammám na základě posledních událostí stáhl svou kandidaturu, a tak jediným uchazečem o post šéfa FIFA zůstal současný prezident Blatter. O jeho osudu se má rozhodnout ve středu. "Je tam ale tlak, aby se volby oddálily," uvedl Hašek.

Domnívá se však, že se volit bude.

"Nechci ale předbíhat. V současnosti probíhají jednání, ani ne tak oficiální jako spíše separátní. Každopádně bude záležet na středě, kdy se sejdou zástupci všech konfederací a kdy očekávám atmosféru trošku vzrušenější než na jiných kongresech," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy