Platini zůstává v čele UEFA, Hašek zvolen nebyl

ČTK ČTK
22. 3. 2011 16:28
Evropskou fotbalovou unii vede od roku 2007
Michel Platini
Michel Platini | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Paříž - Michel Platini zůstal podle očekávání na další čtyři roky předsedou Evropské fotbalové unie. Pětapadesátiletý Francouz neměl protikandidáta a na dnešním 35. kongresu v Paříži jej představitelé 53 národních svazů zvolili aklamací znovu do čela UEFA, kde v roce 2007 vystřídal Švéda Lennarta Johanssona.

Ve volbě do výkonného výboru UEFA pak rovněž podle předpokladů neuspěl předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek.

Hašek se o funkci ucházel s vědomím malých šancí na úspěch, jelikož ve výboru již působí zástupce sousedního Slovenska František Laurinec. To se nakonec potvrdilo a Hašek při volbě nenavázal na dosud posledního českého člena výkonného výboru UEFA Františka Chvalovského, který svůj post opustil v roce 2002 po problémech spojených s podnikatelskými aktivitami.

Čtěte také: Blatterův protikandidát chce zavést videorozhodčího

"Výsledek prvního kola byl ale velmi dobrý, sedmnáct hlasů představuje téměř třetinu. A i když ve druhém kole to už bylo jenom osm hlasů, nemáme se za co stydět. Šance byla mizivá, ale bylo naší povinností ji zkusit. V případě, že budu i v budoucnu ve funkci předsedy ČMFS, znovu se pokusím do Výkonného výboru UEFA postoupit," řekl Hašek pro svazový web.

Členství ve výboru na kongresu obhájili Ukrajinec Hryhorij Surkys, Turek Senes Erzik, Španěl Ángel María Villar Llona a Rumun Mircea Sandu, který ve druhém kole získal 15 hlasů.

Ivan Hašek v redakci Aktuálně.cz
Ivan Hašek v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Třemi nováčky jsou Rus Sergej Fursenko, Bulhar Borislav Michajlov a Švýcar Peter Gilliéron.

Překvapivě neuspěla fotbalová legenda Grzegorz Lato, který je předsedou polského svazu, spolupořadatele mistrovství Evropy 2012. Místa ve výkonném výboru ztratily Portugalsko a Litva.Platini, držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy v letech 1983 až 1985, svoji pozici v čele unie bezpečně uhájil. Po udělení dalšího čtyřletého mandátu si vychutnal ovace stojících členů kongresu.

"Jsem hrdý, že mohu UEFA nadále sloužit. To je největší ocenění mé první čtyřleté práce v této funkci," prohlásil Platini, který se od svého zvolení podepsal pod řadu změn v chodu UEFA.

Především se zasloužil o to, aby v pohárových soutěžích měly větší šanci objevovat se i celky z méně silných lig. UEFA pod jeho vedením rovněž zavádí politiku finančního fair play, které má pomoci omezit zadlužování klubů.

V roli zástupce UEFA ve výkonném výboru FIFA pak Franze Beckenbauera nahradí šéf německého svazu Theo Zwanziger.

Složení výkonného výboru UEFA:

Předseda: Michel Platini (Fr.).

Místopředsedové: Senes Erzik (Tur.), Ángel María Villar Llona (Šp.), Geoffrey Thompson (Angl.), Marios Lefkaritis (Kypr),

Další členové výboru: Theo Zwanziger (Něm.), Giancarlo Abete (It.), Allan Hansen (Dán.), František Laurinec (SR), Michael van Praag (Niz.), Abraham Luzon (Izr.), Hryhorij Surkys (Ukr.), Mircea Sandu (Rum.), Sergej Fursenko (Rus.), Peter Gilliéron (Švýc.), Borislav Michajlov (Bul.).

 

Právě se děje

Další zprávy