Nová móda? Kluby v Rusku a Itálii straší a mučí hráče

Aleš Vávra Aleš Vávra
15. 3. 2011 17:45
Kluby svérázným způsobem nutily hráče ukončit smlouvu
Jsou snad v ruském fotbale mafiánské praktiky běžné?
Jsou snad v ruském fotbale mafiánské praktiky běžné? | Foto: Reuters

Moskva - Pravděpodobně pouhá náhoda, možná ale nový a velmi nebezpečný trend. Fotbalový svět se prakticky v jeden den dozvěděl o podivných praktikách klubů, které se chtějí zbavit nechtěných hráčů.

Vedení ruského Krasnodaru čelí podezření z mučení fotbalisty, v Itálii zase předseda místního klubu mával hráčům před obličejem pistolí.

"Do místnosti přišli dva svalnatí chlápci a začali mě bít. Vyhrožovali mi zmrzačením, když nepodepíšu nějaké papíry. Vydržel jsem asi dvacet minut a pak podepsal."

Tak popisuje černohorský fotbalista Nikola Nikezič, co se dělo, když odmítl podepsat rozvázání smlouvy v ruském klubu Kubaň Krasnodar.

Klubu teď hrozí obří skandál, fotbalista totiž své údajné zkušenosti popsal v dopise zaslaném vedení FIFA a UEFA.

Čtěte také:
VIDEO Útočník málem zemřel na hřišti. Hrozí mu ochrnutí

Nikezič podepsal v Krasnodaru dvouletou smlouvu v březnu 2010 a týmu pomohl postupu do ruské Premier ligy. Vedení mu pak ale oznámilo, že už ho nepotřebuje.

"Nabídli mi, ať ukončím smlouvu. To jsem odmítl a řekl jim, ať mě prodají do jiného týmu," říká devětadvacetiletý útočník. Pak si ho prý šéfové Krasnodaru zavolali do tréninkového centra, kde se mělo odehrát zmíněné mučení.

Nikezič své zkušenosti probral s hráčskou unií a rozhodl se podat stížnost. "Jdu do toho za každou cenu. Nevěřím, že by to ruský svaz pořádně vyšetřil, proto jsem se obrátil na UEFA a FIFA," podotýká hráč.

Klub podobné praktiky odmítá. "S Nikolou jsem mluvil. Měl nějaké potíže, když se nemohl probojovat do základní sestavy. Řekl mi, že si hledá nové angažmá, ale na nic si nestěžoval," říká Vjačeslav Ivanov.

Podobný případ se odehrál v italském San Remu, kde v úterý ráno zatkli policisté předsedu klubu US Sanremese, hrajícího čtvrtou ligu.

Mark del Gratta totiž ohrožoval své hráče pistolí v ruce a chtěl je tak donutit k rozvázání smlouvy, aby za ně nemusel platit odstupné.

Policie zadržela i jeho otce. Oba muže kvůli tomuto incidentu vyšetřovala už od prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy