Fenin už z Frankfurtu nechce. Dostane další šanci

ČTK ČTK
14. 1. 2011 17:16
Fenin by měl dostat vedle Gekase více prostoru
Martin Fenin.
Martin Fenin. | Foto: Reuters

Frankfurt - Ještě v polovině prosince to vypadalo jako hotová věc: fotbalový útočník Martin Fenin po třech letech opustí Frankfurt a své ztracené štěstí bude hledat na jiné štaci.

Teď je všechno jinak, možnost změny dresu padla a Fenin je plný odhodlání pomáhat Frankfurtu i v jarní části bundesligy, která se rozjede o víkendu. Fenin a spol. budou útočit ze sedmého místa, odchod českého reprezentanta je už dávno pasé.

I proto, že Feninovi se před vánočními svátky povedla poslední utkání Eintrachtu v lize proti Dortmundu a pohárové klání s Cáchami. Po nich kouč Michael Skibbe i vedení klubu dali najevo, že Feninův lednový odchod nepřichází v úvahu. "Vypadá to, že jsem si místo vybojoval, a snad bych mohl dostávat víc šancí než na podzim, který pro mě nebyl kvůli malé vytíženosti dobrý," řekl dnes ČTK Fenin.

Čtěte také: Fenin ve Frankfurtu nehraje. ´V zimě chci odejít pryč´

Během sezony ale netajil, že by si přál změnit dres. I kvůli zdravotním problémům naskočil jen do osmi zápasů a pokaždé jako střídající hráč. Navíc naznačil, že si příliš nerozuměl s trenérem, který v ofenzivě sázel především na Řeka Gekase, s 14 trefami aktuálně nejlepšího ligového kanonýra, a Turka Halila Altintopa.

"Občas jsem si říkal, že to pro mě ve Frankfurtu už asi nemá smysl, i když jsem tady jinak hodně spokojený. Člověk ale těžko hledá motivaci, když dostává minimum šancí. Upřednostňoval jsem odchod nebo nějaké hostování, ale ty poslední dva zápasy to zlomily v můj prospěch," uvedl Fenin.

Proti Dortmundu sice také přišel na hřiště až dvanáct minut před koncem, ale pak nahrávkou připravil v 87. minutě pro Gekase v souboji s ligovým lídrem vítězný gól. V následujícím pohárovém duelu s Cáchami Fenin dal i branku, ale překvapivému vyřazení s druholigovým celkem přesto nezabránil.

Bayern si dal vlastní gól a radost Frankfurtu byla velká (vpravo Martin Fenin)
Bayern si dal vlastní gól a radost Frankfurtu byla velká (vpravo Martin Fenin) | Foto: Reuters

"I trenér pak byl asi trochu pod tlakem a asi mě nemohl nechat jít pryč. Navíc kdyby se třeba na jaře zranil Gekas, tak by za něj nemusel mít náhradu," líčil Fenin, o kterém se v závěru podzimní části mluvilo hlavě v souvislosti s možným angažmá v Norimberku. "Ale vedení na konci roku dalo najevo, že mě neuvolní, a kluby, které mě chtěly, pak logicky couvly," uvedl Fenin.

Před jarní sezonou má velké odhodlání. I trenér Skibbe prý vicemistrovi světa do 20 let z roku 2007 přislíbil, že mu dá na hřišti víc prostoru než dosud. "S trenérem jsem se bavil ve smyslu, že bych při prvních pěti jarních kolech měl hrát třikrát od začátku. Když to tak bude platit, bude to výborné. Záleželo by jen na mně, jak se s tím poperu. Ale hlavní je tu šanci poprat se dostat. Třeba se mi to ale nepovede a všechno se vrátí do starých kolejí," uvedl Fenin, který počítá s tím, že nemusí nastupovat jen jako hrotový útočník, jak je zvyklý.

Konkurence v podobě kanonýra Gekase je prý velká. "Existuje varianta, že hraju jako vysunutý záložník nebo i z křídla," popisoval Fenin. Podstatné ale je, aby byl znovu na očích a opět si řekl o místo v reprezentaci, za niž si zahrál naposledy v září při úvodním kvalifikačním nezdaru s Litvou v Olomouci.

Ve Frankfurtu věří v dobré jaro. Eintracht má solidní výchozí pozici díky současnému sedmému místu a ztrácí jen tři body na příčky zaručující start v evropských pohárech. V nich si Fenin s Frankfurtem ještě nezahrál. Důležité podle něj bude zvládnout hned úvodní nedělní duel s čtvrtým Hannoverem.

"Začátek dost napoví, ale limitovat nás může to, že máme zraněné hned čtyři stopery a budeme muset dost improvizovat. Šanci dostane osmnáctiletý kluk, který ještě bundesligu nehrál, a k němu se stáhne jeden defenzivní záložník," poznamenal Fenin.

Stíhání konkurentů a boj o pohárové příčky podle něj není utopií. "Na podzim jsme uhráli 26 bodů, kdybychom jich po sezoně měli kolem padesáti, tak bychom s trochu štěstí poháry uhrát mohli. Ale bude to těžké, na čele bundesligy to je našlapané," řekl Fenin.

O to víc jej mrzí, že Frankfurt vypadl z domácího poháru, z nějž také vede cesta do Evropské ligy. Na bundesligovém poli Fenin věří lídrovi z Dortmundu, který má už desetibodový náskok. "Nemají tak široký kádr, ale byli by hloupí, kdyby tohle promarnili," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy