Šéf asijského fotbalu: Katarské MS v lednu? Ani náhodou

ČTK Aleš Vávra ČTK, Aleš Vávra
14. 1. 2011 12:45
Bin Hammám ostře kritizoval vedení světového fotbalu
Takto slavili Katařané pořadatelství MS.
Takto slavili Katařané pořadatelství MS. | Foto: Reuters

Londýn - Prezident Asijské fotbalové konfederace Mohamed bin Hammám otevřeně kritizoval své evropské kolegy Platiniho a Blattera. Nelíbí se mu, že FIFA a UEFA za jeho zády navrhuje změny týkající se světového šampionátu, který v roce 2022 uvidí Katar.

Bin Hammám vyloučil možnost hrát mistrovství světa v roce 2022 v Kataru v zimě. Funkcionář je také proti přesunutí části šampionátu do dalších zemí Arabského poloostrova.

Změnu termínu turnaje na zimu navrhl prezident FIFA Sepp Blatter, protože v Kataru v létě panuje úmorné horko. Šéf UEFA Michel Platini zase po volbě přišel s nápadem, že o pořádání šampionátu by se mohl Katar rozdělit s okolními státy.

Čtěte také:
Revoluční změna! FIFA zřejmě přesune MS na leden
Šéf FIFA Blatter urazil homosexuály. Teď se omlouvá

"Myslím, že Katar zvládne mistrovství uspořádat zcela sám," řekl Bin Hammám v rozhovoru pro televizní stanici Sky Sports. "Nápad rozdělit se o turnaj s dalšími státy v Arábii se mi vůbec nelíbí. Stejně jako přesunutí mistrovství na zimu. Všechno je to předčasné, ti lidé o tom mluví, aniž by k tomu měli nějaký důvod," dodal rodák z Kataru.

Bin Hammám si je také vědom, že přesunutí šampionátu by se nemuselo líbit evropským soutěžím, protože by na dva měsíce narušilo jejich průběh. "Fotbal v Evropě je velký obchod, je v něm hodně peněz a média ho hodně sledují. Pár lidí z FIFA nemůže jen tak začít mluvit o přesouvání turnaje, aniž by to probrali s těmi, kterých se to týká. Tohle se mi vůbec nelíbí," prohlásil.

K přesunutí mistrovství by FIFA navíc potřebovala oficiální žádost od katarského svazu a Bin Hammám zdůraznil, že ten se ji rozhodně podat nechystá. "Nemáme zájem. Jsme šťastní a slibujeme světu, že v červnu a červenci připravíme skvělý šampionát," řekl.

Foto: Reuters

Bin Hammám také zkritizoval současné vedení FIFA. To by prý potřebovalo zprůhlednit, aby se v budoucnu vyhnulo obvinění z korupce, jemuž čelilo během nedávné volby pořadatelů světových šampionátů v letech 2018 a 2022.

"FIFA je 104 let stará organizace. Je na čase, aby se trochu zmodernizovala, aby hlavní slovo měly její důležité části: národní svazy, ligy, kluby, hráči a trenéři," řekl. "Hodně věcí jde změnit. Možná by to zvládlo i současné vedení, ale musí chtít. Současná struktura FIFA ničemu nepomáhá a v současném světě je nepoužitelná," poznamenal.

Bin Hammám kritikou FIFA přiživil spekulace, že v červnových volbách vyzve Blattera k boji o místo v čele světové fotbalové federace.

 

Právě se děje

Další zprávy