Was ist das? Německá fotbalová revoluce je v poločase

Milan Kruml
21. 12. 2010 14:25
Bundesliga naruby - alespoň po podzimu to tak je
Raul Gonzales se zpočátku v Schalke rozkoukával, ale pak už o něm bylo výrazně slyšet
Raul Gonzales se zpočátku v Schalke rozkoukával, ale pak už o něm bylo výrazně slyšet | Foto: Reuters

Berlín, Praha (Od našeho spolupracovníka) - Byl to pravděpodobně nejbláznivější fotbalový podzim, jaký kdy Bundesliga zažila.

Bayern, před sezónou pro mnoho fotbalových analytiků jistý favorit na titul, je pátý, se ztrátou čtrnácti bodů na vedoucí Dortmund. V klubu se už nemluví jako o hlavním cíli o získání mistrovské mísy, ale o zajištění přímého postupu do Ligy mistrů. Možní uchazeči o první místo (HSV a Schalke) se potácejí ve spodní části tabulky. Schalke 04 je po katastrofálním podzimu - pravděpodobně nejhorším v dějinách klubu - desáté, Hamburg devátý.

Čtěte také:

Někdejší mistři - Brémy (2004), Stuttgart (2007) a Wolfsburg (2009) budou na jaře bojovat o záchranu v nejvyšší soutěži. Pozoruhodné na tom je, že ti, kteří investovali v průběhu léta obří sumy (kolem třiceti milionů eur) do nových hráčů (Schalke, Stuttgart, Wolfsburg) zatím mají buď v lize podprůměrné nebo průměrné výsledky, i když Schalke i Stuttgartu se lépe daří na mezinárodní scéně. Prvně jmenovaný klub postoupil do další fáze Ligy mistrů a narazí na Valencii, Stuttgart bude hrát na jaře v Evropské lize o další postup s Benficou Lisabon.

Freiburg bez starostí

Ve speciální letním vydání magazínu Kicker, věnovaném tomuto ročníku, byly zveřejněny výsledky internetové ankety, jíž se před začátkem ligy zúčastnilo téměř 90 000 lidí.

Zajímavé je, že co se týče výkonu Mohuče, většina tipovala, že bude hrát velmi kvalitní fotbal, naopak ale podcenili Dortmund, Hannover a především Freiburg. Na otázku: Bude kvalita útoku SC Freiburg stačit na udržení v lize odpovědělo ano pouze 26,9 procenta dotázaných. Pokud si s něčím Freiburg nemusí dělat starosti, je to jarní boj o setrvání v lize.

Dá se očekávat, že v zimním přestupovém termínu se v řadě klubů objeví nové tváře.

Mnichov loví brankáře

Vedení Bayernu Mnichov se domnívá (na rozdíl od fanoušků), že potřebuje nového brankáře (usilují o nákup reprezentačního brankáře Manuela Neuera ze Schalke), obránce a také zřejmě náhradu za středopolaře Marka van Bommela. Je možné, že kapitán Bayernu, který přišel v roce 2006 z FC Barcelona, klub opustí.

Na MS v jižní Africe to byla velká německá sláva, ale v bundeslize Bayern - hlavní dodavatel hráčů do národního týmu, zas tolik neválí
Na MS v jižní Africe to byla velká německá sláva, ale v bundeslize Bayern - hlavní dodavatel hráčů do národního týmu, zas tolik neválí | Foto: Reuters

Třiatřicetiletému Bommelovi končí v lednu smlouva a vedení klubu mu dalo najevo, že nebude jednat o jejím prodloužení. Co se Neuera týče, trenér Schalke Felix Magath řekl na konci podzimu jasné slovo - brankář zůstane v Schalke až do konce tohoto ročníku ligy. Pak bude záležet na něm - smlouva mu končí v červnu a po ní může odejít kamkoli bez náhrady. Změny se dají očekávat také ve Wolfsburgu, Hamburku, Mönchengladbachu a Stuttgartu.

Zoufalí diváci 04

Nicméně zatím jsou to všechno jen spekulace. Podstatnější je, jaký se hrál fotbal a jak byli spokojeni fanoušci. Samozřejmě záleží na tom, komu fandíte. V průběhu podzimu si zoufali zejména příznivci Schalke 04, neboť klub s hvězdným trenérem a super posilami - Raúl, Huntelaar a Jurado - hrál nudný a neefektivní fotbal - výsledkem bylo dlouho poslední místo v tabulce. Stěží kdo opravdu čekal, že by Schalke mohlo nakonec spadnout, ale naděje před zahájením soutěže byly nepoměrně větší. V poslední době se na hráče i vedení klubu nejvíce zlobí příznivci Mönchengladbachu (poslední místo) a Stuttgartu (předposlední).

Skandování: Máme toho plné zuby! následují při zápasech buď hrobové ticho nebo demonstrativní obrácení se zády k hřišti.

Naopak nadšení jsou ti, co přejí Dortmundu (na jeho stadionu je průměrná návštěva 79 000 lidí), Mohuči (po podzimu senzační druhé místo), Freiburgu (malý klub téměř pravidelně ohrožený sestupem hraje pohledný útočný fotbal s fenomenálním střelcem Papissem Cissém ze Senegalu a v tabulce je šestý), Leverkusenu (třetí) a Hannoveru 96, který se vzpamatoval z hluboké krize, způsobené sebevraždou brankáře Roberta Enkeho v listopadu 2009 (čtvrté místo).

Nejhezčí fotbal: Dortmund, Mohuč, Leverkusen

Analytik sportovní stanice Sport1 Thorsten Mesch uvádí, že nejhezčí fotbal v Bundeslize hrají Dortmund, Mohuč a Leverkusen (i bez dlouhodobě zraněného Michaela Ballacka, který se měl stát na podzim jednou z největších hvězd Bundesligy).

Z kalendáře mistrovských zápasů ještě zbývá sehrát zápasy osmifinále Poháru německého fotbalového svazu (úterý/středa 21 a 22. prosince) a pak už nezbývá než jen čekat na konec zimní pauzy. Naštěstí to nebude dlouho, osmnácté kolo začíná v pátek 14. ledna atraktivním zápasem Leverkusen- Dortmund. Pokud bude jaro alespoň z poloviny tak napínavé jako byl podzim, mají se fanoušci Bundesligy opravdu na co těšit.

 

Právě se děje

Další zprávy