Anarchista Cantona: Chtěl zničit banky, plán mu nevyšel

Sport ČTK Sport, ČTK
7. 12. 2010 17:20
Fotbalová legenda rozjela kampaň na zničení bank
Cannes: Ken Loach a Eric Cantona přivezli film Looking For Eric
Cannes: Ken Loach a Eric Cantona přivezli film Looking For Eric | Foto: Reuters

Paříž - Bývalý kapitán Manchesteru United a fotbalová legenda Eric Cantona zůstává kontroverzní i po skončení své aktivní hráčské kariéry. Zničme banky! Takovou výzvu před týdnem Francouz rozeslal po internetových sociálních sítích.

Cantona vyzval lidi, aby v úterý hromadně vybrali své účty. Cílem jeho kampaně bylo položit banky, které podle něj vytvářejí "zkorumpovaný a kriminální systém" a mohou za globální ekonomickou krizi.

Čtěte také:
All stars Premier League všech dob opanoval ManUnited

I přesto, že na sociálních sítích přislíbily účast na akci tisíce lidí, nakonec Cantonův plán zničit banky nevyšel. Reálná odezva byla slabá.

"Žádné změny oproti normálu jsme nezaznamenali," uvedl mluvčí francouzské banky Credit Lyonnais. V reklamním spotu právě této společnosti letos účinkovala Cantonova manželka Rachida Brakniová, což protestní akci nazvané "Útok na banky" na důvěryhodnosti nepřidalo.

Bylo by to komické, kdyby to nebylo tragické

Šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker označil Cantonovu kampaň za nezodpovědnou. "Mám z finančního sektoru různé pocity, ale tahle akce je naprosto nezodpovědná," uvedl Juncker, který je zároveň lucemburským premiérem.

Čtyřiačtyřicetiletý Cantona, jenž se po skončení fotbalové kariéry vrhl na hereckou dráhu, slíbil, že také vybere svá konta. Jeho výzvu kritizoval i francouzský ministr rozpočtu François Baroin. "Bylo by to komické, kdyby to nebylo tragické," řekl.

Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna by se měl Cantona držet věcí, kterým rozumí. "Myslím, že je lepší fotbalista než ekonom," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy