Chyba sudího, nebo gólmana? Anglii rozdělil ´divný´ gól

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
1. 11. 2010 13:45
Měl Naniho gól do sítě Tottenhamu platit?
Nani slaví gól, zatímco Heurelho Gomes spílá sudímu
Nani slaví gól, zatímco Heurelho Gomes spílá sudímu | Foto: Reuters

Praha - Fatální selhání sudího, nebo chyba brankáře. Moment z 84. minuty zápasu desátého kola Premier League mezi Manchesterem United a Tottenhamem Hotspurs (2:0) rozdělil anglickou veřejnost na dva nesmiřitelné tábory.

"Byla to fraška. Nani chytil míč do ruky, nechápu, proč se nepískalo. Clattenburg se v tomhle případě pořádně seknul a moc dobře to ví, Vím, že lidem říkal, že měl pískat a nařídit volný kop," cituje trenéra Tottenhamu Harryho Redknappa anglický bulvární deník The Sun.

Čtěte také:
Manchester udržel neporazitelnost i proti Tottenhamu
VIDEO: Brankář nepochopil sudího a daroval Nanimu gól

"Nani se jen podíval na rozhodčího, který mu řekl, ať hraje. Co měl dělat jiného, než poslat míč do sítě?" hájil svého hráče trenér United Alex Ferguson.

Využil Nani chyby rozhodčího?

O co přesně šlo? Hlavní rozhodčí zápasu Mark Clattenburg vyzval portugalského záložníka Manchesteru Naniho po souboji s obráncem Spurs v pokutovém území, aby vstával.

Nani však s verdiktem sudího nesouhlasil, a proto na zemi míč zasáhl rukou, aby zabránil brazilskému brankářovi Tottenhamu Heurelho Gomesovi v rychlém rozehrání míče.

Gomes si proto položil míč na zem v domnění, že rozehraje standardní situaci. Jenže nevšiml si, že sudí hru nepřerušil. Toho si naopak všiml Nani, který do té doby 'trucoval' na zemi. Rychle vystartoval k míči, a když se ujistil, že je míč ve hře, kopl jej do opuštěné brány.

Rozhodčí klíčový gól na 2:0 po konzultaci s asistentem uznal a na hřišti se strhla mela. Hráči Tottenhamu sudímu dlouhou dobu spílali, jen těžko krotil emoce i Redknapp.

Ferguson: Můžete vinit rozhodčího, chybu ale udělal i Gomes

"Clattenburg v tom udělal zmatek. Určitě si najde nějakou výmluvu, třeba že celou situaci pořádně neviděl. Ale měl alespoň Gomézovi ukázat: Hraj dál!" zlobil se trenér Tottenhamu po zápase.

Fotbalisté Tottenhamu spílají sudímu Marku Clattenburkovi
Fotbalisté Tottenhamu spílají sudímu Marku Clattenburkovi | Foto: Reuters

"Bylo to divné. Nikdo nevěděl, co se pořádně děje. V jednu chvíli držel gólman balon v rukou, o pár vteřin později už byl v jeho síti. Když rozhodčí nezapískal, Nani mohl hrát. Situaci si měl pohlídat Gomes," oponoval mu Ferguson.

"Můžete se podívat na hlavního či pomezního rozhodčího a vinit je, ale gólman si měl poradit lépe. Je to zkušený brankář, to on v tom podle mě udělal zmatek. Sudí nechal hru pokračovat, protože si brankář vzal míč a ten pak udělal chybu," dodal Ferguson.

Zapravdu dávají Fergusonovi i experti a bývalí sudí. To však Redknapp nepovažuje za důležité. 

Redknapp: Každý sudí by tohle pískal

"Je jasné, že sudí budou držet při sobě. Ale není to správné. Oni vědí, jaký maglajz z tého situace vzešel. Každý na světě viděl, že Nani zahrál rukou. Všichni rozhodčí by tohle měli pískat, hráči dát za ruku žlutou a situace by byla vyřešena."

"Clattenburg není špatný rozhodčí, ale pro nás je noční můrou. Takhle nás poškodil už podruhé," poukazuje Redknapp na další Clattenburgovu křivdu vůči Tottenhamu, které se dopustil na Old Trafford v roce 2005.

Neuznal totiž gól útočníka Tottenhamu Pedra Mendeze, přestože míč celým objemem překročil brankovou čáru.

Odvolávat se však nebude. "Sudí v tom udělal zmatek. Je to fraška, ale co teď naděláme? Už je to pryč," zakončil Redknapp.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy