Benitez: Zpackaná sezona? Potřebuji půlku týmu vyměnit

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
30. 4. 2010 8:32
Liverpool dohrál už i v Evropské lize
Kouč Liverpoolu Rafael Benitez si upravuje brýle v průběhu odvetného zápasu s Lutychem.
Kouč Liverpoolu Rafael Benitez si upravuje brýle v průběhu odvetného zápasu s Lutychem. | Foto: Reuters

Liverpool - Tak takhle nepovedenou sezonu v Liverpoolu dlouho nepamatují. Selhání v domácích pohárech, dvě kola před koncem až sedmá příčka v Premier League a po včerejšku vyřazení i z pohárové Evropy, když se jako silnější tým ukázalo v semifinále Evropské ligy Atletico Madrid.

"V téhle sezoně se proti nám snad všechno spiklo. Nebyl to dobrý rok," smutnil po včerejším vyřazení z Evropské ligy trenér Rafael Benitez.

Historické statistiky ukazují, že hůře na tom byl za posledních pětačtyřicet let Liverpool pouze jednou - a to v ročníku 1993/1994, kdy rovněž nezískal žádnou trofej a v lize skončil až osmý.

Liverpool by se sice ještě mohl v závěrečných dvou kolech domácí soutěže probojovat až na čtvrté místo v Premier League, a tím si zajistit předkolo Ligy mistrů pro příští rok, ovšem daleko pravděpodobnější je, že bude rád za možnost si na podzim zahrát Evropskou ligu. V příštím kole totiž hostí o titul bojující Chelsea, které v utkání půjde o všechno.

Čtěte také: V prodloužení obral Liverpool o finále Forlán

Přitom ještě v loňské sezoně Liverpool vybojoval druhou příčku a získal svůj historicky nejvyšší počet bodů v domácí soutěži: 86. Letos má zatím o 24 bodů méně.

Co bylo příčinou takového výkonnostního rozdílu? Ačkoliv kádr se s výjimkou odchodu Xabiho Alonsa do Realu Madrid téměř nezměnil, je podle kouče Beniteze na vině právě nedostatek kvalitních hráčů.

Steven Gerrard z Liverpoolu gestikuluje při utkání s Fiorentinou.
Steven Gerrard z Liverpoolu gestikuluje při utkání s Fiorentinou. | Foto: Reuters

"Slyšel jsem, jak někdo říkal, že potřebujeme čtyři až pět nových hráčů. Já s tím souhlasím," prohlásil po včerejší nepostupové výhře 2:1 nad Atleticem Rafael Benitez.

"Nevím, jestli na to budu mít peníze, ale to zjistíme v létě. Liverpool je velkoklub, který má zvuk a my pro něj musíme udělat to nejlepší," míní španělský kouč.

Přitom ovšem vůbec není jisté, zdali právě Rafael Benitez bude ještě v létě Liverpool koučovat, neboť po nevydařené sezoně se hodně spekuluje o tom, že jej ke svému letos rovněž nepříliš úspěšnému celku zlanaří vedení Juventusu.

Šěfové Reds se přitom nedávno nechali slyšet, že pokud bude chtít,nebudou mu bránit ve vyvázání ze smlouvy, která ho spojuje s Anfield Road až do roku 2014.

"Soustředím se jen na příští zápasy proti Chelsea a Hullu," nenechal se ale zatáhnut do debaty na toto téma kouč Liverpoolu.

 

Právě se děje

Další zprávy