Úroky z obřích dluhů moří United. Vydají dluhopisy

Jakub Šafránek Jakub Šafránek, yac
11. 1. 2010 11:05
Většinu zisku Manchesteru spolknou vysoké úroky
Manchester United.
Manchester United. | Foto: Reuters

Manchester - Fotbalisté Manchesteru United sice na hřišti v posledních letech zaznamenali mnoho triumfů a jejich klub stále patří mezi nejlépe vydělávající firmy fotbalového světa, avšak na gigantické výšce dluhu United se úspěchy na trávníku projevují jen málo.

Anglický celek, jehož zadlužení se momentálně odhaduje na 699 milionů liber (přes dvacet miliard korun), totiž většinu svého zisku používá na zaplacení vysokých úroků, které přesahují hodnotu 14 %.

Ačkoliv tedy Manchester United například v roce 2008 vydělal 72 milionů liber čistého zisku, jen na úrocích musel zaplatit věřitelům přes 69 milionů.

Čtěte také:

Platini: Chelsea nebo United by koupil jen hlupák
UEFA schválila nový fotbalový zákon: Stop zadlužování

I proto se klub, vlastněný rodinou amerického miliardáře Malcolma Glazera, rozhodl situaci řešit vydáním dluhopisů. Díky nim by United rádi získali až 500 milionů liber a s nimi z většiny splatili své dluhy.

A protože dluhopisy budou splatné až v roce 2017 a mají nižší úrok než původní půjčka, měl by Manchester na celé operaci výrazně ušetřit.

Ferguson: peněz na posily mám dost

Trenér vítěze anglické Premier League z posledních tří let Sir Alex Ferguson ovšem popírá, že by vysoký dluh a nutnost splácet úroky měla nějaký vliv na jeho rozhodování ohledně doplňování kádru.

Manažer Manchesteru United Alex Ferguson ve finále MS klubů proti ekvádorskému Quitu.
Manažer Manchesteru United Alex Ferguson ve finále MS klubů proti ekvádorskému Quitu. | Foto: Reuters

"Mám tolik peněz kolik potřebuji. Kdybych chtěl koupit nějakou posilu, tak bych je měl k dispozici," prohlásil v pondělí Skot.

Zkušený kouč zároveň odmítl, že mu majitelé klubu bránili, aby využil peněz (80 milionů liber) získaných za prodej Cristiana Ronalda, nejlepšího fotbalisty světa roku 2008, do Realu Madrid.

"Klidně jsem peníze za Ronalda mohl utratit, ale nechtěl jsem, protože na trhu (fotbalistů) nebyl nikdo, o koho bych stál. Věřte mi, peněz na přestupy je dost," tvrdí Ferguson. "Myslím si, že vydání dluhopisů je správná věc pro klub. Cokoliv pomůže snížit dluh, je správné."

United každopádně nejsou jediným fotbalovým klubem s finančními potížemi: velké dluhy má například i Real Madrid, jenž utratil jen v letním přestupovém období přes šest miliard korun a jeho dluh se odhaduje na minimálně 11 miliard korun.

Dluhy v řádech miliard mají ale i další anglické kluby Chelsea či Liverpool, italský Inter Milán a AC Milán, či katalánská Barcelona.

 

Právě se děje

Další zprávy