Ostuda pro Manchester, Chelsea jde dál i bez Čecha

Martin Jůzek, maj
3. 1. 2010 19:11
Manchester United prohrál s Leedsem 0:1

Manchester - Pořádnou ostudu si v neděli utrhli fotbalisté Manchesteru United. Anglický velkoklub a obhájce ligového titulu vypadl už ve třetím kole z Anglického poháru (FA Cupu).

Svěřenci trenéra Alexe Fergusona nestačili na kdysi úspěšný Leeds United. Nyní si soupeř z třetí nejvyšší soutěže vzpomněl na starší (a lepší) časy, když šokoval favorita díky brance Jermaina Beckforda.

Čtěte dále: Benitez po misi Liverpoolu v Readingu: Ulevilo se mi

Manchester tak na zisk nejstarší klubové trofeje bude dál čekat, naposledy triumfoval v roce 2004, kdy porazil Millwall.

Blamáž domácích hráčů v čele s Waynem Rooneym sledoval skoro vyprodaný Old Trafford, na němž se tísnilo pětasedmdesát tisíc fanoušků. Na hřiště se v dresu hostů dostal v závěru i slovenský reprezentant Lubomír Michalík.

Leeds, jemuž ještě nedávno hrozil konkurz, potvrdil, že má v posledních týdnech skvělou formu. Patnáct zápasů v řadě neprohrál a vede třetí anglickou ligu.

Přesto asi příznivci hostujícího výběru nečekali, že dojde k takové senzaci. Výběr kouče Simona Graysona začal střetnutí s gigantem bez bázně a dva nebezpečné pokusy Beckforda jako by nikdo z obránců United nebral vážně.

Když přišla devatenáctá minuta, domácí na to doplatili. Hostující útočník překonal střelou z úhlu polského náhradníka Kuszczaka v bráně Manchesteru. A ani v dalších minutách aktivita Leedsu neopadla a Ferguson střídal, seč mohl.

Na trávník poslal zkušeného Giggse, žolíka Valenciu i útočníka Owena. Nic nepomohlo.

Hosté ustáli závěrečný tlak domácích a mohli se stovkami fanoušků slavit překvapivé, ale zasloužené vítězství, díky němuž postoupili do čtvrtého kola FA Cupu. To Manchester vypadl z FA Cupu v této fázi soutěže poprvé pod trenérem Fergusonem.

Kováč a Černý v akci, Čech ne

Do nedělního programu zasáhla i Chelsea, která na Stamford Bridge vyzvala Watford. Brankář "Blues" a české reprezentace Petr Čech dostal stejně jako v předchozích pohárových zápasech volno.

Svěřenci Carla Ancelottiho začali cestu za obhajobou loňského triumfu snadno - soupeři nadělili pět branek.

Už bez afrických fotbalistů, kteří odjeli na tamní šampionát, nasadil italský trenér sestavu s Žirkovem a Sturridgem, kteří oba skórovali. Další branky přidal Malouda a Lampard, jeden gól si dal Watford, konkrétně Eustace, sám.

Na hřiště se dostali jiní čeští fotbalisté - Radek Černý v bráně Queens Park Rangers v zápase se Sheffieldem United jednou inkasoval, jeho tým přesto vybojoval remízu 1:1 a odvetu na své půdě.

Radoslav Kováč pak oblékl dres West Hamu v derby proti Arsenalu, za který nehrál Tomáš Rosický.

Čtěte více: Flamendr Kováč definitivně končí v reprezentaci

Nejdříve byl šťastnější Kováč, jenž dokonce nahrál na úvodní gól Alessandrovi Diamantimu. Jenže trefa z nastaveného času první půle West Hamu k postupu nestačila. "Kanonýři" po brankách Ramseyho a Eduarda vyhráli 2:1.

 

Právě se děje

Další zprávy