Arsenal rozjetou Chelsea nezastavil. Čech má další nulu

Ivo Pospíšil, ip
29. 11. 2009 18:58
Everton - Liverpool 0:2, Arsenal - Chelsea 0:3
Didier Drogba dal Arsenalu dvě branky
Didier Drogba dal Arsenalu dvě branky | Foto: Reuters

Londýn - Nadvláda Chelsea v anglické Premier League i nadále pokračuje.

Tým Carla Ancelottiho zvítězil i v nedělním zápase čtrnáctého kola Premier League na hřišti městského rivala Arsenalu 3:0, a upevnil si tak vedoucí postavení před druhým Manchesterem United. 

K výhře přispěl svým výkonem i český brankář Petr Čech.  Jeho reprezentační kolega Tomáš Rosický zasáhl do utkání v barvách Arsenalu jen coby střídající hráč od 65. minuty.

Čtěte také: United nezaváhali v Portsmouthu, rozstřílel se West Ham

Londýnské derby nebylo jen přímým soubojem o přední příčky, ale také bitvou dosavadní nejlepší obrany (Chelsea) s nejproduktivnějším útokem (Arsenal).

Diváci však byli dlouho na Emirates Stadium svědky opatrného souboje z obou stran. První větší šanci měl Samir Nasri až po třiadvaceti minutách hry, Petr Čech jeho pokus ale zneškodnil.

Aršavinova trefa uznána nebyla

Do vyhecovaného souboje nastoupily v dresu „Blues" i dvě bývalé hvězdy Arsenalu a sice Nicolas Anelka a Ashley Cole. Právě druhý jmenovaný byl dlouho středem pozornosti a domácí diváci na něj při každém kontaktu s míčem bučeli.

Jenže levý bek se později ukázal být pomyslným „katem". Pět minut před koncem první půle našel přesným centrem Didiera Drogbu, a ten za pomoci brankové konstrukce otevřel účet utkání.

Nebylo to ale zdaleka vše. O chvíli později totiž Cole vyslal z levé strany další střílený centr, který si pro změnu smolně srazil do branky domácí obránce Vermaelen.

Dvě branky „do šatny" byly pro Arsenal studenou sprchou.

Zpět do hry je mohl dostat na začátku druhé půle Aršavin, ovšem jeho zásahu předcházel faul na Petra Čecha, tudíž hlavní arbitr tento možný kontaktní gól neuznal.

Naopak v samotném závěru ještě dokonal velké vítězství Chelsea Didier Drogba, jenž prostřelil Almuniu z precizně zahraného přímého kopu.

Liverpool nepřesvědčil, ale Everton porazil

Tři body získal i Liverpool, který nechal v neděli zapomenout na poslední neuspokojivé výkony a  zvítězil v ostře sledovaném 181. Merseyside derby nad městským rivalem Evertonem 2:0. 

Vicemistrovi loňského ročníku se v aktuální sezoně příliš nedaří. "Reds" totiž po posledních výsledcích ztratili bezprostřední kontakt s čelními příčkami, přičemž jim také v úterý definitivně zhasla šance na postup ze základní skupiny Ligy mistrů.

Tamější fanoušci budou muset vzít v jarní části zavděk Evropskou ligou, nicméně samotný trenér Benitez se těší z jejich strany dobré podpoře. Nedělní vítězství na půdě odvěkého rivala mu jen nejspíše současnou pozici posílí.

Dirk Kuyt pečetil deset minut před koncem konečný stav
Dirk Kuyt pečetil deset minut před koncem konečný stav | Foto: Reuters

Jeho svěřenci navíc dosáhli první branky poměrně brzy. Po dvanácti minutách hry napřáhl ke střele argentinský defenzivní záložník Javier Mascherano a jeho ránu ještě nešťastně tečoval za záda bezmocného brankáře Howarda obránce Yobo.

Ani Everton ovšem neprožívá právě úspěšný vstup do sezony. Po poslední porážce na hřišti Hullu dokonce klesl až na šestnácté místo, tudíž i on vyhlížel úspěch v derby jako určitou možnost k obratu.

Blízko vyrovnání byl navíc brzy domácí Bilyaletdinov, ovšem v nadějné pozici selhal. Obranu Liverpoolu pak zaměstnával především brazilský forvard Jo.

Druhou branku přidal Kuyt

Ten dokonce do přestávky dvakrát rozvlnil síť za brankářem Reinou, ale rozhodčí Alan Wiley mu pokaždé jeho trefu neuznal pro ofsajdové postavení.

"Toffees" tlačili i ve druhé půli, jenže jejich akce stále narážely na hostující obranu a především na brankáře Reinu.

Ten v osmapadesáté minutě zastavil s obtížemi (a i štěstím) dalekonosný pokus Pienaara a později se vyznamenal i proti Manuelu Fellainimu.

Belgický záložník se snažil dorazit do sítě předchozí hlavičku Cahilla, jenže španělský gólman se znovu prezentoval výborným zákrokem.

Jak se později ukázalo, šlo o klíčový okamžik. Deset minut před koncem totiž po zaváhání Yoba vybojoval kapitán Gerrard míč pro střídajícího Alberta Rieru a jeho vyraženou ránu pak dopravil do sítě Dirk Kuyt.

Everton tak zůstává v dolní polovině tabulky, přičemž ho od sestupových pozic dělí už jen tři body.

Výsledky:

Everton - Liverpool 0:2 (0:1)
Branky:
12. Yobo vl., 80. Kuyt

Wolverhampton - Birmingham 0:1 (0:1)
Branky:
3. Bowyer

Arsenal - Chelsea 0:3 (0:2)
Branky:
40., 86. Drogba, 45. Vermaelen vl.

 

Právě se děje

Další zprávy