Konec kauzy ´boží ruka 2´: Francouzi odmítli odvetu

Martin Jůzek, maj
21. 11. 2009 9:22
Francie: Výsledek měnit nebudeme, odvetu nechceme

Paříž - Konec diskusí, konec nářků. Irsko bude sledovat fotbalové mistrovství světa jen z televize. Výsledek baráže se nemění a opakování odvety, kterou rozhodl kontroverzní incident, nebude.

Naopak Francouzi mohou dál slavit vítězství, jakkoliv je to nemorální.

Když se za svou ruku před rozhodujícím gólem omluvil Thierry Henry a prohlásil, že správné by bylo zápas opakovat, svitla ostrovnímu týmu ještě jedna naděje. Irové se ihned obrátili na svého soupeře.

Čtěte také: Henry řekl: Odveta by byla fér. A Irové prosí Francii

"Požádejte také Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA) o opakování zápasu," vzkázal tým trenéra Trapattoniho do Paříže.

Za několik hodin, ještě v pátek večer, přišla do Dublinu odpověď. Byla v podstatě stejná jako výroky většiny francouzských představitelů už po skončení středečního zápasu.

Kromě omluv navíc obsahovala jedno velké odmítnutí.

"Během utkání rozhoduje sudí a jeho verdikty jsou konečné. Proto nemůžeme měnit výsledek utkání a ani nejde sehrát další utkání. Rozhodnutí FIFA platí pro obě strany," uvedl francouzský svaz v oficiálním prohlášení.

Čtěte dále: Irský ´zrádce´ Keane: Podvod? Ne. Je to vaše chyba

To je zřejmě definitivní konec této kauzy, jíž se začalo přezdívat "boží ruka 2". Přesto je už teď jasné, že skandál jen tak nevymizí do ztracena. Fotbaloví experti volají po co nejrychlejším zavedení videa, o které by se mohl sudí opřít.

FIFA zase uvažuje o tom, že by již na turnaji v Jižní Africe zavedla novinku se dvěma dalšími rozhodčími u pokutového území, kterou nyní testuje Evropská fotbalová federace (UEFA) v Evropské lize.

 

Právě se děje

Další zprávy