Největší skandál v Evropě: Gang ovlivnil i Ligu mistrů

Sport Sport, Red Spo, ČTK
20. 11. 2009 17:22
Gang ovlivnil až 200 fotbalových zápasů
Edin Džeko se na MS nezahraje
Edin Džeko se na MS nezahraje | Foto: Sport

Bochum - Sázkařský gang, jehož členy zatkla ve čtvrtek německá policie, je podle soudu v Bochumi podezřelý z ovlivnění až 200 zápasů fotbalových soutěží v Evropě včetně Ligy mistrů a Evropské ligy.

Zápasy jakýchkoliv českých soutěží mezi podezřelou skupinu nespadají.

Podle evropské unie UEFA se jedná o největší sázkařský skandál v historii.

Vyšetřovatelé uvádějí, že je mezinárodní skupina podezřelá z uplácení hráčů, funkcionářů, trenérů i rozhodčích v devíti zemích.

Jejich terčem se stala od začátku roku utkání v Německu, Belgii, Švýcarsku, Chorvatsku, Slovinsku, Turecku, Maďarsku, Bosně a Rakousku. Mezi podezřelé spadají i minimálně tři zápasy Ligy mistrů a dvanáct utkání Evropské ligy, přičemž v obou případech se jedná o předkola, a jeden duel evropské kvalifikace hráčů do 21 let.

Čtěte také: Bulhaři zuří: Kuriózní sázkařský podvod rozhodl derby

Šéf disciplinární sekce UEFA Peter Limacher na páteční tiskové konferenci uvedl, že současná aféra je v souvislosti s ovlivňováním zápasů dosud největší v Evropě.

Zatčeno bylo patnáct osob

"Cítíme určité zadostiučinění, na druhou stranu nás hluboce zasáhlo, kolik utkání mezinárodní gangy zmanipulovaly," uvedl po odhalení, na němž se pracovalo od začátku roku a UEFA o něm věděla.

"UEFA bude požadovat nejtvrdší možné tresty u odpovědných soudů pro osoby, kluby nebo funkcionáře, kteří byli zapleteni do těchto praktik, ať už se bude jednat o státní nebo sportovní jurisdikci," řekl generální sekretář evropské unie Gianni Infantino.

Rozsáhlá policejní akce v Německu, Švýcarsku, Rakousku a Velké Británii s více než padesáti raziemi měla za následek čtvrteční zatčení patnáct osob v Německu a dvou ve Švýcarsku.

Zároveň byla při více než padesáti prohlídkách zabavena finanční hotovost ve výši jednoho milionu eur. Podle vyšetřovatelů se čísla zmanipulovaných zápasů i počty zadržených osob mohou dále zvyšovat.

Podle deníku Berliner Morgenpost jsou mezi zatčenými i bratři Ante a Milan Sapinovi, kteří hráli před čtyřmi lety velkou roli v aféře kolem úplatného německého rozhodčího Roberta Hoyzera.

Ante Sapina byl v roce 2005 odsouzen k 35 měsícům vězení za to, že zaplatil Hoyzerovi za zmanipulování 23 zápasů. Jeho bratři Milan a Filip, kteří na tyto duely sázeli, dostali podmínku. Sám Hoyezer byl odsouzen na 29 měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy